VALTAMEDIAN TOTUUDEN JÄLKEINEN AIKA

Toimittaja Ville Similä päivän (HS 28.8.2016 A4) kolumnissaan Helsingin Sanomissa: Mitä tapahtui todelle?

Niin, mitä todellakin? Similän mukaan ”Ainakin uuspopulistit osasivat iskeä siihen hetkeen, kun perinteinen media alkoi vajota ja sosiaalinen media nousta.

Perinteisen median, kuten Helsingin Sanomien vajoamisen ilmenemisen aikataulua, tapaa, laatua tai syitä Similä ei ymmärrettävästi käy pohtimaan – HS kun ei julkaise linjaansa kritisoivaa materiaalia.

Esimerkkeinä totuuden jälkeisestä ajasta Similä käyttää Brexit-äänestystä (vain eroa ajaneet valehtelivat) ja USA:ssa Donald Trumpin nousua republikaanien presidenttiehdokkaaksi (vain Trump valehtelee ja on tietämätön, eli hänen kannattajansa ovat tietämättömiä). Jokaiseen Brexit / Trump -juttuun tarvittavan persukytkennän Similä luo ottamalla esiin puoluesihteeri Slunga-Poutsalon tarinan siitä, miten maahanmuuttajien koetaan huijaavan sosiaalitukia. Väärin kokevat, tyhmät.

Vajoaminen jatkuu, kun Similä jatkaa: ”KUKAAN ei osannut odottaa Britannian eroa EU:sta tai Trumpin nousua”.

KUKAAN?

17.410.742 Yhdistyneiden Kuningaskuntien äänioikeutettua eivät siis ole ketään. Kansanäänestyksen äänestysprosentti oli 72,2% (2015 parlamenttivaaleissa se oli 66,4%).

13,4 miljoonaa republikaanien esivaaliäänestäjää eivät siis ole ketään. Kyse on suurimmasta republikaaniehdokkaan esivaaleissa saamasta äänimäärästä koskaan, joskaan ei suurimmasta prosenttiosuudesta, koska Trump sai myös ennätysmäärän äänestäjiä liikkeelle.

Osallistumisen demokratiaan pitäisi kai olla hyvä juttu, paitsi silloin kun laatumedian mielestä tietämättömät epäolennot äänestävät väärin.

KOSKA se perinteisen median vajoaminen oikein alkoi? Similän mukaan silloin kun sosiaalinen media alkoi nousta.

Sosiaalisen median nousun mahdollisti internet, tiedonvälityksen monopolien murtuminen ja demokratisoituminen. Kaikenlaisilla ihmisillä (myös epäolennoilla) on paitsi tilaisuus kertoa laajoille ihmisjoukoille ajatuksistaan ja mielipiteistään, myös ennennäkemätön pääsy laaja-alaiseen ja moniarvoiseen informaatioon. Onko kaikki informaatio totta tai edustaako se viisautta, on informaation käyttäjän arvioitava.

Perinteisen median vajoaminen alkoi, kun sen yksinoikeus tiedonvälitykseen murtui. Nyt perinteinen media pyrkii saamaan yksinoikeuden totuuteen. Tarkoitus on sama – valtamedia haluaa päättää mitä, mistä ja miten saa ajatella.

Yhden näkökulman ns. laatumedian ja sen laadun valvonnan toimintaan voi saa tästä linkistä:

http://faktavahti.blogspot.fi/2016/08/miksi-jsn-ei-julkaise-kaikkia-hyvan.html

Muodostakaa mielipiteenne itse.

Nyt ei voi olla totuuden jälkeinen aika, jos totuuden aikaa ei ole koskaan ollutkaan.

Varmaa on, että totuuden monopolin aika on ohi.

 

44 kommenttia artikkeliin “VALTAMEDIAN TOTUUDEN JÄLKEINEN AIKA”
 1. avatar Walkman sanoo:

  Valtamedialla mennee vielä aikaan kunnes näiden organisaatioiden johtajat ymmrätävät, että ”valheella on lyhyet jäljet”. Sanonta lienee liittyvän jollakin tavalla suomalaiseen ja / tai luterilaiseen kasvatukseen kuuluva. Lienevät siellä mediassa unohtaneet tämän. Nyt kun tietoa on saatavissa kaikkialta joka hetki ja rajattomasti valtamedian on muututtava väistämättä, muutoin se tuhoaa itsensä. Viimeaikoina olen monesti miettinyt sitä, että mitenkä valtamedian palveluksessa olevat voivat olla niin sokeita ympäristössä tapahtuville asioille. Vaikka asiat tapahtuvat aivan vieressä, lähes omin silmin nähtynä, niin edes sellaista minkä on itse nähnyt kielletään tapahtuneen tai asia halutaan esittää tosiasioita kiertäen kun ne eivät vastaa omaa tai median omistajan ideologiaa. Tämän pimeämmäksi ei media tai median edustaja enää voi mennä. Itsepetos ja / tai sokeus on täydellinen.

 2. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro!
  ”Itsepetoksen” sokeuttamille suomalaisille tarjotaan mediassa
  sylin täydeltä sirkushuveja.
  Niinpä enemmistö tahtoo nykyisin
  äänestämisen, ajattelun ja älyllisten dialogien sijaan,
  sitä suurinta lottopottia,
  tahto on kova tv-miljonääreiksi, julkuiksi jne…
  HeSarin taso romahti Uimosen siirryttyä eläkkeelle.
  Päätoimittaja on paljon vartija.
  Eilisen uutistarjonnan suurin älynväläys oli
  Arkadian päättäjien ykkösnyrkin,
  kansanedustaja Juhana Vartiaisen
  vaatimus
  ”Smoothien pitäisi olla pehmiö.”
  Riitta

 3. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Hesari elää mennyttä aikaa. Vielä 60-90 luvuilla sen mielipiteillä pystyttiin jopa vaikuttamaan. Hesarihan oli mm vankkumaton EU-jäsenyyden kannattaja. Pidin muutaman vuoden tauon tilaajana, kun edellisen päätoimittajan aikana se alkoi olla Vihreiden äänenkannattaja. No Kaijus Niemin on siivonnut sieltä pahimmat sen aatteen kannattajat pois.
  Tänä vuonna Hesari alkoi voimakkaasti vaihtamaan demareiden puheenjohtajaa, vankkumattoman maahanmuuttaja myönteinen se on myöskin. Viimeaikoina se on halunnut kyseenalaistaa presidentti Niinistön lausuntoja kyseeenalaisine tulkintoineen. Tästä kuultiin naurettava keskustelu viime perjantain Pressiklubissa.
  Natoon Hesari haluaisi maan ehdottomasti liittyvän. Hesarin tiettyjä juttuja täytyy lukea erittäin suurella kriittisyydellä niinkuin Hämeen Sanomienkin.

 4. avatar Walkman sanoo:

  Voihan tähän todeta, että ainakin itsenäiseen ajatteluun kykenevän ihmisen medialukutaito kehittyy hyvään suuntaan.

 5. avatar tavis sanoo:

  ei se. mitä ”pravda” kirjjoittaa, vaan se mitä jätetään tarkoituksella sanomatta….
  sääli…. olihan se joskus laatulehti….

 6. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro!
  Olen tainnut monta kertaa täälläkin kuitata,
  mainokset ovat ainoa fakta mediassa,
  joihin lukija voi luottaa.
  Niiden lupauksia valvotaan virallisilta tahoilta.
  Poliitikot voivat ilman seuraamuksia lupailla vaalitaistoissaan,
  kuuta taivaalta ja mannaa satavan köyhille & muille vaivaisille…
  Tuotevastuussa he eivät ole.
  Jopa media on jonkin sortin valvonnassa,
  toisin kuin nämä ministerinvaloja vannovat
  uskottumme.
  Jos ”pravdamme” jättävät tarkoituksella jotakin sanomatta,
  se on yleinen tapa myös maamme politiikassa, virkamiestaholla,
  – sekä maakuntatasolla.
  Riitta

  • avatar Kari Ilkkala sanoo:

   Huomenta Riitta,

   ethän tarkoita, että ihmekös se että media, kun kerran virkamiehet ja poliitikotkin?

   Juuri siksihän joskus puhuttiin vallan vahtikoirasta.

   • avatar riitta Nyqvist sanoo:

    Moro Kari!
    Vallan vahtikoiran pitäisi ymmärtää
    juttuja tehdessään, jot pitää sukeltaa syvemmälle.
    Haastatella ns. vastapuolia, eikä tyytyä
    vain yhteen näkökulmaan käsillä olevasta asiasta.
    Meillä media kaivaa valitettavan usein aina sen saman
    ”asiantuntijan,” taloudesta, poliitiikasta, tms.
    laukomaan, pölyttyneitä, kiveen hakattuja olettamuksiaan.
    En ymmärrä miksi, onko se laiskuutta, pelkuruutta,
    vai lukijan/kuulijan aliarvioimista.
    Riitta

 7. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Nuorena miehenä, kun olin kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ilmestyi lähes kaikilta puolueilta ns jokapäiväisiä propagandalehtiä.Oli Suomen Sosialidemokraatti, Tiedonantaja, Maaseudunpuolueella 2 lehteä, Uusi Suomi, Kansan Uutiset ja mitä niitä nyt olikaan. Kun niitä luki saattoi tulla samaan tulokseen kun kuuntelee nykypäivän puoluejohtajia. Suuret lupaukset ovat pelkkää sanahelinää ja toiveita, joita ei ole tarkoituskaan toteuttaa. Pj Rinne oli eilen sanonut yhdessä puolueiden lukuisista kokouksista, että talous saataisiin nousuun työn tuottavuutta nostamalla. No sehän on fakta. Jokaisella vähän isommalla työmaalla on joukko työntekijöitä joiden tuottavuus on lähes 0. Jos heidät kasittaisiin pois kasvaisi vain työttömien määrä. Työpaikkakohtainen työntekijöiden tarkastelu heidän osaamisensa ja aktiivisuutensa todentamiseksi ja esimerkiksi palkan määräytyminen (ns henkilökohtaiset palkat) sen perusteella nostattaisi varmaan hurraahuutoja Ammattiyhdistysliikkeen taholla. Muuten puoluelehdissä oli jotain hyvääkin poliitiikojen puheisiin nähden, sarjakuvat ja radio- ja tvohjelmat.

  • avatar Kari Ilkkala sanoo:

   Terve Lauri,

   liturgia työn tuottavuuden kasvusta (samalla panoksella suurempi tuotos) talouskasvun moottorina piti paikkansa niin kauan, kuin tältä pallolta löytyi kysyntää sille lisääntyneelle tuotokselle. Globaali trendi on nyt hidas deflaatio ja stagnaatio, kysyntä ei enää kasva koska kuluttajat ovat velkatapissa. Yritykset näkevät tämän eivätkä investoi, ja jos investoivat tuottavuuden kasvuun, tulos on juuri mainitsemasi: ei synny talouskasvua vaan lisääntynyttä vapaa-aikaa (pakollista).

   Sen sijaan uskon, että pääosa poliitikkojen aikeista on ihan todellisia, vaikkakin lupailut 100.000+ uudesta työpaikasta ovatkin puutaheinää,

   Tosiasiassa asiat eivät ole ainakaan kehittyneissä maissa olleet enää pitkään aikaan poliitikkojen hallussa tai hoidettavissa – on ihan se ja sama millainen puoluekombinaatio äänestetään valtaan, lopputulos ei muutu. EU on tästä esimerkki par excellence, ja juuri siksi se on menettänyt olemassaolonsa oikeutuksen.

   Suomessa valtakunnan tasolla tuore esimerkki virkamiesvallasta ovat koulutusleikkaukset – ne eivät olleet yhdenkään puolueen ohjelmassa, päinvastoin. Kuinka kävi: vaalikampanjassa ja hallitusväännössä takkinsa tyhjentäneet poliitikot kömpivät ministeriöihinsä, ja sen sijaan että pyytäisivät johtavat virkamiehet seuraavana maanantaina klo 08:00 palaveriin tyhjän muistilehtiön kanssa tehtäväksi antoa varten, saavatkin eteensä 30 cm ministeriön valmistelemaa kamaa.

   Hämeenlinnan tuoreimpia esimerkkejä lienee Nummen uuden koulun hankinta elinkaarihankkeena, jossa toimittajalle maksetaan melkoinen riskilisä johtuen ainoastaan siitä, ettemme osaa huolehtia omista rakennuksistamme. Ajoimme vaihtoehtoa, jossa kaupunki olisi muodostanut oman elinkaarimallinsa ja toteuttanut koulun itse huoltaen sitä niin kuin kuuluu, ja pitänyt riskilisän itsellään.
   Valtuusto päätti, että myös tämä vaihtoehto valmistellaan.
   No, ei valmisteltu, koska kaupungin johto Isosuo etunenässä eivät halunneet sitä valmistella.

   Elämme ns. TINA (There Is No Alternative eli ei ole vahtoehtoja) -politiikan aikaa. Ei voi todeta kuin Einsteinin sanoin: Typeryys on sitä, että tekee saman asian yhä uudelleen odottaen erilaista tulosta.
   Jos vaihdamme tekijöitä mutta asioiden tekotapa ei vaihdu, mitä merkitystä vaaleilla on.

 8. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Niinhän tämä maailma muuttuu. Ei tarvitse paljon etsiä syitä suomen teollisuustuotannon/viennin laskuun. Metson pääjohtaja sanoi kymmenen vuotta sitten eräässä dokumenetissa: Ennen paperikone suunniteltiin, valmistettiin ja laivattiin 20 laivassa Kiinaan. Nyt paperikone suunnitellaan tällä ja osat tehdään siinä massa minne se on hankittu. Ainoita suurempia elementtejä joita Suomessa tehdään ovat erilaiset laivat. Tiedotusvälineet iloitsevat aina kun vienti kasvaa laivan luovutuskuukautena. Työtä on kuitenkin tehty yli vuosi. Aina silloin tällöin iloitaan siitä,kun Uudestakaupungista viedään (kokoonpannaan) autoja maailmalle. Korvaani tarttui, että Daimler rakentaa uuden kokoonpanotehtaan Ukrainaan (vai oliko Unkariin). Mittasuhde vaikutti valtavalta. Menneekö monta vuotta kun saamme lukea autotehtaan lomautuksista? Toivottavasti ei. Mutta Talvivaaran työntekijöiden tukityöllistämistä jatkettanee ja uusia kohteita löytynee., koska ulkolaiset yhtiöt ovat osoittaneet kiinnostusta Suomeen. Jäljet peloittavat, vai miten ne roomalaiset sanoivat.

 9. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Vielä poliitikkojen ymmärryksestä. He ajattelevat liikaa tätä päivää. Tekevä hätiköityjä ratkaisuja, koska puolueen kannatusluvut ja oma valta on tärkeintä, koska niitä meedia reaaliajassa päivittää. Pitäisi miettiä, mitä lähimenneisyydessä on tapahtunut ja miettiä sen vaikutusta tähän aikaan sekä tulevaisuuteen. Vaikka ennustaminen onkin vaikeaa varsinkin tulevaisuuden niinkuin Ahti Karjalainen filosofoi. Varsinkin työllisyyspolitiikka on poukkoilevaa. Olin Työvoimahallinnossa töissä 1984-1990. Silloin oli hyvä työllisyys. Erityiskohderyhmänä oli silloinkin pitkäaikaistyöttömät ja nuoret. Unohtuuko asia hyvinä aikoina ja lumipallo lähtee kasvamaan pikku hiljaa hallitsemattomaksi. Kaiken maailman temppuja oli silloinkin yllin kyllin. Pystyykö TE-keskukset hoitamaan nykyresursseilla lisääntyvät tehtävänsä-eivät. Koulutuspaikkoja lisäämällä ei saavuteta mitäänsenverran koulutusjärjestelmämme jäykkyyttä silloin seurasin. Muu yhteiskuntaa kehittyy-koulutusjärjestelmät eivät. Se on fakta.

 10. avatar Kimmo Kautio sanoo:

  Kiitos Kari tuosta faktavahdin linkistä. Siinä on JSN:n ongelma tiivistetysti. Toki massamedian tehokkain tapa käyttää valtaa on edelleen vaikeneminen ja siitähän ei koskaan joudu tilille. Kun massamedia vaikenee kollektiivisesti jostain näkökulmasta, tieto on yhä lapsellisen helppoa ampua alas, kun se esitetään vaihtoehtoisia reittejä, eli jonkun blogissa, somessa tai ”valemedian” kautta.

  • avatar Kari Ilkkala sanoo:

   Moi Kimmo,

   uutisointi ja raportointi sisältää tietysti aina valintaa. Valinnan pitäisi palvella kunkin median julkilausumia periaatteita. Lainaan alla HS:n periaatelinjan, jonka se on julkaissut 7.1.2013:

   Helsingin Sanomat on sitoutumaton päivälehti, joka pyrkii edistämään ja vahvistamaan kansanvaltaisuutta, yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja mielipiteen vapautta. Tehtäväänsä lehti toteuttaa ensisijaisesti tasapuolisen, nopean ja luotettavan uutisvälityksen avulla.

   Helsingin Sanomat määrittää kantansa itsenäisesti, riippumatta poliittisista tai taloudellisista päätöksentekijöistä tai muista painostusryhmistä. Tätä riippumattomuuslinjaansa lehti seuraa myös päivittäisessä uutisvälityksessään.

   Pyrkiessään puolustamaan ja vahvistamaan moniarvoisen yhteiskunnan kansanvaltaisuutta Helsingin Sanomat kiinnittää erityistä huomiota mielipiteen vapauden toteutumiseen.

   Helsingin Sanomien käsityksen mukaan yhteiskunnan tasapainoinen kehitys on mahdollinen vain silloin, kun kaikkia kansalaisia palvelevan, monipuolisen tiedonvälityksen jatkuvuus on taattu.

   Uutisvälityksessään Helsingin Sanomat pitää tavoitteena sellaisen kokonaiskuvan muodostumista, joka koostuu kansalaisten omaehtoisille ratkaisuille tarpeellisista tiedoista.

   Paljon komeita ilmaisuja. Tiedän kuitenkin faktaksi, että HS:n sisällä tehdään linjaratkaisuja, joiden mukaan tietyistä asioista ei julkaista kuin yhtä kantaa edustavia kirjoituksia. Tällainen touhu ei ole kummoinen ihme jossain sairaassa Hämeen Sanomissa, mutta Hesarissa tällainen omia julkaistuja periaatteita vastaan sotiva toiminta kyllä nostattaa kulmia.

   Palaamme alkuruutuun – kun HS päättää, että kansalaisten omaehtoiseen ratkaisuun riittää sen yksipuolinen näkemys, jonka muodostumisen taustat, syyt ja kytkökset jäävät pimentoon, niin siinä sitä ollaan.

   Valitseeko HS esimerkiksi huolellisesti mitä korruptiota se kaivaa ja uutisoi, ja mitä ei?

   • avatar Kimmo Kautio sanoo:

    Itselleni nostattaa kulmia tämä:

    ”Helsingin Sanomat määrittää kantansa itsenäisesti”

    Jos lehti haluaa riippumattomasti ja monipuolisesti tarjota kokonaiskuvan, josta lukija voi vetää omaehtoiset johtopäätökset, miten tähän sopii se, että lehdellä on asiaan kanta? Miksi tiedonvälittäjällä ylipäänsä tulee olla mitään kantaa yhtään mihinkään? Eikö kannaksi riittäisi, että se pyrkii tuomaan totuuden valoon? Näinhän kyse on totuuden kertovan median sijaan totuuden määrittelevästä mediasta.

  • avatar Ville-Matti Vilkka sanoo:

   Kannattaa katso myös faktabaari.fi ja debattibaari.fi -sivustot.

 11. avatar Ville-Matti Vilkka sanoo:

  Näyttää, että elämme kaikkiaan aikaan, jossa jokaisen mielipiteelle pitäisi antaa totuusarvo ja pitää niitä yhtä arvokkaina. Kaikki kritiikki on tässä yhtälössä katsottu negatiivisen asenteen lietsomiseksi. Kiinnostavan näkökulman tähän keskusteluun tuo ”Ajatuspajoista innovaatio-kumppanuuksiin” -teos, jossa tekijät koettavat löytää poliittisen ja muun yhteiskunnallisen ajattelun pohjamudista, jotain mihin kritiikin atraimen voisi upottaa.

  Julkaisun voi noutaa ilmaiseksi osoitteesta:
  http://www.netn.fi/kirjat/ajatuspajat
  En tosin suosittele 600 sivuista tekstiä kenellekään, joka haluaa ratkaista maailman ongelmat wc-käynnin yhteydessä.

 12. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Moro Kimmo!
  JSN:n ei ole Vallan Vahtikoira, se rooli on
  tarkoitettu Medialle itselleen.
  JSN:sta on tainnut pikkuhiljaa tulla
  melko hampaaton ompeluseura, sen
  jälkeen kun Häkkisen Tepa ja Uimonen
  lopettivat vetovuoronsa siellä.
  Riitta

  • avatar Kimmo Kautio sanoo:

   JSN:hän on vähän kuin urheilijat itse valvoisivat dopingin käyttöään.

  • avatar Kari Ilkkala sanoo:

   Julkisuudessa olleiden kirjoitusten mukaan Uimonen veti ihan samaa karsintalinjaa kuin nykyinenkin puhis.

   Kyse on valitusta rakenteesta – hyväksyttävän journalismin rajaa määritellään osin näkymättömissä, oli puikoissa kuka tahansa. Kun rakenne selviää, katoaa elimen ja toimijoiden legitimiteetti. Ainoa oikea reaktio olisi muuttaa rakenne ja tehdä se kokonaan läpinäkyväksi.

 13. avatar Ville-Matti Vilkka sanoo:

  Ehkä totuus on siinä, että viisi vuonna 2015 myydyintä tietoteosta olivat aikuisten värityskirjoja…

  • avatar Kari Ilkkala sanoo:

   Erhm, ööö, onko ne luokiteltu tietoteoksiksi?

   • avatar Paul Karlstedt sanoo:

    No ei-fiktiota kumminkin.

    • avatar Ville-Matti Vilkka sanoo:

     Myydyimmät tietokirjat elokuussa 2015 (lähde: Kirjakauppaliitto):

     1 Väritä itsellesi mielenrauhaa 2 (Atena)
     2 Väritä itsellesi mielenrauhaa (Atena)
     3 Muhonen Kirke: Mindfulness-värityskirja (Basam Books)
     4 Marotta Millie: Eläinten valtakunta, Värityskirjaseikkailu (Schildts & Söderströms)
     5 Inspiraationa luonto, mielenrauhan värityskirja (Otava)
     6 Airola Matti:Isin ja tyttöjen lettikirja (Schildts & Söderströms)
     7 Inspiraationa Japani, mielenrauhan värityskirja (Ajatus)
     8 Terras Antto: Stockmann Yard (Like)
     9 Väriterapia (Readme.fi)
     10 Gustafsberg Jutta: Jutan voimakirja (WSOY)

     • avatar Riitta Nyqvist sanoo:

      Pitäisiköhän Kirjakauppaliiton funtsia vähän tarkemmin,
      mihin kategoriaan nämä luettelemasi ”tietokirjat” kuuluisivat…
      ;D
      Riitta

 14. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Paikallisen valtamedian tavoite seuraaviin kuntavaaleihin on epäilemättä yhteenliittymä PRO:n hajottaminen. Toimeenhan on jo ryhtynyt ex kunnanjohtaja Leninikka joka tulee saamaan varmaan paljon palstatilaa omille ajatuksilleen, tai ajatuksille jotka hänen kautta julkituodaan. Olisi kiva kuulla Kärpäsen näkemys Leinikan ”aisan yli potkimisesta”.
  Valtakunnalisesti Persuilla on kova alamäki hallitusvastuun myötä, mutta paikallisessa kunnallispolitiikassa voi olla aivan muu suunta. Valtakunnalisesti persuja vaivaa vielä soinismi, tuo kaikkeen letkauksia louskuttava populismi. Valtamedian himo on pitää kaikenlaiset ”hakkaraiset” hyvin esillä. Paikallisesti Hämeenlinnan Persujen, ainakin keulahahmot ovat aivan muuta maata rohkeudellaan, asiallisuudellaan ja asioiden esilletuojina, myös kielteisen ei niin johtoa mairittelevien asioidenkin. Näissä asioissa paikallinen valtamedia ei mitään tasaspuolisuutta edes yritä tavoitella niitä riepotellessaan.
  Tietoa on nykyään tyrkyllä joka paikassa, on vain osattava ihan itse valita mihin uskoo. Eräs tapa on yrittää välttää tieto-tulva-ähkyä ja välttää saamasta mitään ”uutista siitä Uus-Kilposen tuutista”.
  Olen ollut koko kesän ja edelleen kesäkodollani jossa ei televiota ole. Hesari tulee nyt pitkästä aikaa aivan mökin nurkalle, kiitos asiallisen ja hyvän paikallisen jakajan. Sitäkin luen epäillen kuin ”piru raamattua”. Radio on auki kaiken päivää ja onneksi täällä Hämeenlinnan itäisimmässä kolkassa on radio-hämeen kuuluvuus niin heikko jottei tarvitse sitä kuunella. Naapurin ”maakuntaradio” kuuluu paljon paree ja onhan sielläkin Hämeen yhteiset uutiset. Muutenkin täällä lähdetään Lahteen kun sanotaan kaupunkiin mentävän.
  Olen ihaillut isääni, joka neljän sodan läpikäyneen (synt 1906) osasi pelkän neljän kansakoululuokan läpi käytyään viidellä eri paikkakunnalla, sanoa ”herrojen puheille”: ”Siinä sitä kuultiin ropakantoo”

 15. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Kimmo!
  Myönnän Kimmo, että peräänkuuluttamasi puolueettomuus,
  omien mielipiteiden kotiin jättäminen
  oli joskus todella vaikeaa.
  Muistan haastateltavia, joiden luo mennessä oli ykän maku suussa.
  Piti vasta himaan päästyä lyödä sormet kurkkuun.
  Kohtalaisesti taisin onnistua, jutuntekoa helpotti kun ei ollut, eikä ole puoluekantaa.
  Oli vain suunnaton into&kunnioitus tiedonvälitystä kohtaan,
  halu yltää edes kohtalaisesti Journalistin ”kultaisten” sääntöjen noudattamiseen.
  Ko. säännöt oli työhuoneeni seinällä – paraatipaikalla.
  Riitta

 16. avatar Rahaa riittää kaupungilla sanoo:

  Paikallinen valtamedia kirjoitti tällä viikolla Sari Raution saneleman jutun hallinnon tulevista muutoksista. Sarin mielestä olisi tärkeää siirtyä kokopäiväiseen kaupunginhallituksen puheenjohtajan malliin, kun hänen mielestään mm. edunvalvontatyöt sen kun lisääntyvät ja kertoi muidenkin kaupunkien toteuttaneen ko. muutoksen. Myös muille puheenjohtajille pitäisi maksaa kiinteätä korvausta riippumatta työpanoksesta.
  Kysynkin minkä vuoksi HML:n kaupungin pitäisi alkaa maksaa huikeata noin 7 500 € peruspalkkaa kuukaudessa esim. rouva Rautiolle, jos tehtävät hoituvat jo nyt ennen Sotemuutoksia tavanomaisella kulupohjaisella korvausmenettelyllä? Totuus taitaa olla se, että ko. henkilö haluaa junailla itselleen ja kavereille muhkean palkankorotuksen. Todella röyhkeää aikana, jolloin kaupungin menoja pitäisi pystyä leikkaamaan, mutta itselle ja lähipiirille kyllä haalitaan röyhkeästi taloudellisia etuja.
  Tiltun ilmoitetaan loppuvan, mutta samaan hengenvetoon ilmoitetaan, että henkilöstöä ei vähennetä. Miten tama on mahdollista?? Miksi väkeä ei vähennetä vastaamaan tarvetta ja säästetä kaupungin rahoja?

  • avatar Kari Ilkkala sanoo:

   Terve ”Rahaa riittää kaupungilla”,

   tottakai rahaa riittää, sitähän saa Kuntarahoitukselta aina lisää, eikö niin?

   Tämän kauden luottamushenkilöt käsittelevät ensi kaudelle ehdotettavia muutoksia, joten Sari Rautiokaan ei ole jäävi käsittelemään kh:n puheenjohtajan korvauskysymyksiä.

   Todella yläpainoinen ehdotettu malli kyllä on. Soten jälkeisenä aikana ei kahta kaupunginjohtajaa todellakaan tarvita – olisi tosin alkajaisiksi kiva kun meillä olisi edes yksi.

   Niin korruptio yleensä kuin muut suhteettomat edut olisi suht. helppo torjua, jos kaikki vastuullisilla paikoilla olevat niin haluaisivat. Korruption tai kohtuuttomien etujen mahdollisuutta ei haluta torjua sellaisen ihmisluonteen piirteen takia, että salaa toivotaan itse oltavan joskus tilaisuudessa laittaa näppinsä hillopurkkiin.

   Kaupungin töistä ja hankinnoista on niin valtava määrä ihmisiä riippuvaisia, ettei kokdem suin surmin halua suututtaa valitsijakuntaansa. Kaupungin henkilöstöpoliittisena mantrana on ollut jo vuosia, että henkilöstön määrä sopeutetaan luonnollisen kierron ja uudelleen sijoittelun avulla. Se on hyvä periaate niin kauan, kuin sopeutustarve pysyy riittävän pienenä.

   Sopeutustarpeen kasvaessa alkaa käydä niin, että riittävää sopeutumista talouden tosiasioihin ei saada aikaiseksi, ja lisäksi sijoitettaessa väkisin toisiin tehtäviin yhä useampi ihminen on töissä, joita ei oikein osaa, mutta ennen kaikkea töissä, joihin ei ole minkäänlaista paloa ja joissa ei siten ole kummoista työtyytyväisyyden mahdollisuutta. Joidenkin työmäärät taas kasvavat älyttömiksi.

   Tämän kaltaisen henkilöstöpolitiikan venymisen rajoja olen kysynyt useasti kh:n pöydän ympärillä henkaavalta virkamiesjoukolta, kun kh on asetellut ympäripyöreitä, kokonaisuuteen nähden epärealistisen kokoisia sopeutustavoitteita ilman aktiivisia työvoiman määrään liittyviä toimia tai valtuutuksia. Joiltakin virkamiehiltä Hämeenlinnassa ei sitten vain saa vastauksia, ainoastaan möllötystä.

   Olisi kyllä 100 jänistä saada kh:n kokoukset videoitua, niin nähtäisiin se ero mikä eräidenkin kokoomuspoliitikkojen puheenvuoroissa on pitkin vuotta ylitysuhkia ihmeteltäessä ja sitten budjetin väännössä, kun pitäisi päättää jostakin konkreettisesta.

 17. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Olisi ollut huomattavsti mielenkiintoisempi juttu,
  jos ko. muutoksista olisi haastateltu muitakin,
  kuin ainaista kaupungille kalliiksi käynyttä
  Rautio-automaattia.
  Oletan, että ”virtaviivaistaessa” henkilöstön määrä johtajistossa pysyy samana,
  ellei jopa lisäänny.
  Sensijaan suorittaja-tasolta vähenee väki, joko luonnollisen poistuman kautta,
  tai eläkkeelle lähtevän tilalle ei oteta duunaria.
  Riitta

  • avatar Harri sanoo:

   Muut poliitikot voisivat mielellään ottaa kh:n puheenjohtajan kuukausipalkka – asiaan kantaa tähän perään, kenties?

   • avatar Erkki Strömberg sanoo:

    ”Ei korppi korpin silmää noki”, sehän on vanha kansanviisaus!
    Ja jos joku asiasta mainitsee, liennepi persu tai muu änkyrä, yhteistyökyvytön, riidanhaastaja, virkamiesten kiusaaja jne!
    Niistähän ei tarvii välittää!

 18. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Harrille,

  Jos luontoisetujen arvoa ei huomioida (autoetua ei kai sentään suunnitella), kaupunginhallituksen puhiksen palkan asettuminen puoleen kaupunginjohtajan palkasta tarkoittaisi n. 6.000 € kuukausipalkkaa, lähes samaa kuin kansanedustajalla. Vaikka kulukorvauspohjaisessa järjestelmässä on koko joukko ongelmia ja puutteita, avaisi kuuden tonnin koko- mutta määräaikaisen pestin perustaminen uuden varsin vilkkaan matolaatikon.

  Harri, jos tuollainen pesti perustetaan, se tarkoittaa odotuksen olevan, että kh:n pj myös hoitaa tehtäviään täysipäiväisesti. Mihin tahansa luottamustoimeen voi siihen vakavasti perehtyen suhtautuva käyttää kaiken aikansa, siitä ei ole kyse. Pesti tarkoittaisi käytännössä ja ainakin yksityissektorilla työntekijänä tai yrittäjänä toimivalle peruuttamattomia muutoksia – haluammeko sitten seuraavaksi keskustella po. pestin päättymiseen liittyvästä sopeutumiskorvauksesta tai -eläkkeestä?

  Peli ja kaupankäynti kh:n paikasta ainakin entisestään rumenisi. Tilanne on toinen kuin olisi esimerkiksi kuntalaisten suoralla vaalilla valitseman pormestarin kohdalla.

  On suuri riski sille, että soten irtoaminen kuntataloudesta tulee olemaan Hämeenlinnalle valtava taloudellinen shokki – meiltä lähtee tuloja (veroja, maksutuloja & valtionosuuksia) suhteessa enemmän kuin menoja, ja hoidettavaksi jää nykyinen velkataakka puolta pienemmällä taloudella. Kaupungin omistamasta rakennuskannasta n. 17 – 18% kohdistuu soteen. Tiloihin tulee jatkossa vuokralainen, joka ei suostu sisäilmaongelmaisissa tiloissa toimimaan. Vaihtoehtoina on, että tilat joko jäävät kätöseen, tai ne joudutaan kaupungin linjasta poiketen laittamaan kuntoon ja sitten pitämään kunnossa. Voi vain kuvitella mikä vaikutus tällä on kaupungin omaan käyttöön jäävien kiinteistöjen kunnossapidolle.

  Nykyisessä virka- ja luottamushenkilöjohdossa tai kollektiivisen kuntatalouden tisseistä roikkuvalla, tilausmielipiteitä syytävällä konsulttiporukalla ei ole osaamista eikä kulttuuria tehdä kuntaorganisaatioihin todellisia, kustannustasoon ratkaisevasti vaikuttavia muutoksia. Tällaisista asioista ei voida edes keskustella, koska ensinnäkään osaamisen puutteen takia ei ole yhteistä kieltä, eikä mikään strategiatyö johda mihinkään, jos sen lopputulokselle asetetaan etukäteen rajat ettei status quota rikota.

  Tämä nähtiin Hämeenlinnan osalta niin seutuyhteistyössä kuin uuden kuntastrategian valmistelun alkumetreilläkin. Ja jos sotealueista tulee nykyisten sairaanhoitopiirien kaltaisia päättömiä, keskijohdon jähmettämiä mammuttiorganisaatioita potenssiin korotettuina, ei soteuudistus tule ikinä lunastamaan sille asetettuja odotuksia.

  Lopuksi kysymys: edustavatko nykyiset puheenjohtajien työnäytteet sitä, mitä haluamme vielä lisää, ja maksaa siitä kansanedustajan palkka?

  • avatar Harri sanoo:

   Kiitos kannanotosta Karille, jännä, jos se jää ainoaksi politiikkojen osalta.
   Silloin jää helposti sellainen kuva, että heistä joku muukin kaipaa tällaista kuukausipalkkapuheenjohtajasysteemiä.
   Kolme ensimmäistä kappaletta olivat suurinpiirtein, kuten itsekin tämän ehdotuksen näen.
   Tulee mieleen myös, että voitaisiinko kaupungihallituksen pj:aa enää valita nykyisellä systemillä, mikäli se olisi kokopäivätyö, eikä enää puhdas luottamustoimi?
   Paikkahan pitäisi silloin julistaa avoimeen hakuun, mikäli se olisi kuukausipalkkainen, sen varmistamiseksi, että edes jollain lailla pätevä ammattikaupunginhallituksenpuheenjohtaja saataisiin valituksi. Myös jonkinlainen tulosvastuu varmastikin muodostuisi tällaisessa menettelyssä?
   Tuollaisella kuukausipalkalla olisi melkoinen hyeenalauma vaalien jälkeen paikalle hakemassa.
   Tosin tämä mainittu 7500e/kk lienee kuitenkin summa, joka on temmattu silinteristä ja siinä on reilusti ns tinkivaraa?

   Lopun kysymykseen, ei kai kukaan ole tämän vaalikauden perusteella sellaista mieltä, että tästä haluamme maksaa parempaa liksaa kenellekään?

  • avatar Heikki Koskela sanoo:

   Moro Kari!
   Minusta pormestarimalli olisi sopivin tähän tilanteeseen Hämeenlinnassa. Valitaan pari kolme sektorijohtajaa eli pormestaria kuntalaisten joukosta vaalikaudeksi. Puheenjohtajat toimisivat kuten ennenkin samoin eduin. Tietenkin heikkoja valintoja sattuisi sekaan, mutta neljä vuotta on sopivan lyhyt aika. Muuttuviin olosuhteisiin saataisiin oikeat tyypit nopeammin.
   En tiedä miten Sote:n jälkeiseen aikaan voidaan valmistautua. Kaupungilla on velkaa n. kolme tonnia nuppia kohti ja kaupungin yhtiöillä saman verran. Jos kaupungin ns. liikevaihto putoaa kaksi kolmasosaa ja veroprosentti on luokkaa 8, miten palvelut ja velat hoidetaan?
   Hauskaa syksyä t. Hessu K.

 19. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Viime eduskuntavaaleissa Sari Iisakki pitivät omaa läpimenoaan mahdollisena jopa miltei varmana.
  Nyt sitten hoidetaan se kansanedustajan palkka jälkikäteen kaupungilta kun rannalle jäätiin Arkadialta.
  Vai uskooko joku jotain muutoksia puheenjotajiin jos kok-dem koalitio vielä pitää enemmistönsä?

 20. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Eki!
  Riippuu siitä, äänestetäänkö valtuustoon vähemmän
  vieteriniskoja, valtuutettuja jotka uskaltavat kyseenalaistaa
  pikkupiirin kokkaamaa, valmista mättöä, yhteistä etua ajatellen.
  Jos kok-dem jatkaa linjaa, jossa ei anneta tilaa
  muille puolueessa…
  Voipi käydä niin kuin tv-koomikoille,
  jotka kuluttavat kasvonsa,
  loppuun riekkumalla joka paikassa.
  Yli 40% ei vielä sano, eikä tiedä, ketä äänestää.
  Riitta

  • avatar Tapsa sanoo:

   Ristin käteni joka ilta että RautioKiemunki ei pääse enää ensi vaalien jälkeen päättämään siitä että peruspalveluiden ja terveiden koulujen sijasta kuntaan rakennellaan miljoonien rokkipuistoja ja urheilupyhättöjä – amen

   • avatar Lauri Kivimäki sanoo:

    Kiemungin itseriittoisella egolla pyritään maakuntauudistuksessa mahdollisimman korkeaan virkaan. Hän pyrkii ja valittanee joltain poliittiselta mandaatilta kykyjensä rajallisuudesta huolimatta.

    • avatar Riitta Nyqvist sanoo:

     Moro Lauri!
     Muistini mukaan Koskisen Jossu,
     talutteli/taputteli Iisakin maakunta-pestilleen,
     – ennen Lontooseen lähtöään.
     Tietty vähän ihmettelin, demari-kentältä
     kuulemastani paheksunnasta, jotta ”joku muu”…
     – he jotka olivat olleet Jossun uskollisia äänestäjiä…
     Sehän on vain hyvä poliitikolle, että egoa piisaa.
     Ei tarvitse kuin vilkaista hätäisesti hallitusta,
     joka painii budjetin potenssi-ongelmissa,
     tuon tuostakin jojottaen joka suuntaan,
     kun ei tiedä mihin kumartaa, mihin pyllistää,
     – niin ehkä ego pelastaa…
     Riitta

     • avatar Lauri Kivimäki sanoo:

      Ei se pelasta, jos pääasiana on oman asemansa pönkittäminen. Tämä on vaarallista sekä työelämässä että politiikassa. Olen aina äänestänyt siinä mielessä, ellä äänestämäni henkilö ajaisi veronmaksajien etua eikä oman puolueesa ja itsensä etua. Valtakunnan tasolla viimeisen budjetin yhteydessä kuulemma kukin puoluejohtaja sai omalle puolueelleen jotain hyvää. Siis ei tehty koko kansan budjettia. Sampo Terhon mukaan leikkaukset koskevat kaikkia tasapuolisesti. Luulen että Kela-korvausten leikkaus koskee hieman erilailla eläkeläistä, jonka tulot ovat 1000 euroa kuussa kuin 5000 euroa kuussa saavaa palkansaajaa. Samoin perintö-ja lahjaveron huojennus koskee vain niitä, joilla on antaa jotain perinnöksi tai lahjoittaa. No tää loppu meni taas yleipolitikoinniksi.

 21. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Moro Lauri!
  Mitä isot edellä…
  Jokusta poikkeusta lukuunottamatta,
  kansanedustaja, jolle annetaan ministerinsalkku,
  alkaa välittömästi kuvitella olevansa jotain ihmistä isompaa.
  Mutta palatakseni itse blogi-aiheeseen,
  olen huolissani median tilasta Suomessa.
  Olisipa meillä Ruotsin ja USA:n kaltaista,
  tutkivaa journalismia.
  Siellä missä sananvapaus oikeasti toimii,
  vallanpitäjien on vaikeampi harjoittaa julkista valehtelemista.
  Toisaalta, muistan edesmenneen ystäväni,
  pitkänlinjan poliitikon sanat,
  ”- Riitta, silläkin on raja, miten paljon ihminen kestää totuutta.”
  Riitta

  • avatar Lauri Kivimäki sanoo:

   Joku kolumnisti tiesi, että Yle panttasi tätä viimeisintä Nuorisosäätiön kepulointijuttua koko alkuvuoden, kunnes Ylen rahoituspohja oli varmistunut. Aikanaan Ylessä oli rohkeita toimittajia, jotka uskalsivat tuoda esiin koviakin juttuja mm Aseman lapset ja Uotien kieroilut. On ollut myös juttuja Oulun ”arvostetusta” kiinteistötoimijasta ja Läns-uudenmaan lastensäätiöstä, kaikki ovat johtaneet oikeustoimiin. On valitettavaa, että isommat ovat napanneet pienempiä maakunta ja kaupunkilehtiä. Tyyppiesimerkkihän on HäSa/KU, jotka veisaavat nykyään paljolti samoja virsiä. Herran pelko on tiedonvälityksessäkin vallalla, näin ei saisi olla.

Paluuviitteet
Katso mitä muut sanovat...
 1. […] Mediakritiikin osalta voi jatkaa sujuvasti Kari Ilkkalan mainioon bloggaukseen: http://kartsa.blogijanne.fi/2016/08/28/valtamedian-totuuden-jalkeinen-aika/ […]Jätä kommentti

css.php