KAUPUNGIN PYSÄKÖINTIRATKAISU: KUSETETAAN KOVEMMIN!

Vaikka kuinka monta kertaa vetäisi, niin Hämeenlinnan toriparkki ei mene pytystä alas, sen verran höttöinen hanke on. Torin alle sijoitettavan pysäköintilaitoksen valmistelu tulee taas kerran kaupunginhallituksen päätettäväksi 31.10.2016.

Kulmala: parkkipaikkoja ei saa kustantaa verovaroin?

Talousahdingossa olevan Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:n toimitusjohtajan Jarmo Kulmalan mielihokema on ollut syyttää verovaroin ylläpidettyjä ”ilmaisia” parkkipaikkoja. Valtuustolle ollaan tuomassa ehdotusta pysäköintiyhtiön pääomittamisesta 1,5 miljoonalla eurolla veronmaksajien rahaa. Eli verovaroin ne Kulmalankin puljun paikat sitten lopulta tullaan maksamaan. Tämän olisi pitänyt olla etukäteen selvää kenelle tahansa peruskoulun matikan ja nelilaskimen omaavalle. Mitä tarvitaan, että Kulmala ja kaupungin päättäjät tajuavat, ettei kalliita laitospaikkoja saa Hämeenlinnassa kannattaviksi millään keinoilla eikä millään aikavälillä?

Kaikkien aikojen röyhkein tulonsiirtoesitys: velvoitepaikan vapaaksi oston hinnaksi 15.000 €!

Nyt toriparkkia ollaan taas ajamassa sillä perusteella, että sieltä voidaan osoittaa kiinteistöille velvoitepaikkoja, joiden hinnaksi ollaan esittämässä käsittämätöntä 15.000 € / autopaikka!

Viime vuonna 2015 toriparkkia käsiteltäessä yhden autopaikan kustannusarvio oli 50.000 €. Tehtäisiin toriparkki miten hyvänsä, yhden autopaikan hinnaksi tulee väkisin 30 – 50.000 € tai vielä enemmän.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo siis esittää, että kaupunki tukee verovaroin jokaista keskustan kiinteistöjen toriparkkiin sijoitettavaa velvoitepaikkaa vähintään 15 – 35.000 eurolla!

Ja koska kaupunki ei saa muutenkaan menojaan kuriin (johtuen merkittävässä määrin vääriin kohteisiin tehdyistä ylisuurista investoinneista), esittää kaupunginjohtaja Timo Kenakkala nyt kuntaveroprosentin, kiinteistöveron ja kaikkien mahdollisten maksujen korottamista – täytyyhän kaupungin jostain hankkia rahaa pysäköintilaitospaikkojen rakentamiseen ja lahjoittamiseen alle puoleen hintaan keskustan kiinteistöille.

Kiinteistön velvoitepaikoilla voi olla vain yksi maksaja riippumatta siitä, järjestetäänkö paikat kiinteistöllä vai kunnan toimesta kiinteistön ulkopuolella.

15 kommenttia artikkeliin “KAUPUNGIN PYSÄKÖINTIRATKAISU: KUSETETAAN KOVEMMIN!”
 1. Vaalit2017 sanoo:

  Ilkkala ja Sulonen kiteyttää erinomaisesti blogissa ”Kun mä törttöilystäni virhemaksun sain” parkkisakko-teeman…
  Yksi hyvä keino välttää pysäköintivirhemaksu on, pysäköidä sääntöjen mukaan. Vanhukset tulevat aika usein iän myötä häijyiksi ja kärttyisiksi, taustalla voi olla riittämättömyyden tunne, ymmärrys taivaan portteja lähestyessä, että toiset pojat pelasi työelämänsa yksityisessä bisneksessä, missä money talks ja kunnallispolitiikka walks…
  Maineikkaat urat kunnan viroissa on aina verovaroin kustannettua byrokraatti-sitäitseensä, oli kyse sitten parkki-patesta tai mistä-lie-kunnan-sihteeristä.

  Kuntavaalien lähestyessä, Kari Ilkkalan tekemälle työlle pitää nostaa nöyränä hattua, olethan varmasti ehdolla ensi vaaleissa?

  Olet tai et, äänestän sinua numerolla tai nimellä, aivan varmasti.

  Kiitos jo tekemästä työstäsi meidän veronmaksajien hyväksi

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Ehdolla ollaan, kiitos vain.

   Kannustan kaikkia tolkun ihmisiä asettumaan ehdolle, sama se mikä puolue, mutta tarvitsemme ihmisiä, joille esim. toriparkkiesityksen kaltainen pajunköysi ei maistu (ks. myös alempana seuraava kommenttini).

   • Täystyrmäys kokoomuksen ja sijoittajien himoitsemalle Toriparkille sanoo:

    On hienoa kuulla Kari, että olet lähdössä ehdolle kunnallisvaaleihin. Me kaupunkilaiset tarvitsemme sinun vankkaa asiaosaamista, mistä on todellakin huutava pula päätöksentekijöiden keskuudessa. Toivottavasti uudessa valtuustossa valtuutetun osoittamaa aktiivista ja vaativaa asennetta ei enää yritetä vääristellen leimata virkamiesten kiusaamiseksi, kuten nyt on tehty.

    Mistä ihmeestä tälle esittelevälle hra apulaisjohtaja Isosuolle putkahtaa aina vuosi toisensa jälkeen tama Toriparkki-pakkomiellehanke esille? Kuka kaupunginvaltuutetuista enää Raution, Vekan ja muutaman muun innokkaan lisäksi edes ilkeää liputtaa Toriparkki-hankkeen puolesta?

    Isosuo kuvainnollisesti ”kusee kaupunkilaisten kengille” esittäessään jo aiemmin murskaavasti tyrmätyn ja kaupunkilaisten erittäin voimakkaasti vastustaman Toriparkkihankkeen käynnistämistä.
    Ketkä ovat ne poliitikot, jotka antavat hra apulaisjohtaja Isosuolle edes mahdollisuuden esitellä tuon vihatun hankkeen käynnistämistä kaupunginhallituksessa?? Nimet esille ja heti!!

    Ei tietenkään tarvitse olla kummoinen ennustaja, kun voi arvata kaikkien kokoomuslaisten äänestävän äänestävän hankkeen puolesta kaupunginhallituksen kokouksessa eli Sari Rautio, Juha Kallioinen ja Vesa Kaloinen tulevat takuuvarmasti kannattamaan hanketta.

    Demariedustajat äänestivät edellisellä kerralla valtuustossa ja kh:ssa järkevästi ja äänestäjiensä mielipidettä kunnioittaen hanketta vastaan, mikä käytännössä silloin esti ideana järjettömän ja veronmaksajille järjettömän kalliiksi tulevan hankkeen käynnistämisen. Toivon hartaasti demareiden pysyvän myös tällä kertaa järkilinjalla, mutta kulisseissa voi kuitenkin olla tehty kokoomuksen ja demareiden keskinäisiä kähmintäsopimuksia, joiden avulla demareiden päät onkin käännetty myönteisiksi toriparkkihankkeelle. Toivotaan kaupunkilaisten parasta eli ei-päätöstä hankkeelle.

    Joka tapauksessa, Toriparkkihankkeen puolesta äänestävät kaupunginhallituksen jäsenet sekä valtuutetut voivat olla 100% varmoja kannatuksensa sukeltamisesta todellisiin pohjalukemiin kevään kunnallisvaaleissa.

    • Erkki Strömberg sanoo:

     Eikös Iisakki jo saanut palkkioviran, jotainhan demarit siitäkin joutuvat maksamaan, toriparkinko?

  • Simo sanoo:

   Tiistaina on markkinat torilla,toivottavaa olisi ,että kaupungin johto vaivaituisi muutamaksi tunniksi tulemaan kuuntelemaan kaupunkilaisten mielipiteitä. Ehkä voisi saada tietoa toriparkista ja verojen korotuksista. Nyt tarvitaan ryhtiä päätöksentekoon, eikä turhia rahoja luokkakokouspellejen elokuviin.

 2. Kari Ilkkala sanoo:

  Virkamiesten ylimielisyys valtuuston selkeää tahtoa kohtaan saa jo surkuhupaisia piirteitä…

  Tässä lainaus Isosuon esityksestä maanantain 31.10.2016 kh:lle:

  ”6. että keskustan asemakaavoissa ja kaavamuutoksissa käytetään nykyistä väljempää pysäköintinormia: 1 ap / 120 k-m2 asumista, 1 ap / 70 k-m2 liike-, toimisto- tai muuta näihin verrattavaa palvelutilaa. Pysäköintinormin väljentäminen edellyttää pysäköintilaitoksen toteuttamista ja vapaaksiostoperiaatteen käyttöä. Vapaaksioston hinnaksi määritetään 15 000 € autopaikkaa kohti ja vapaaksiostoperiaatteella kerättävät varat korvamerkitään pysäköintilaitoksen toteuttamiseen. Pysäköintinormin väljentäminen on mahdollista vain, mikäli keskustaan toteutetaan pysäköintilaitos, jossa on riittävästi paikkoja myös velvoitepysäköintiin. Kaupunginhallitus ja edelleen kaupunginvaltuusto päättää käynnistää keskitetyn pysäköintilaitoksen suunnittelun investointikustannusten selvittämiseksi ja siihen liittyvän asemakaavamuutoksen torin ympäristössä.”

  Virkamiehet sekoavat jo omissa kegännauhoissaan yrittäessään keksiä luottamushenkilöille käärmeöljyä, jolla pajunköyden nieleminen sujuisi isommin yökkimättä.

  Siis että oikein ”Pysäköintinormin väljentäminen on mahdollista vain, mikäli keskustaan toteutetaan pysäköintilaitos, jossa on riittävästi paikkoja myös velvoitepysäköintiin.”?!

  Pysäköintinormin väljentäminen tarkoittaa, että asemakaavassa ja rakennusluvassa vaaditaan entistä vähemmän autopaikkoja missään, tontilla tai sen ulkopuolella, siis myöskään pysäköintilaitoksessa.

  Eli virkamiehet sönköttävät nyt, että voidaksemme vähentää asemakaavassa vaadittavien autopaikkojen kokonaismäärää, meidän pitää rakentaa toriparkki autopaikoille, joita ei siis normin väljentämisen takia tarvita enää niin paljoa. Jos taas EMME rakenna toriparkkia, meidän pitää edelleen vaatia kiinteistöille sijoitettaviksi entisen suuruisia autopaikkamääriä, jotka eivät kiinteistöille yksinkertaisesti mahdu…

  Toinen asia kokonaan on, jos jonkin kiinteistön osakkailla / asukkailla / käyttäjillä on enemmän autoja, kuin kiinteistöllä on velvoitepaikkoja. Niiden kotteroiden pysäköinnissä EI ole kyse velvoitepysäköintipaikoista.

  Hyvät hämeenlinnalaiset, meillä on tässä kaupungissa ongelma, joka ei pelkästään vaaleilla oikene.

  • Susanna sanoo:

   Käsittämätöntä tekstiä. Olen murheellinen, että tällaisia virheitä jätetään tärkeisiin dokumentteihin. Tahallista tai tahatonta – en ota kantaa. Enkä osaa sanoa, kumpi olisi surkeampi vaihtoehto 🙁

 3. riitta Nyqvist sanoo:

  Kysyt Kari ”Mitä tarvitaan, että Kulmala ja
  kaupungin päättäjät tajuavat,
  ettei kalliita laitospaikkoja saa Hämeenlinnassa
  kannattaviksi millään
  keinolla eikä millään aikavälillä.”
  Vastaan
  – Kari, tarvitaan meteoriitti tai alkuräjähdys.
  Riitta

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Rakentakoot mun puolestani toriparkin, kiellän kuitenkin käyttämästä hankkeeseen omia ja puolisoni veroeuroja. Kuka valtuuteuista kannattaa kyseistä hanketta, tulen tekemään vaalityötä heidän uudelleenvalintansa estämiseksi. Siis en kenenkään puolesta mutta joitakin vastaan. Tosin nykyvaltuustosta putoaa varmasti useakin joomies ja turhake. Tätä hanketta ajetaan niin sitkeästi, että en voi välttyä ajattelemasta olisiko kyseessä jonkinlainen piilokorruptio hankkeen puolestapuhujille. Yhteiskunnan varoilla rakennettu toriparkki nostanee lähialueiden kiinteistöjen arvoa merkittävästi. Kuihtuvan vanhan keskustan kiinteistöjen arvohan on kärsinyt suoranaisen inflaation. Mikähän on, että usea kuntamme kärkivirkamies (Isosuo etunenässä) ovat hakeneet muualle töihin, eivät ole kelvanneet. Näytöt täällä puhuvat puolestaan .

 5. Antti Sulonen sanoo:

  Taas ovat virkamiehet kuluttaneet palkka-aikaansa tyhjänpäiväiseen. Eikö siitä toriparkista ole olemassa jo kielteinen päätös? Eikö virkamiehet ymmärrä ja kunnioita hallituksen ja valtuuston päätöksiä?Tämmöisessä tapauksessa, jos virkamies edelleen jumputtaa samaa asiaa, pitää hallituksen suorasanaisesti ja ymmärrettävästi esittää asia virkamiehelle, mikä on virkamiehen tehtävä yhteisössä. Tässä tapauksessa hallituksen ei pidä edes käsitellä toriparkkia, vaan osoittaa virkamiehelle huomautus työajan käytöstä.
  Mitä sitten tulee keskustan vanhojen talojen parkkitilojen puutteeseen. Ei liene laitonta eikä edes mahdotontakaan kerrostalon alle kaivaa kuoppaa autoja varten, kustannus tietenkin jakautuu talon osakkaille. Mikäli kaupunki rakentaisi toriparkin kaupunkilaisten verovaroilla, kaupunki olisi velvollinen rakentamaan myös meille talomme edessä olevan kääntöpaikan alle parkkitilat.

 6. Janne Routio sanoo:

  Kun toriparkin pullotus on taas päästetty noin suurin kirjaimin lehtien palstoille, voisi kuvitella että se on jo myyty demareille. Kokoomus tuskin vie asiaa valtuustoon, tietäen että saa taas rukkaset. Kyllähän tässä selkeästi ollaan nyt Hämeenlinnan tappolinjalla, vaikka suurissa vaikeuksissa ollaan jo ilman toriparkkiakin.

 7. riitta.nyqvist sanoo:

  Moro Janne!
  Eiköhän tämä toriparkin pullotus mene juuri niin kuin ennustat.
  Lexa, odotin että olisit muuttunut,
  ei näitä meidän yhteisiä asioitamme hoideta sillä,
  että nimittelet HäSa blogisteja ja
  kommentoijia jälleen persukanavan ylläpitäjiksi.
  ”Siks oon mä suruinen…”
  Riitta

 8. Antti Sulonen sanoo:

  Kari

  Tämän päivän Hämeen Sanomat julkaisi kaupungin keskustasta ilmakuvan.
  Tuosta kuvasta käy ilmi, että miltei jokaisen korttelin keskellä on tyhjää tilaa, muutama auto parkissa. Eikö kiinteistöt voisi omilla kustannuksillaan rakentaa noihin tiloihin niin alas-, kuin ylöspäinkin osakkailleen autopaikkoja. Mikäli kaavoitus sen estää, voisivathan kiinteistöt hakea kaavamuutosta.
  Samassa kuvassa esitetään uusi Paasikiventien linjaus. Mikä tarkoitus tuollaisella linjausmuutoksella on?
  Voisitko myös selittää mitä tarkoitetaan velvoitepaikalla ja onko nuo pysäköintinormit lakisääteisiä, vai Hämeenlinnan omia visioita?

Jätä kommentti

css.php