TERVETULOA SARI MYLLYKANGAS

Aamun Hämeen Sanomat (HäSa 01.11.2016) haastattelee Iisakki Kiemungin tilalle valtuuston puheenjohtajaksi nousevaa Sari Myllykangasta (sdp). Ilolla pistin merkille Myllykankaan avauksen valtuutettujen osaamisen hyödyntämisestä: ”Kaikissa ryhmissä on valtavasti osaamista, joka voidaan hyödyntää kaupungin eduksi.

Sari Myllykankaan avaus poikkeaa puoluetoverinsa Iisakki Kiemungin ja kaimansa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Raution (kok) linjasta niin paljon, että isolle miehelle tulee melkein vesi silmään. Iisakin ja Sari Raution johdossa perustellun, osaamispohjaisen keskustelun käyminen on ollut mahdotonta, vaan se on aina enemmistön taholta käännetty riitelyksi. Jos Sari Myllykankaan esittäminen valtuuston puheenjohtajaksi tarkoittaa demareiden laajemminkin allekirjoittavan Sarin avauksen, ehkä oikealle vuoropuhelulle valtuustossa ja sieltä mallia ottaen myös muissa elimissä tulee vihdoinkin sijaa.

Sarin lause ”Kaikissa ryhmissä on valtavasti osaamista, joka voidaan hyödyntää kaupungin eduksi.” kannattaa purkaa avaintekijöihinsä sen merkityksen paremmaksi ymmärtämiseksi.

Avain 1: ”Kaikissa ryhmissä” alleviivaa sitä Kiemungin ja Raution johdossa täysin hukassa ollutta perusasiaa, että vastuu yhteistyöstä kuuluu aina ehdotonta enemmistöä hallussaan pitävälle taholle, Hämeenlinnassa kokdemille. Vaatii oikeaa johtajuutta ottaa vähemmistö aidosti (harmi kun tämä hieno sana on kärsinyt Hämeenlinnassa karmean inflaation) mukaan vaikuttamaan päätöksenteon sisältöön. Ideavarkaista ei ole johtajiksi.

Avain 2: ”valtavasti osaamista” on meillä kova pala, koska Sarin esittämässä yhteydessä se vaatii sekä osaamisen tunnistamista, että tunnustamista, joista molemmat edellyttävät todellista johtajuutta. Hämeenlinnassa on vuosia muhinut organisaatiokulttuuria jäytävä syöpä, jossa ammatillinen ja poliittinen valikoituminen ja eteneminen on perustunut notkeuteen alistaa tietonsa ja osaamisensa niiden kanssa jyrkässä ristiriidassa olevien tarkoitusperien ajamiseen.

Avain 3: ”kaupungin eduksi” on Hämeenlinnassa toinen kova pala, koska kaupungin edun hahmottaminen ja purkaminen selkeäksi, toteuttamiskelpoiseksi strategiaksi ja operatiiviseksi toiminnaksi on ollut meillä tietoisesti valitun huonon johtajaonnen ja törkeän edunjakopolitiikan vuoksi täysin hukassa ainakin siitä asti, kun duo Hellstén / Isosuo pääsivät puikkoihin. Kaupungin strategia on tyhjänpäiväisyyksiä hyvää tarkoittavasti hymisevä ameeba, joka kyllä kestää kuolematta sen yli vuoroin oikealta, vuoroin vasemmalta ajavat älyvapaat edunjakoprojektit, mutta josta ei jää muuta jälkeä kuin märkä vana.

Hämeenlinnan heikko kehitys johtuu kaikkien em. avaimien hukassa olemisesta.

Suuresti arvostamani keskustan valtuutettu Marjatta Rahkio ehdottaa tämän päivän Hämeen Sanomien mielipidepalstalla oikeiden tulostavoitteiden asettamista kaupungin välijohtoportaalle. Juuri näin, mutta miksi vain välijohtoportaalle? Suomalaisia pitäisi johtaa edestä, ja ylimmän johdon kuuluu AINA kantaa täysi vastuu koko organisaationsa ja sille asetettujen tavoitteiden onnistumisesta. Ei siis kovasti yrittämisestä ja touhuamisesta toisten rahoilla, vaan onnistumisesta. Tulos tai ulos koskee nimenomaan jokaisen organisaation ylintä johtoa, oli kyse kaupungista tai sen yhtiöistä.

Nyt meillä on tilanne, jossa julkisin verovaroin kaupunkilaisten etuja ajamaan rakennetun organisaation johtavia julkisia virkoja hoitavat henkilöt piiloutuvat kiusaamissyytösten taakse, kun heidän tekemisiään ja tuloksiaan joku uskaltaa arvioida kriittisesti. Sekä tulosvastuu että tulosvastuuttomuus valikoi tekijöikseen omannäköisensä johtajat, ja se näkyy Hämeenlinnassa surkeana kehityksenä.

Toivon lämpimästi, että Sari Myllykankaalla on oikeaa johtajuutta löytää yhdessä kaikkien kanssa Hämeenlinnan pitkään hukassa olleet kehityksen avaimet.

69 kommenttia artikkeliin “TERVETULOA SARI MYLLYKANGAS”
 1. Tapsa sanoo:

  Kyllä tuntuu todella rohkaisevalta, että valtuuston johtoon saataisiin ns. kokoava voima, joka suhtautuu tasapuolisesti eri ryhmiin. Tähän asti Kiemunki ja Rautio ovat käytännössä raakanneet koko pron väen kylmästi ulos päätöksistä. Toivottavasti Myllykangas osaa torjua Raution liian likeiset kosiskelut, jota Rautio todennäköisesti yrittää saadakseen saman klikin hyrräämään haluamallaan tavalla.

 2. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Kari!
  Kuuntelin just RH, Kenakkalan koottuja selityksiä
  ”kaupungin eduksi” laatimastaan rokotusohjelma-budjetista.
  Kunnallisveronkorotus 0,25%, asiakasmaksukorotus 15%, joka kohdistuu
  lähinnä sairaisiin, joiden lompsaa rokotetaan terkka- tms. käynneistä.
  Kenakkalan mukaan henkilöstökuluista säästetään 2,3 miljoonaa,
  toimimalla niin ettei irtisanomisia tai sijaisia tarvita.
  ”toiminnan uudelleen suunnittelulla”?!?
  No Huhuhuh.
  Riitta

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Moi Riitta,

   alla muutama kohta marraskuun 2014 budjettivaltuustossa pitämästäni ryhmäpuheesta…

   1. Muodostettava uusi tavoitekuva siitä millainen on kestävä kuntatalous
   2. Muodostettava uusi tavoitekuva palveluiden vaikutuksesta kuntalaisiin
   Kun tiedämme taloudellisesti kestävän tavoitetason, tulee seuraava kysymys: Miten vaikutamme palveluilla kuntalaisten valintoihin sekä oloihin siten, että taloudellisesti kestävä kuntatalous on mahdollista saavuttaa?
   3. Muodostettava aivan uusi tavoitekuva palveluiden tuottamisesta
   4. Tavoitekuvan toteutus

   Lopuksi totesin: ”Aivan oleellista kuitenkin on, että kaupunginhallitus onnistuu sille määrätyssä rakennemuutos- ja strategiatyössä ja muutoksen johtamisessa. Siinä työssä emme voi enää kertoa tarinoita. Tämä vaatii kaikilta osapuolilta, myös virkamies- ja luottamushenkilöjohdolta aitoa toisten kuuntelemista ja kaiken tarjolla olevan osaamisen käyttöönottoa.

   Kaksi vuotta hassattiin hattaroita puhallellen. Kh ei voi johtaa kaupunkia, kun kj- ja pj-nelikön johtava periaate on, ettei kh johda kaupunkia, vaan siunaa näköalattoman straken ja nelikön touhut.

   Mikään sellainen elin ei voi johtaa mitään, mikä ei itse päätä siitä MISTÄ päätetään.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Vielä tuosta 0,25% veronkorotuksesta, kun kj:n esitys oli 0,50%

   Persuja syytetään populismista, mutta tämä veroprosentilla leikkiminen on kokoomukselta ja demareilta kaikkien populistivetojen äiti. Talouden alamäki on vain ja ainoastaan kokoomuksen ja demareiden kaksimielisesti harjoittaman politiikan tulosta – ja nyt olisi sen vastuunkannon aika, jolloin kokdemin pitäisi myöntää kaupunkilaisille, että kyllä, reisille meni, ja nyt te maksatte meidän epäpätevyytemme ja huonon johtamisemme hinnan.

   Tottakai on väärin maksattaa henkilöstöllä ja veronmaksajilla johdon virheet. Mutta nyt kokoomus ja demarit ovat kuin että eihän me tässä mitään, kyllä tämä kakku voidaan sekä syödä että pitää. Ei voida.

 3. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Kari!
  Kuulin sittenkin oikein RH Kenakkalan esityksen, 0,50%…
  Tässä menee jo meikäläinenkin sekaisin, pyytäessäni sinua
  korjaamaan kommenttini luvun 0,25%.
  Olen kanssasi samaa mieltä, nämä saatanan tunarit
  maksattavat kaupunkilaisilla omat epäonnistumisensa.
  Hyvä ystäväni ihmetteli, miten kuvittelen voivani
  vaikuttaa mielipiteilläni näiden visakalloisten toistuviin virheisiin.
  Sanoin hälle etten ole huolissani siitä, pystynkö mitenkään
  muuttamaan heidän asennettaan hiekkalaatikolla.
  En vain tahdo itse muuttua heidän kaltaisekseen.
  Ps. Vaikka veroja nostettaisiin 5%, ei tällä johtamistavalla
  jää mitään järkevää käteen.
  Riitta

 4. Janne Routio sanoo:

  Uuden valtuustojohtajan valinnasta voi lukea tarkkasilmäinen myöskin sen, ettei Kiemungin eroaminen tapahtunut varmastikaan ihan oma-ehtoisesti. Katkaisiko kujakissan selän lopulta raastuvanoikeuden tuomio ?

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Ei katkaissut. Ole luonnehtinut Kiemunkia omaa etuaan ajavaksi, ylimieliseksi jopa röyhkeäksi henkilöksi. Siis täysin vääränlaieksi politiikkaan. Kauampa Häntä sietivät. Saa nähdä kuinka sopeutuu normaaliin työyhteisöön, voi olla vaikeaa. Tai sitten jos on esimiestensä tuki voi muilla olla vaikeaa, kaveri osaa myös mielistelyn taidon jos siitä etua itselle.

 5. Tapsa sanoo:

  Ensimmäisenä Kiemungista mieleen tulee riitaisa ja kostonhimoinen, ehkä myöskin ilkeä luonteen laatu. Samaa mieltä oleville tietysti näyttäytyy myöskin toisenlainen mies, mutta toisinajettelijoille kaveri on täysin armoton. En millään saata uskoa että vallan makuun päässyt poliitikko luopuisi ehdoin tahdoin asemastaan, josta saa niin paljon selkään taputuksia ja muuta hyvää.

 6. matti sanoo:

  Eikös tämä Sari ollut ammatiltaan terapeutti. Toivottavasti hän saa nyt autettua näitä persuja sivistämään itseään salissa. Hyvä siitä varmaan vielä tulee.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Vielä on joku, joka ei ymmärrä, että eriävän mielipiteen esittäminen ei ole riitelyä. Se ettei hyväksy muuta kuin oman näkökantansa on johtanut kaupungin tämänhetkiseen tilaan. Kuinka oikeassa nämä ns riitelijät ovat olleetkaan monessa asiassa. Olen joskus sanonut, että kaupungin johto ja kokdem päättäjät tarvitsisivat ammattiapua. En tiennytkään että heillä olisi ollut sitä omassa porukassa.

 7. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Kari!
  Kaupungin uusi hallintohimmeli taitaa olla valmistumassa. Siinä on ilmeisesti lähdetty siitä, että olemassa oleva henkilöstö saa paikan eikä töitten tarpeesta.
  Aikoinaan tutustuin hyvin Erkki Torpan johtamaan perusturvalautakuntaan. Siinä Erkillä oli sihteeri ja alaisinaan toimiala- tai palvelujohtajat. Vastuut olivat selkeät.
  Perusturvalautakuntaa ei enää ole eikä tule, ja sen tehtävät siirtyvät lähes kokonaan maakunnalle.
  Jäljelle jääviä lautakuntia kannattaisi johtaa sektoreina selkeästi tehtävät määriteltynä.
  Tiltu oli ilmeisesti pakollinen sakkokierros, jotta kaikki kaupungin ja liitoskuntien työntekijät löisivät paikkansa.

  Sarilta oli puheenjohtajana hyvä avaus: puhutaan ja kirjoitetaan rohkeasti toisiamme kunnioittaen.
  T. Hessu K.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Tuohon puheeseen lisäisin oleellisen, joka siitä aina puuttuu, tehdään.
   Puheet ja kirjoitukset pitää myös toimeenpanna, eli tehdään myös siten kuin puhutaan ja kirjoitetaan.
   Lapsiin, nuoriin, vanhuksiin, sairaisiin, vähävaraisiin ja puhujan kannalta itseensä tasa-arvoisiin nähden pitää myös tehdä kuten on puheissaan, tai kirjoituksissaan julki tuonut.

 8. Hmm....? sanoo:

  Katselin useampia valtuuston kokouksia netissä. Onko uusi pj. käyttänyt puheenvuoroa koskaan, jos niin aika harvakseltaan mielestäni…?

 9. Tauno Virtanen sanoo:

  Melko matalaa profiilia on Myllykangas pitänyt tähän asti, mutta se saattaa olla agressiivisen ja riitaisan Kiemungin jälkeen todella tarpeen Hämeenlinnalle. Kyllä oli korkea aika laittaa Kiemunki vilttiin, sillä maakuntakeskuksista Hämeenlinnan tunnusluvut ovat varmasti maan surkeimmat. Mielestäni aika pitkälti Kiemunkiin personoituvat lisäksi nykyiset riidat ja kauna Hämeenlinnan poliittisella areenalla.

  • matti sanoo:

   Itsensä kanssako se Iisakki on riidellyt ? Kyllä riitaan tarvitaan aina vähintään kaksi osapuolta. Luulisi sen nyt tyhmempikin ymmärtävän.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Ei Iisakki ole riidellyt sen kummemmin kenenkään kanssa, Hämeenlinnassa on totuttu vuosikymmenet, että päätöksenteko on lähinnä joomiesten touhua. Edellisten vaalien jälkeen tuli puolueita/henkilöitä, jotka kyseenalaistivat tehtyjä esityksiä ja pyysivät tarkempia laskelmia esitysten tueksi. Kokdem akselia tämä harmitti ja alkoivat nimitellä vastapuolta riidankylväjiksi. Jos asioita ei olisi kyseenalaistettu oltaisiin Suomen suurimman autotalon kanssa ns lirissä , samoin Innoparkin johdannaiset olisivat vailla tietoisuutta ja torin paikkalla olisi suuri monttu.

 10. Go pro, Go! sanoo:

  Kyllä Kiemunki on rakentanut Hämeenlinnaan toraisan riitely-kulttuurin, hänen opeilla ”olet samaa mieltä tai itket ja olet samaa mieltä”.. Rautio on yrittänyt jatkaa Lintumäen ja Hassisen perinnöllä, otetaan hönö-ilme ja älyllisesti epärehellisinä opitaan virheistä ja ”taas meni läpi”. Keinoista viis, kunhan oma etu saavutetaan.

  Perussuomalaiset Ranne ja Ilkkala tuli vain niin järeänä singelinä tai murskeena vanhojen hyvien veljien rattaisiin, että kipuilu on nyt, ja kovaa. Vanhoille vallanpitäjille Ilkkalan ja Ranteen asiaosaaminen on vain yksinkertaisesti liian vahvaa ja perusteellista.
  Ajatelkaa nyt, vuosikymmenet ne kuuluisat ”Raats-päättäjät” (Kiemunki ja Rautio tietää kyllä, Iisakkihan taisi lanseerata Raats-termin?) mukavuusalueella aina sopivat halasivat ja päättivät asiat…., kipuilu on nyt kovaa, kun jatkossa päätöksenteossa pitäisi perehtyäkin asiaan…., kiitos Ilkkalan ja Ranteen.

  Toivon todella että Sari Myllykangas toisi uuden tavan tehdä uutta politiikkaa Hämeenlinnassa.

 11. Tapsa sanoo:

  Toivon että Myllykangas tuo mukanaan myöskin hieman inhimillisemmän otteen valtuustoon kuin edeltäjällään. AINA kun on kyse vanhusten tai lasten palveluista törmää lauseeseen että kun rahaa ei ole, mutta kun on kyseessä hanke tai urheilu, rahasta ei edes puhuta – jostain sitä löytyy aina. Tänäänkin lehti uutisoi säästöpankki areenan kovasta pinnasta: ”areena saanee uuden pinnan”. Muutama sata tonnia viuhuu, eikä tee heikkoakaan, kun nilkat ovat urheilijoilla kipeänä. Sari Rautio lausui puolestaan viime valtuustokokouksessa, että jos hankkeisiin ei löydy suunnittelurahaa, niin valot saa sammuttaa muuallakin kuin raatihuoneella. Jokainen voi tykönään ynnätä muuttotappion ja kokdemin arvovalintojen yhteyttä toisiinsa.

 12. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Tapsa!
  Raution ja kumppaneiden hankkeet ovat
  sammuttaneet valoja ympäri
  Hämylinnaa jo vuodesta 2007.
  Muuttokuormista päätellen…
  Riitta

 13. Lauri Kivimäki sanoo:

  Kuinka joku voi olla vielä niin tietämätön, että muuttotappio ja elinkeinoelämän haluttomuus sijoittaa tänne johtuu pelkästään peussuomalaisten riidankylväjistä Tämähän tuodaan jatkuvasti esiin ainakin HÄSAn ja KUn kaupungin ylimpää johtoa ja päätöksentekoa koskettelevissa artikkeleissa. Jos ei osaa eikä ymmärrä tunnistaa omia epäonnistumisiaan se on sitä todellista ÄLYLLISTÄ EPÄREHELLISYYTTÄ.

 14. Äänestän Ilkkalaa sanoo:

  Lauri, koin itse samoin pitkään, olin täysin vakuuttunut älyllisestä epärehellisyydestä. Ajauduin keskusteluun Raution kanssa kok. Vaali-varaslähdössä makkarakojulla syksyn aikana ja keskustelun päätteeksi, mielipiteeni muuttui. Hänen on pakko uskoa omaan ”sanomaansa”, moista ei kenenkään pokka voisi ikinä kestää julistamasta, muutoin kuin uskomalla itseensä. Lyhyesti voi todeta, että Raution mielestä kaupungin tämän hetkinen tiukka taloustilanne tuli täytenä yllätyksenä ja kukaan ei osannut ennakoida sitä. Kaupungin palkattu henkilöstö on erittäin työtyytyväistä ja -hyvinvoivaa, Persut Illkalan ja Ranteen johdolla on riiteleviä ja heidän kanssaan minkäänlainen yhteistyö ei onnistu.

  Kerroin, että 2011 alkaen, Ilkkala, Ranne & Co. varoitti pitkin painettua mediaa, että tällä menolla talous menee kestämättömällä tavalla kuralle. Vuosien varoitteli kaikui kuuroille korville. Rautio kysyi, mitä olisi pitänyt tehdä toisin, kerroin, että ensin perusasiat kuntoon ja vasta sitten suuruushulluja hankkeita. Olin kuulemma väärässä, esim. Tapahtuma-puisto on tuonut miljoonia kaupunkiin, on yrittäjät kertoneet.
  Kysyin, mistä voin varmistaa, Rautio vastasi ”kaupungin nettisivuilta”.

  Nii’i, sanovat että kaikki mikä on netissä, on totta.

  • Jankuttamalla valhe totuudeksi sanoo:

   Valitettavasti kaupunginhallituksen puheenjohtaja uskoo ja ainakin kovasti uskottelee itselleen uskovansa siihen potaskaan, mitä levitellään totuutena Tapahtumapuiston tuotoista mm. HäSassa. Ensiksi kerrotaan todellinen emävalhe ja sen jälkeen jankutetaan sitä mediassa niin kauan, että jopa valheiden kertojat itsekin alkavat uskoa satunsa todenmukaisuuteen. Kertominen Kantolan tapahtumapuiston miljoonatuotoista Hämeenlinnan kaupunkilaisille on silkkaa valehtelua ja hämäystä. Sen valhetarinan on tuottanut mediaan itse kompostin ylimmäinen vartija, toimitusjohtaja Käki. Tätä naurettavaa valhetarinaa sitten hoetaan aina uudestan totuutena mm. Raution toimesta. Nämä tyypit ovat niin röyhkeitä, että ohittavat totuuden erittäin sujuvasti ja suggeroivat itsensäkin uskomaan moiset sadut. Johtajamme eivät todellakaan ole penaalin terävimpiä kyniä!!

   • Kari Ilkkala sanoo:

    Moi,

    Raution viittaaman ”tutkimuksen” olen käsitellyt seikkaperäisesti täällä.

    AC/DC:n konserttivieraat ovat voineet käyttää 6,7 miljoonaa, mutta Hämeenlinnan yritysten liikevaihtoon siitä jäi Käen oman tutkimuksen mukaan maksimissaan n. 2 miljoonaa. Yritysten liikevaihdon ja kaupungin vuosikatteen suhde on n. 200:1, eli kahdesta miljoonasta näkyy kaupungin vuosikatteessa n. 10.000 €.

    Hassu juttu muuten, Linnanniemen ja Hämeen Linnan toiminnan kehittämistä koskevassa työssä Museovirasto tarjosi Käen laskelmaa vastaavaa perustelua, miten Hämeenlinnassa käyvien museokävijöiden jättämät rahat lihottavat kaupungin kassaa. Siinä yhteydessä apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo totesi, etteivät ne kyllä kaupungin kassassa näy mitenkään (oli muuten väärässä: haarniskanäyttely kyllä näkyi kassassa -100.000 €).

    Jollakulla on varmaan vedenpitävä selitys sille, miksi museokävijän raha ei näy kaupungin kassassa, mutta eläkerokkareita fanittavan raha näkyy?

    • VaaliKarja sanoo:

     Blogi, mihin Ilkkala yllä linkin myötä viittaa, oli selventävä.
     Siellä on myös Raution kirjoitus:

     ”Terve!
     (7.6.2016)
     Heti kun löytyy sopiva rako, kirjoitan tuon yhteenvedon. Ja toimenpiteet. Kun mikään noista ei ole akuutti, ja toimenpiteet on tehty, ja toiminta muuttunut – ei ole niin kiirusta.

     Eikä mulla ole mitään pinnettä, mitään omia lehmiä ojissa eikä muutenkaan hankalaa. Päinvastoin, meillä on erinomaisen mainio tekemisen meininki kaupungissa, uudistaminen etenee hyvin ja kesäkuun 20. KH linjaa uuden Hämeenlinnan toimintamallia eteenpäin. Sillä eteenpäin on tarkoitus mennä, eikä taaksepäin.

     Mukavaa tiistai-iltaa!
     Sari”

     Onko Rautiolla raot hukassa vai mistä luvatun yhteenvedon löytää?
     Sillä alkaa olla kiire, koska Raution yhteenveto-ulostulo vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen ja toisaalta vaalitaiston alettua ja hyvän aikaa sen jälkeen, ei ole raon rakoa, se on varma.

     Sillä vaan, jos sattuu ehdolle asettumaan. Itse näki kolme kautta järkeväksi valtuusto-uran pituudeksi, mini jälkeen tarvitaan yleensä uutta otetta. Suorastaan kauhisteli kymmeniä vuosia valtuustossa istuneita.

 15. Lauri Kivimäki sanoo:

  Kun tapahtumaapuistossa on suurtapahtuma tuevat makkaran-metrilakun ja muun rekvisiitan myyjät muualta. Niiltä ostetuista tuotteista ei euroja Hämeenlinnaan jää. Ketjuhotellit pullistelevat täynnä tuon 1-2 vuorokautta, mutta sinne ne tuotot menevät konsernin sisään. Jos joku konsultti laskee, että jokainen kävijä tuo satasen kaupunkiin, voi olla että siittä satasesta jää korkeintaan vitonen tänne loppupelissä. Konsultit voivat todistaa muuta, uskokoon ken tahtoo. Brutto ja netto ovat todellakin erilaiset.
  Olen keskustellut kerran erään tunnetu perinteisen tapahtumapaikkakunnan kuntapäättäjän kanssa. Hänen mielipiteensä oli, ettei se porukka joka vuosittain vajaat 2 viikkoa paikkakunnalla pyörii vaikuta kunnan veroprosenttiin yhtikäs mitään.

 16. Antti Sulonen sanoo:

  Kaikissa massatapahtumien talouslaskelmissa esitetään se, kuinka paljon kaupungille ja paikallisille yrittäjille tulee tuloja. Missään laskelmassa ei esitetä sitä paljonko kaupungille ja yrittäjille aiheutuu kuluja kyseisistä tapahtumista. Vasta liikevaihdon ja menojen erittely osoittaa tulot. Ilkkalan laskelmat saattavat olla likimain, mutta kokonaisuutta ei niissäkään ole.
  Massatapahtumien kulut ovat myöskin massatapahtumien mukaiset. Viimeisin näyttö on Hämeenlinnan Lammin Evolla kesällä 2016 ollut massaleiriytyminen. Tuosta tapahtumasta on kikkareet Ormajärvessä ja tiedostomattomat luonnon puuston ja leirialueen aluskasvillisuuden vauriot. Nämä ovat kuluja joita ei lasketa, esitetään vain euromääräisiä tuloja. Eurolla ei tee mitään, vaikka se olisikin tuloa, jos paskalla juomavesi pilataan.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Terve Antti,

   Itse asiassa, yrittäjien ja kaupungin menot ovat laskelmassa mukana, toki vain ”tilastollisesti”.

   Yrityksen liikevaihdosta eli tuloista päätyy kaupungin kassaan rahaa kolmea kautta: henkilöstön palkoista pidätettävän kuntaveron, kunnalle tilitettävän osuuden yhteisöverosta ja kiinteistöveron kautta.

   Kuntaveroon vaikuttavat yritysten tapahtuman vuoksi suoraan maksamat lisäpalkat sekä välilliset yritysten alihankinta-, palvelu- ja välituotehankintojen sisältämät, tapahtumasta aiheutuviksi katsottavat palkkakustannukset. Niitä ei paljoa ole, päivän parin aiheuttamat lisätyö- ja työaikajärjestelyt ja kysyntäpiikki välituotteissa ja palveluissa ei juuri kaupunkilaisten kokonaispalkkasummassa näy.

   Tapahtumaa palvelleiden yritysten maksamassa yhteisöverossa on tapahtuman niille aiheuttamat kustannukset huomioitu. Vaikka tapahtumamyynti olisi normaalia parempikatteisempaa, 1-2 päivän kasvu ei Käenkään tutkimuksen valossa kummia yrityksille kerrytä. Vuonna 2015 kaupungin saama osuus yhteisöverosta oli alle 0,4% alueen yritysten liikevaihdosta, tänä vuonna jo paljon vähemmän kun jako-osuutta pienennettiin.

   Ja kiinteistöveroonhan yrityksen liikevaihdolla tai näillä tapahtumilla ei ole mitään vaikutusta.

   Kun tarkastellaan alueen yritysten liikevaihdon valumista kaupungin vuosikatteeksi, niin tuossa vuosikatteessa taas on mukana kaupungin toiminnan kustannukset, taas tosin vain ”tilastollisesti”, mutta niin se vain vuodesta toiseen suunnilleen toteutuu, koska veroeurojen pääasiallinen ansaintareitti on kaupungin palveluja käyttävän tulonsaajan kunnallisverotus – verotuloa vastaa palvelumeno.

   Verotulojen ansaitsemiseksi kulutettavaan palvelumenoon vaikuttaisi dramaattisesti se, jos työttömät, palveluita paljon käyttävät saisivat pysyviä työpaikkoja. Muutama tapahtuma kesässä ei pysyviä työpaikkoja synnytä – uuden pysyvän työpaikan syntymiseen tarvitaan mittava ja pysyvä liikevaihtotason nousu. Mutta kuten olen todennut, ainoat Kantolan tapahtumapuiston tuottamat pysyvät työpaikat ovat Linnan Kehitys Oy:ssä, joka käyttää melkoisen osan resursseistaan puistotouhuun kaupungin rahoittamana.

   Siitä minulla ei ole tietoa, aiheutuuko tapahtumanjärjestäjälle esim. poliisi- tai pelastusorganisaatioiden järjestelyistä lisäkustannuksia, vai jäävätkö ne yhteiskunnan / sairaanhoitopiirin / kaupungin piikkiin, samoin en tiedä veloittaako yhdyskuntasuunnittelu liikennejärjestelyistä tapahtumanjärjestäjää. Epäilen että kulut jäävät yhteiskunnalle.

   Lammin jätevesisotkun kaltaisien ”sivullisvahinkojen” kustannuksia ei niitäkään tietenkään ole laskelmissani mukana, niistä kun ei hiiskuta vaikka sellaisia olisikin.

   Joten uskoisin suorien tulojen ja niitä vastanneiden menojen laskelmani pitävän suuruusluokaltaan kutinsa, epäsuoria menoja on helppo missata tai aliarvioida.

 17. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro!
  Hämylinnassa hallitsee/vallitsee apinajohtajuus.
  Se palkitsee lauman nuoleskelijat, rankaisee, karkoittamalla
  toisinajattelijat, muiden alistuessa ruutana-
  strategiaan.
  (Ruutanastrategia = yritetään pärjätä lammen tai
  mutakuopan hapettomassa tilassa.)
  Riitta
  ikuinen optimisti

 18. Tapsa sanoo:

  Asiani ei nyt varsinaisesti koske avausta, mutten malta olla puuttumasta häsan toimittaja Jani Suhosen eiliseen alanurkkaan, jossa hän kertoo hakkaavansa autoja nyrkillä kaupungilla. Ihan tarkkaan harkittuja Suhosen kirjoitukset eivät ole olleet aina ennenkään, mutta tämä alkaa olla jo aika arveluttavaa. Varmaa on, ettei tässä kuljeta enää ainakaan lain oikealla puolella. Liikenneraivohan tässä on kyseessä ja toimittajan kannattaisi miettä minkälaiseen asennoitumiseen lukijoita esimerkillään kehoittaa.

  • Jykke sanoo:

   Jos tuohon edelliseen saa kommentoida, niin epäilen Suhosen käyttäneen tekstissä jatkona vähän mielikuvitusta. Mutta jollei, niin arvioisin että ihmisen kädet ovat n.80 cm pitkät. Toisin sanoen ylettyäkseen lyömään autoa nyrkillä hänen on täytynyt olla jo suojatiellä ja alle 80cm:n etäisyydellä autosta. Onneksi autoilija sai lommoja vain nyrkistä, muuten olisi tullut raastuvan keikka…

   • Tauno Lahtinen sanoo:

    Tane kirjoitti
    Hyvä että alanurkan pakinaluonteisuuskin on havaittu, minä provosoiduin vain liikennepaikasta, koska olen todennut paikan vaarallisuuden ja puutteet. Siksi kirjoitin mielipiteeni ja korjausehdotukset HäSa:n palstalle 1.12 ja olen ihmetellyt kun kirjoitukseni ei ole ketään saanut kynäilemään, vain kulkiessani on joku kommentoinut. …

 19. Tapsa sanoo:

  Jos tähän perään heti uskallan ladata, niin toteaisin että kohden demokratiaa mennään nyt Hämeenlinnassakin, kun Kiemunki erosi Hämeen Sanomista ja valtuuston johtajuudesta ja onnea Sari Myllykankaalle. Toivottavasti Pohjois-korea on nyt historiaa.

 20. UusiSuuntaHämeenlinnaan sanoo:

  Sari Myllykangas on uskoakseni hieno ja fiksu ihminen, mutta pelkään pahoin , että myös hän on puolueensa ja järjestelmän vanki.
  ”Voit johtaa puhetta niin kauan, kuin johdat meidän nuoteilla”.

  Haluaisin nähdä puheenjohtaja Myllykankaan, joka uskaltaa sanoa, ”nyt suuruudenhullut hankkeet jäihin ja ensin perusasiat kuntoon”.

  Haluaisin nähdä puheenjohtaja Myllykankaan, joka sanoo, ”ei yhden ainoaa parkkihallia tai -luolaa, niin kauan kuin kouluissa on hometta ja oppilaat on evakossa parakeissa”.

  Haluaisin nähdä puheenjohtaja Myllykankaan, joka sanoo, ”jos kaikki jyrätään aina 7-4 päätöksillä, ja puhutaan aina yksimielisestä päätöksenteosta, ei kyse ole aidosta demokratiasta”.

  Toivon, että kaupungissa saadaan vuosikymmenien kok-dem hyvä-veli -diktatuuri poikki.

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Se ei katkea ennekuin kok-dem-aseveli-akseli jää vähemmistöön valtuustossa.
   Sitä saadaan, mitä vaaleissa valitaan!

 21. Timo Ojanen sanoo:

  Moron,
  Ihan yleisen kiinnostuksen vuoksi tiedustelisin kantaa perusasiat ensiksi kuntoon pohjalta.
  Kanta häme on nyt muuttotappio aluetta, siis mitä pitäisi tehdä? Perusasiat kuntoon teemallako? ,
  saadanko sillä uusia asukkaita/ veronmaksajia? Olisi hienoa kuulla faktaa, millaiseen mestaan porukka haluaa
  muuttaa tulevaisuudessa, vai mitä?

 22. Riitta Nyqvist sanoo:

  Haloo Timo!
  Oletko sä ihan tosissasi?
  Millaiseen mestaan porukka haluaa muuttaa…
  Sellaiseen, jossa kersoista pidetään huolta,
  ei ajojahtia koulu-parakkeihin.
  Tietty mestaan, jossa aidosti kuunnellaan asukkaita,
  ei helvetissä näitä johtotroikan kielteisiä kitinöitä mediassa,
  miks Hämylinnaan muuttaa eläkeläisiä…
  Sari Rautio on jo turhan monesti ollut huolissaan
  kyseisestä genrestä julkisesti.
  Siitä huolimatta, nämä eläkeläiset tuovat mukanaan fyrkkaa,
  ostamalla asuntoja täältä, ollakseen lähellä lapsiaan,
  lapsenlapsiaan, jeesatakseen rakkaitaan.
  Nämä eläkeläiset ovat kullanarvoisia, huolimatta Sari Raution kitinästä,
  he ostavat todella paljon palveluksia kaupunkimme pienyrittäjiltä.
  Ovat hyväkuntoisia, eivät kooma-kuntoisia.
  Riitta

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   En tiedä mihin Riitan tieto perustuu. Toki monella on talous kunnossa ja ostovoimaa riittää. Tosin sellaistakin on kuultu, että moni tarvitsee myös erikoissairaanhoitoa ja osaavat sitä vaatia. Eivät kaikki ole hyväkuntoisia kuntoihmeitä, vaikka eliniän odotus onkin kasvanut osin kehittyneen lääketieteen ansiosta. Nämä kuntoihmeetkin osaavat vaatia toisenlaisia palveluita yhteiskunnalta. Uimahallit porealtaineen, ympärivuorokautisesti hoidetut lenkkipolut ja valaistut ladut. Kun sitä toiminta-aikaa on ympärivuorokautisesti.

  • Timo Ojanen sanoo:

   Moron Riitta
   Kommentoit hyvin kysymykseen mitä esitinkin,
   mutta riittääkö fyrkat näillä alueilla niihin perusasioihin?
   Kansa taitaa nykyään vaan kaivata myös sirkushuveja ja erikoisia innovaatioita,
   ja totta kai uusille mahdollisille yrityksille pitää perustat olla kunnossa.
   Moottoritie on siitä viheliäinen, ettei tarvitse edes hidastaa meidän seutukuntien kohdalla,
   mikäli siihen ei löydy hyvää syytä.

   Timppa

   • Kari Ilkkala sanoo:

    Timo,

    kansa on aina kiittänyt sirkushuveista, kunnes leivän loppuessa hirttänyt johdon lyhtypylvääseen.

    Ei se ole äänestäjän homma miettiä, riittääkö massit uima-altaaseen järven viereen tai tapahtumattomaan puistoon – äänestäjällä on oikeus olettaa, että päättäjä huolehtii perustarpeista ensin, ja jakaa sirkushuveja sitten jos on varaa.

    On tuttu liturgia esittää, että peruspalveluiden kasvavat menot rahoitetaan hankkimalla kuntaan lisää ”pöhinää” kaikenlaisilla ”kasvu- ja vetovoimainvestoinneilla”. Ongelma on, että kuntatalouden TOTEUTUNEET luvut puhuvat murskaavaa kieltä tätä liturgiaa vastaan. Hämeenlinnan oma talousjohtajakin kertoo, mutta kukaan ei kuuntele saati ymmärrä.

    Helsinki ja metropolialue on oma lukunsa. Tampere taas tullee tekemään Suomen, todennäköisesti myös Euroopan ja ehkä maailmankin ennätyksen: vain kolmessa vuodessa 2013-2015 Tampere veti toiminnan ja talouden rahavirtansa puoli miljardia pakkaselle, ja uutisoiduilla investoinneilla miinus miljardi menee rikki 2017 tai viimeistään 2018.

    Millä rahalla kukaan luulee Hämeenlinnan pystyvän kilpailemaan vetovoimasta kahden mustan aukon välissä? Peruspalveluiltaan ja yhteyksiltään toimiva turvallinen, terveellinen, edullinen ja luonnonläheinen paikka asua ja kasvattaa perhettä tai viettää eläkepäiviä on ainoa yhtälö, jolla on etäisiäkään mahdollisuuksia toimia.

 23. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Lauri!
  Tieto perustuu mm. kulutustutkimuksiin,
  myös siihen että Arkadiassa päätettiin nostaa
  eläkeikää ylemmäksi.
  Täytyyhän heitä uskoa, että ihmisten työkyky on
  kohentunut, on varmasti faktatietoa, eiväthän
  poliitikot noin vain tee mutu-päätöksiä näin vakavassa
  asiassa. Vai tekevätkö? 😀
  Perustuu ympäröivän yhteiskunnan havainnointiin.
  Suuret ikäluokat ovat liikunnallisestikin hyvin aktiivisia,
  yhtään keinutuoli-kiikkujaa en ole bongannut.
  Jos olen jostakin huolissani, nuorison
  terveydentilasta.
  Enenevässä määrin hakeudutaan työkyvyttö-
  myyseläkkeelle, medikalisoidutaan, yhä
  nuorempi sairastuu diabetekseen jne.
  Riitta

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   No minulla on omakohtainen kokemus. Sairastuin viime vuonna suht vakavasti. Olin 2 kk sairaalassa. Erilaisia tutkimuksia tehtiin jopa TAYSssä 2 kertaa. Luulen, että siinä paloi yhteiskunnan varoja enemmän kuin olen veroeuroina tänne kuuden vuoden aikana kantanut. Keskussairaala pullisteli jopa ikäisiäni ja nuorempia samoista vaivoista kärsiviä. Tosin en tehnyt tutkimusta kuinka moni oli tänne muuttanut, puheista päätellen ainakin jokunen. En ole kovin utelias.

  • Matti sanoo:

   Ei saa unohtaa alkoholin haittoja yhdistettynä edellä mainittujen ongelmien kanssa. Tietenkään ongelmia ei ole kohtuukäyttäjillä, mutta mutta….. Toisaalta Arkadian mäellä touhutaan uuden hienon alkoholilain kanssa. Ratkaisut tehdään varmasti faktatietojen perusteella.Eiväthän poliitikot tee päätöksiä Mutu-tiedon perusteella näin vakavassa asiassa? Vai tekevätkö

 24. riitta.nyqvist sanoo:

  Matti, mutta, mutta,
  en muista kenen blogiin kommentoin äsken,
  suomalaisesta kieroutuneesta alkoholipolitiikasta,
  sen kaksinaismoralismista, eurooppalaiseen verrattuna.
  Mekö muka eurooppalaisia!?!
  Jos sä sanot lapselle, tai holhous-uskovaiselle suomalaiselle,
  – kaikkia muita ovia saat aukaista, mutta
  tuota yhtä et…
  Matti sä tiedät, just se ovi pitää aukaista…
  Riitta

  • Uskomatonta tuubaa sanoo:

   Ei ole kovikaan fiksua pitää alkoholi-politiikan lievennyksiä Suomen osalta ’eurooppalaisuutena’
   Jos Suomi haluaa ’eurooppalaistua’ niin eiköhän siihen löytyisi muitakin väyliä.
   Eiköhän jo nykyisillä vapauksilla jokainen saa viinansa hankittua, voi sitä hurskastelun määrää jota ’eurooppalaiset’ paasaa.
   Ei suomalainen alkoholipolitiikka nykyisellään ole kieroutunutta, se perustuu faktoihin.

   Ei suomalainen alkoholi-politiikka ole holhousta se on huolenpitoa.
   Turha on paasata vapaudesta niiden jotka eivät maksa vapauden tuomia kustannuksia.

 25. Vaalit17 sanoo:

  Leo Leppänen kirjoittaa taas puuta heinää omassa blogissaan.

  ….. ”että Iisakki Kiemungin yksityiselämä on herkässä murroksessa”……

  Niin varmaan on, ja olen kohtuullisen varma, että Lulu Ranne, jos ei myötäelä Kiemungin kurjuutta, niin ei ainakaan revittele sillä. Ainakin toivon niin todella.
  Näiltäkin palstoilta löytyy muutaman vuoden ajalta kirjoituksia, missä siunaillaan Kiemungin silloisia edesottamuksia ja todetaan että tuolla tyylillä jää pää vetävän käteen. Ja jäähän se, tuolla hävitä ja tuhoa, poltetun maan taktiikalla omatkin hylkää heti, kun taakka on hyötyä isompi.

  Leo Leppänen on yhtä oikeassa Kiemungin muutto-perusteista ja mahdollisesta vaalimenestyksestä vielä Hämeenlinnassa, kun oli omasta kannatuksestaan viime vaaleissa.

  Iisakin vallanjano on niin suurta, että muutto vaalimenestyksestä parantaakseen lienee itsestään selvää.

  Tervetuloa vaan Sari Myllykangas, menestykseksi on taattu, teet niin tai näin, Viet Hämeenlinnaa parempaan suuntaan.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Luulempa että Kiemunki havittelee osallisuutta maakuntavaaleissa koska eduskunta ei vedä. Jotain täytyy tehdä kyltymättömän vallanhimon saavuttamiseksi.

 26. MiesTuleeMiesMeneeMiesVastaaTeoistaan sanoo:

  Kaikissa tapauksissa Leppäsen horinat on roskaa, Kiemungin kyltymätön vallanjano ei sammu pienillä yksityiselämän tragedioilla. Syy on muissa ja Persut on riidankylväjiä. Ilkkala ja Ranne on yhteistyökyvyttömiä, koska ovat eri mieltä nykymenosta. Leppänen kalpenee vielä kevään vaalituloksen nähdessään, vaikka rivien välistä ennustaa Ilkkalle ja Ranteelle huonoa menestystä.

  Kuntavaalit Janakkalassa tai maakuntavaalit, Kiemunki on omassa kiirastulessaan, vallanjanon humalan jälkeen, krapula uhkaa…

 27. Mainetahrat eivät poistu edes valkopesussa sanoo:

  Leppänen on aloittanut Iisakin uhriuttamisen ja yrityksen valkopestä valtuuston puheenjohtajan epäasiallista ja kohtuuttoman taspainotonta toimintaa sekä vaatimattomia aikaansaannoksia. Iisakin jättämät mainetahrat eivät puhdistu äänestäjien mielistä millään sanojen pyörittelyllä ja selittelyllä. Ei auta, vaikka Leppänen riehuu siivousrätti ja moppi kourassa siivoamassa Kiemungin jälkiä ja selittelemässä jo poltettuja siltoja parhain päin.
  Myös muiden, mm. Kiemungin oikeudessa tuomittuja touhuja peukuttaneiden puheenjohtajien ja hiljaa sivusta touhun hyväksyneiden on todellakin syytä katsoa peiliin. Toivottavasti väistyminen HML:n kunnallispolitiikasta on lopullinen, mikä takaa työrauhan parenemisen varmasti.

 28. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Timo!
  Noinhan se menee, kuten Kari kuittasi.
  Manselainen on syventänyt keskusteluissamme
  Tampereen utopioiden aiheuttamaa kaoottista taloustilaa.
  Olen useammankin kerran kritisoinut Raution ja
  kumppaneiden negatiivista asennetta asukkaisiin,
  jotka rahoittavat heidän leikkikenttänsä Hämylinnassa.
  Useat tutkimukset ovat toistaiseksi osoittaneet,
  että suomalaiset haluavat verorahansa kohdistamista
  perusasioihin, logistiikkaan, perusterveydenhoitoon,
  lasten ja vanhusten hyvinvointiin, turvallisuuteen…
  Tosin ilmapiiri on muuttumassa kylmemmäksi, päättäjiemme
  esimerkin ansiosta, niin valtakunnan- kuin paikallistasolla
  -ahneus puhuu.
  Kansan pitäisi maksaa nämä järjettömät
  egoistien guggenheimit.
  Riitta

 29. Tapsa sanoo:

  Tuulia Viitaselta hyvä alanurkka tänään. Kiemunki saa siinä verhotusti ja suoraan palautetta ja täysin ansaitusti. Kiemungin kohtaloksi koitui hänen agressiivinen, puolueellinen ja koston janoinen luonteensa. Viitanen kirjoittaa Kiemungista loppuun siis näin: jos ei nauti valtuuston luottamusta, on vaikea johtaa”. Ei tainnut muuten olla ihan Kiemungin oma keksintö – tuo ero valtuuston johdosta nimittäin.

 30. Erkki Strömberg sanoo:

  Juuri äsken lausui Sari Myllykangas jotenkin näin:
  ”Me tässä salissa olemme saaneet luottamuksen äänestäjiltä” jne
  Onko Sari Myllykangas sitä mieltä jottei Ilkkala ja Ranne ole saanutkaan äänestäjiltä luottamusta, vai miten hänen sanansa pitäisi ymmärtää?

 31. EdeltäjänPainolastiEiSaaOllaTaakka sanoo:

  Erkin kommentti herätti kovasti ajatuksia. Sari Myllykangas on näköjään lausunut ihan oikein, hän ja muut istuvat edustajat ovat saaneet luottamuksen äänestäjiltä.
  Sari Myllykangas on nyt päättäjänä avainasemassa ja hänen jokaista lausetta kuunneellaan aurinkoa tarkemmin, sekä pyritään tulkitsemaan mitä erilaisimmilla tavoilla. Erkin kysymys menee kategoriaan ”oletko jo lakannut hakkaamasta vaimoasi?”. Vastaat kyllä tai ei, on vastauksesi lohduton.
  Olen silti Erkin kanssa erittäin samaa mieltä, kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa pitäisi edelleen istua meidän äänestäjien myös luottamuksen saaneet Ilkkala ja Ranne. Käsittääkseni kumpaakaan ei ole vielä tuomittu yhtään mistään, onko edes syytetty? Samaan aikaan valtuuston puheenjohtajana jatkoi tähän asti Kiemunki, jolla on rikostuomio päällä, ei kai vielä lainvoimainen, mutta valituksenalainen? Kiemungin tuomiota pahensi se, että se liittyi yksiselitteisesti kunnallispoliittiseen taisteluun.
  Minun mielestä Sari Myllykankaalle pitää kuitenkin antaa mahdollisuus tehdä hänen näköistä kaupungivaltuuston puheenjohtajuutta ja antaa Hämeenlinnalaiselle sosiaalidemokratialle uusi mahdollisuus, toivottavasti ilman vanhaa kok-sdp -hyvät veljet kulisseissa suhmurointia, vapaana Kiemungin painolastista.
  Olen luottavainen, että Ilkkala ja Ranne saavat oman uuden mahdollisuutensa Kiemunki-vapaasta Hämeenlinnasta kevään vaaleissa. Meitä on joukoittain heidän tukena.

 32. Tapsa sanoo:

  Valtuuston kokousta seuranneena oli kuvaavaa kuinka vain valtuuston oikea laita taputti Kiemungin kommentille koskien asemanrannan kaavaa. Muutenkin kiemungin läksiäiset olivat suhteellisen koruttomat, kun ajattelee että hän johti puhetta kuitenkin pari kautta.

 33. Tauno Virtanen sanoo:

  Liitän tähän vielä tällaisen arvion Iisakki Kiemungin tekemisistä.

  Kiemunki toimi siis parisen vuotta sekä valtuuston, että kaupungin hallituksen puheenjohtajana ja nyt on tullut aika arvioida hänen tekemisiään näissä vastuullisissa tehtävissä.

  Kun Kiemunki nousi valtuuston johtoon elettiin aikaa jolloin naapurikuntia yritettiin saada liittymään osaksi Hämeenlinnaa. Liitoksen kannalta tärkeimmät kunnat eli Janakkala ja Hattula suhtautuivat suur-Hämeenlinnaan alusta asti melko nuivasti ja se sai sekä valtuustojohta Kiemungin että kaupunginjohtajan takajaloilleen. Kiemunki uhkaili ja hakkui naapureita siihen malliin, että välit Janakkalaan ja Hattulaan eivät ole vieläkään palautuneet normaaleiksi.

  Hämeenlinnan talous on ollut laskussa koko sinä aikana kun Kiemunki on ollut valtuuston johdossa ja tilanne tänä vuonna oli jo selkeän katastrofaalinen. Ennen Kiemunkia Hämeenlinnaan muutti vuosittain n. 500 ihmistä enemmän kuin täältä pois, mutta nyt Kiemungin kaudella ilman tänne haalittuja pakolaisia muuttotappio on ollut kiihtyvä ilmiö luokkaa muutama sata ihmistä vuosittain.

  Lähes kaikki hankkeet ovat niin ikään epäonnistuneet Kiemungin johdolla ja niihin kaadetut verovarat ovat omalta osaltaan vaikeuttaneet kaupungin taloustilannetta. On ollut myöskin surullista seurata kaikkien kantakaupungin homekoulujen tilaa ja kaupungin palvelutotannon rapautumista.

  Kun arvioidaan sitten Kiemungin johtamiskykyä valtuuston johdossa, voidaan tietysti todeta että kokoukset ovat sujuneet suhteellisen sutjakasti, mutta puheenjohtajan puolueellisuus on paistanut ikävällä tavalla niitä seuraavan silmiin. Kiemunki tulistuu ja korottaa ääntään lähestulkoon jokaisessa kokouksessa pienpuolueiden edustajille ja myhäilee selkeästi varsinkin kokoomuksen suuntaan. Kuluneella valtuustokaudella Kiemunki syyllistyi myöskin kuntalain rikkomiseen salliessaan kokoomuslaisen valtuutetun kommentoida asiaa, jossa on itse edunsaajana. kun Kiemunki sai raastuvan oikeudessa tuomion valtuutetun yksityisasioiden riepottelusta, ei se näyttänyt häntä lainkaan häiritsevän. Tuomio maksoi kyllä sittemmin hänelle puheenjohtajan paikan.

  Jos Kiemunkin uralle luottamusmies johdossa pitää antaa kouluarvosana asteikolla 4-10:een, se olkoon 5-

 34. Tauno sanoo:

  http://www.kho.fi/fi/index/paatoksia/muitapaatoksia/muupaatos/1481702924842.html

  Oikeus taisi kuitenkin voittaa vaikka kokdem muuta yritti.

 35. Erkki Strömberg sanoo:

  Hyvä Tauno!
  Olit eka joka näillä palstoilla fiffasi mitä tapahtui!
  Mielenkiintoista katsella tulevaa, miten kok-dem johto tämän nielee. On aikaa vielä ennen seuraavia vaaleja ja monta on kaupunginhallituksen kokousta ja jokunen valtuustokin.
  Heidän on nyt pakko otta Lulu vastaan voittajana, miten he sen tekevät?

 36. Tapsa sanoo:

  Kyllähän tätä Lulun erottamista on taivasteltu muuallakin kuin näillä palstoilla aikanaan mutta minkään moiset likaisen osaston temput eivät tälle päättävälle kärjelle ole vieraita kun joku uskaltautuu olemaan eri mieltä asioista. No onneksi kärki nyt osittain saa uusia voimia ja toivottavasti uusi valtuuston puheenjohtaja nyt kunnioittaa hieman erilailla paitsi erilailla asioihin suhtautuvia, mutta etenkin heidän äänestäjiään.

 37. Silvon Tapsa sanoo:

  Parhaat onnittelut Lulu Ranteelle! Oikeus voittaa viimeinkin!

  http://yle.fi/uutiset/3-9356852

  En ole ”lainoppinut”, mutta eikö tämä avaa Lululle suuret mahdollisuudet vaatia vahingonkorvausta ”kivusta ja särysta? Aiheettomasta syyllistämisestä puhumattakaan…

  Silvon Tapsa

 38. Uskomatonta tuubaa sanoo:

  Ei taida kannattaa vielä maljoja nostella. KHO päätös koskee vain välitöntä hyllyttämisen toimeenpanoa, ei sitä etteikö hyllyttämiseen ole perusteita.
  Joten kaikenlainen hehkuttaminen asiasta puoleen tai vastaan on vain mutu-tuntumaa mutta niin näiden blogien hengen mukaista.

 39. Anne Huhta sanoo:

  En tiedä hehkutuksista, mutta leiri; Kiemunki-kokoomus on toiminut päätöksen mukaan joka tapauksessa lain vastaisesti. Sen verran tuohon pohjatekstiin vielä että Myllykankaan valinta puheenjohtajaksi oli enemmän kuin toivottu koko Hämeenlinnan seutukunnan kannalta. Ei ole puheenjohtajan asemassa kenenkään kannalta eduksi että puheenjohtaja on profiloitunut lähinnä johtamaan riitelyä ja oikeustaistoja eri mieltä olevien kanssa.

  • Uskomatonta tuubaa sanoo:

   Eikös riitaan tarvita useampia osapuolia ja eikö niitä oikeusjuttuja ole virtelty puolin ja tosin.
   Jos olisi fiksu niin hakisi työrauhaa ja sovintoa mutta näin fiksua toimijaa ei Hämeenlinnasta ole löytynyt.

   Täälläkin on ladattu tuutin täydeltä syytöksiä kokdemin suuntaan mutta yhtään rakentavaa ehdotusta ei ole tullut asioiden korjaamiseksi. Demokratia on siitä mielenkiintoista, että aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta.

   • Kari Ilkkala sanoo:

    Terve Tuubaa,

    hyvän kasvualustan olet median syöttämälle riitadiskurssille tarjonnut, mutta mietelmäsi ”Demokratia on siitä mielenkiintoista, että aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta” perusteella et ole myöskään kovin perillä hämeenlinnalaisesta päätöksenteosta. Et sitten kokeillut sitä listaa asioista, jotka todella tiedät (sen teko kannattaa aloittaa sen pohtimisella, mitä tarkoittaa tietäminen)?

    Kas, kun hämeenlinnalainen demokratia on jo vuosikymmenet kokdem -vetoisesti pyrkinyt ja pitkälle päässyt juuri siihen, että he aina ja joka kerta voittavat. Jälki on kaikkien nähtävillä.

    Kaupunginjohtajisto ja kv:n ja kh:n ykköspuheenjohtajat ja heidän vaikutuspiiriinsä hyväksymät päättävät yksikäsitteisesti siitä, mistä kh:ssa ja kv:ssa ylipäätään keskustellaan ja päätetään. Valtuustoaloitteet eivät johda minnekään, jos virkamiehet eivät halua niiden johtavan minnekään. Todistettu on jo sekin moneen kertaan, ettei valtuustonkaan päätös johda mihinkään, elleivät virkamiehet halua sen johtavan.

    Valtaosassa asioista luottamushenkilöiden harkinnanvara on nolla tai olematon, ja päätöksenteko menee näin kun kyse on lähinnä muodollisesta siunaamisesta. Enemmän harkinnanvaraisissa asioissa, esim. näissä ns. vetovoimainvestoinneissa, esittelyvallan omaavilla ei ole eikä ole ollut mitään kiinnostusta tai tarvetta hakea oman piirinsä ulkopuolelta hyväksyntää tai vaikutusta tehtäviin päätöksiin.

    Kun haluttu esitys on sitten pienen piirin voimin saatu esityslistaan, niin oikeastihan kokdemiläisten ei tarvitse sanoa tai tehdä yhtään mitään konkreettista, painaa vain jaa-nappulaa jos tulee kannatettu muutosesitys.

    Mitä, Tuubaa, sinun mielestäsi yhteistyö tällaisessa tilanteessa ja ympäristössä tarkoittaisi?

    Jos päätösesityksestä on etukäteen perustellusti eri mieltä, eikä päätöstä jälkeenkäänpäin hyväksy, niin helppo ja hämeenlinnassa näemmä hyvin toiminut puhetapa on leimata eri tavalla ajattelevat riitelijöiksi. Ei se huono päätös enemmistölläkään tehtynä muutu sen viisaammaksi, koska hämeenlinnassa sen enemmistön valtaosa ei käytä jouleakaan omaehtoista kriittistä ajattelua päätöksen analysoimiseksi.

    Aina hoetaan, ettei kuntapolitiikassa ole eikä tarvita oppositiota. Asia on juuri päinvastoin. Eduskunnassa hallituspohja perustuu neuvotteluihin ja päähallituspuolueilla on yleensä käytännössä yhteistyöpakko, koska kukin pääpuolue voi viedä hallitukselta enemmistöpohjan. Kunnissa yksinkertainen enemmistö voi hallituksessa haistattaa kaikilla muilla 4 vuotta pitkät, koska hallituksen voimasuhteet määräytyvät suoraan vaalien tuloksen perusteella, ellei teknisiä vaaliliittoja tehdä.

    Yhteistyö on yksinkertaisesti ja yksikäsitteisesti virkamiesten ja ehdottoman enemmistön poliittisen johdon vastuulla. Esimerkiksi Hämeenlinnassa kaupunginjohto on politisoitunut niin, että Isosuo istuu kokkareiden ryhmäkokoukset, Kenakkala demareiden. Prolle ei ole katsottu tarpeelliseksi allokoida ketään virkamiestä – esimerkiksi Jussi Oksa kelpaisi oikein mainiosti. Sepä ei käy johdolle, koska Oksa on kaupungin johtotroikasta ainoa, jonka kanssa voi käydä faktapohjaista keskustelua. Lisäksi hän ei harrasta lainkaan poliittista tarkoituksenmukaisuuspohdintaa, mikä on myrkkyä meidän päätöksentekokulttuurissamme. No, eipä johto sitten pääasioissa Oksaa juuri kuuntelekaan, hänen hommakseen on jätetty kaseeraaminen.

    • Uskomatonta tuubaa sanoo:

     Sen ainakin tiedän, ettei yhteistyötä edesauta luottamuksellisen tiedon levittäminen ympäri maailmaa.
     Demokratia on sitä, että päätökset tehdään niin kuin lain mukaan kuuluu ja ne tekee se joille päätöksenteko kuuluu. Se ei tarkoita sitä, että päätökset ovat välttämättä hyviä ja oikein, mutta se on sitä demokratiaa jota vaaleilla valitut edustajat toteuttaa.

     Minusta on melkoisen lapsellista kyseenalaistaa nykyinen päätöksentekojärjestelmä vain sen takia, että päätökset ei miellytä.
     Mutta joillekin on suotu jumalallinen oikeassa olemisen taito.

     Ei tarvitse vastata mitään , olen väärässä sillä enhän ole persu.

     Vaalit on kohta ja taas kansa äänestää väärin?

     • Kari Ilkkala sanoo:

      Tuubaa,

      sallin blogissani nimimerkkikirjoittelun, enkä lähde nimimerkkejä myöskään paljastamaan ilman lukijakunnan kannalta erityisen hyvää syytä. Kohdallasi ei sellaista syytä ole, mutta Tuubaa, päätän tässä blogissa itse mihin vastaan ja mihin en.

      Vastauksesi on oivallinen esimerkki Hämeenlinnassa käytävän keskustelun tasosta. Kun argumenttisi loppuvat, leimaat poikkeavien perusteltujen kantojen esittämisen ”jumalalliseksi oikeassa olemisen taidoksi”. Sitten projisoit omia käsityksiäsi minuun: ”…olen väärässä sillä enhän ole persu” tai ”taas kansa äänestää väärin.”
      Aikuismaista keskustelua?

      Viitatessasi SCC:n päätöksentekoon, olen Tuuba kanssasi tasan samaa mieltä siitä, että päätökset pitäisi tehdä oikein.

      Siksipä närästääkin. että Kiemunki SCC Oy:n hallituksen jäsenenä osallistui täysin jäävinä mm. SCC:n ja kaupungin välisen tonttikaupan valmisteluun sekä yhtiön että kaupungin edustajana ja käytti kh:n kokouksissa SCC-pykälien keskusteluvaiheissa puhevaltaa, kun hänen ei olisi pitänyt olla läsnä lainkaan. Sekin närästää, että SCC Oy:öön 150.000 € sijoittaneen Vanaja Capital Oy:n (ent. Virtaa Hämeeseen) hallituksen puheenjohtaja (juristi) Juha Kallioinen istui kaupunginhallituksessa vuoden 2013 alusta ja oli paikalla sekä äänesti kaikissa SCC Oy:tä koskeneissa pykälissä. Listaa voisi jatkaa, mutta tämän pitäisi olla sinulle Tuubaa tuttu aihealue?

      Sipilä-keississä sinulla Tuubaa on erittäin vahvat mielipiteet hänen esteellisyydestään. Mitäpä mieltä olet, tehtiinkö SCC:n tapauksessa päätökset niin kuin lain mukaan kuuluu ja niiden toimesta joille päätöksenteko kuuluu?

 40. Tapsa sanoo:

  Uskomatonta tuubaa vai express, samapa tuo. Riitaan tarvitaan tietysti aina useampi kuin yksi, mutta kyllä koko orkesteria johtavalta vaaditaan edes auttavaa tasapuolisuutta ja kykyä enemmän koota sekä tuubat että viulut soittamaan samaan rytmiin kuin yllyttää niitä riitasointuihin. Hyvän johtajan ominaisuuksiin kuuluu myös taito kuunnella ja ottaa huomioon jokaisen soittajan esiin tuomat vivahteet orkesterissa.

 41. vaula sanoo:

  ns. demari-kiemunki on ollut suoranainen namipala kokoomukselle Hämeenlinnassa. Kiemunki on laulanut kokoomuken lauluja ja samaan aikaan kerännyt demareiden asioita seuraamattoman soffaperunoiden ääniä kahmalokaupalla kokoomuksen laariin millään lailla häpemättä. Viimeinen valtuuston kokous oli tästä loistava esimerkki. Kun Kiemunki suoranaisesti kielsi valtuutettuja valittamasta aseman rannan kaavasta, taputtivat kokoomuslaiset valtuutetut, mutta damareilta ei suosionosoituksia liiennyt.

 42. Tuuban soittajalla väärät nuotit sanoo:

  Uskomatonta tuubaa-nimimerkki kirjoittaa hallinnon ja koksd:n kärkinimien jalanjäljissä väittäen, että Perussuomalaisten tekemänä tiettyjen päätösten kyseenalaistaminen ja virkamiestyön parempiin suorituksiin haastaminen olisi jonkin sortin kiusaamista ja riitelyä. Olen seurannut kaupunginvaltuuston kokouksia netistä säännöllisesti ja seurannut asioita myös mediasta ja kaiken näkemäni perusteella pidän tuubailijan väitteitä täysin perusteettomina.

  Ilkkala on esittänyt valtapuolueiden kannalta kieltämättä haastavia ja hankalia asioita ja kysymyksiä, jolloin valtaenemmistön johtohenkilöiden ensimmäinen reaktio on ollut usein puhtaasti esittäneeseen henkilöön ja ryhmään kohdistunut vastahyökkäys. Tällainen toimintatapa on todella naurettavaa, koska Ilkkalan esitysten ja kommenttien taustalla on säännönmukaisesti ollut perusteelliset selvitykset asioihin liittyvistä faktatiedoista ja asiakokonaisuuksista. Entinen valtuuston puheenjohtaja oli erityisen kunnostautunut sekä provosoitumisessa että henkilöön ja ryhmään kohdistuvissa hyökkäyksissä.

  Terveeseen pohjoismaiseen demokratiaan kuuluu oikeus ja toisaalta myös velvollisuus esittää asiallisia ja perusteltuja mielipiteitä ja väittämiä etenkin, kun esittäjä pystyy perustelemaan väittämänsä tosiasioilla ja mitatulla tiedolla. Vallan suuren keskittymisen vuoksi kunnallispolitiikassa tarvitaan ehdottomasti toimivaa ja aktiivista oppositiota, vaikka jotkut mukavuudenhaluiset ja haastamisesta provosoituvat poliitikot muuta toivovatkin.

  HML:ssa tilanne on valitettavasti sellainen, että itseään täynnä olevat valtaenemmistön kärkihahmot eivät koskaan halua osoittaa aitoa ja todellista kiinnostusta oppositiosta tuleville avauksille ja kehitysehdotuksille, koska ne ovat väärän ryhmän esittämiä. Valtaenemmistön kärkinimien kommentit oppositiolle ovatkin usein happamia, vähättelevän sävyisiä ja hävyttömän ylimielisiä. Toimivan demokratian toteutuminen on muutoinkin olematonta, kun kv ja kh kokousten esityslistan koostumus ja päätettäväksi tulevat asiat valitaan ja muotoillaan vain muutaman henkilön toimesta. Siinä onkin varsin ”hedelmällinen” lähtötilanne demokratian toteutumiselle ja yhteistyön kehittämiselle.

  • Uskomatonta tuubaa sanoo:

   Uskomatonta tuubaa laitat. Väität minun sanoneen asioita joita itse pyörittelet päässäsi.
   Ole rehellinen ja osoita missä olen muka sanonut ensimmäisessä kappaleessa väittämäsi asiat. Vai onko rehellisyys yliarvostettu?

Jätä kommentti

css.php