HS KANTAA DEMOKRATIAN SOIHTUA LÄNSIMETRON PIMEÄÄN TORPPAAN

Lari Malmberg kommentoi Länsimetron fiaskoa Helsingin Sanomien 20.8.2016 A9 sivulla seuraavasti (lihavointi minun):

Kertokaa meille mitä tapahtui

  Jos maksat verosi Suomeen, olet tehnyt 2010-luvulla merkittävän sijoituksen: rahoillasi rakennetaan metroyhteyttä Helsingin ja Espoon välille. Valitettavasti sijoituskohteesi on kuitenkin ollut viime aikoina vähän vastatuulessa. Länsimetron myöhästymisestä on tiedetty jo kolme kuukautta, ja hankkeen ongelmat ovat ilmeisesti mittavat. Mutta millaisia ongelmat tarkalleen ottaen ovat? Sitä meille sijoittajille ei ole haluttu vieläkään kertoa.

Vuonna 1999 säädetyn julkisuuslain mukaan viranomaisten asiakirjat ovat Suomessa lähtökohtaisesti julkisia. Yksi lain tarkoituksista on estää korruptiota ja väärinkäytöksiä. Pimeä ei viihdy siellä, missä on valoa, joten avoimuus tekee yhteiskunnasta vahvan. Julkisesta rahoituksesta huolimatta Länsimetro Oy ei kuitenkaan ole viranomainen vaan kuntien perustama osakeyhtiö, joten sen toiminta ei kuulu julkisuuslain piiriin. Tästä johtuen poliitikot, media tai kansalaiset eivät saa haltuunsa yhtiön asiakirjoja, eikä yhtiön tarvitse kertoa asioistaan julkisuuteen. Se on ongelma, koska tieto on valtaa. Ilman tietoa ei voida arvioida yhtiön onnistumista. Ilman tietoa ei ole muutosta.

Don’t hate the player, hate the game, kuuluu kulunut englanninkielinen sanonta. Siis: vika on järjestelmässä. Tietoa pimittävä Länsimetro Oy tekee juuri niin kuin osakeyhtiön pitääkin. Se suojautuu ulkoa tulevilta riskeiltä. Länsimetro Oy ja urakoitsijat käyvät kohta oikeutta siitä, kenen syyksi ongelmat laitetaan. Siksi kortit halutaan pitää mahdollisimman pitkään omissa käsissä. Yhteiskunnan läpinäkyvyys on kuitenkin tärkeämpää kuin yksittäiset oikeustaistelut. Avoimuus suojelee heikkoja vahvoilta, se on kansanvallan peruskivi. Jos olet samaa mieltä, kerro Helsingin Sanomille mitä länsimetrolle tapahtui. Olemme kiitollisia kaikesta avusta.

Oikein täytyi ääneen nauraa tätä Malmbergin soidinkutsua. Minustakin yhteiskunnan läpinäkyvyys on tärkeämpää kuin yksittäiset oikeustaistelut – silloinkin kun siitä oikeustaistelusta tulee omani.

Kun Hesarin toimittaja kysyy yhtiöstä asioita eikä saa vastausta, kyse on kansanvallan perusteiden puolustamisesta. Kun täällä Hämeenlinnassa kunnallispoliitikko kysyy yhtiöistä asioita eikä saa vastausta, kyse on työpaikkakiusaamisesta.

Jos joku nyt vastaa Malmbergin kutsuun ja kertoo Hesarille asioita, joita esim. Sweco haluaisi pitää salassa, niin toivottavasti Malmbergin lähdesuoja pitää paremmin kuin Kari Karppisella.

PS. Hesari julistautui 1.3.2016 valemediaa vastustavaksi laatulehdeksi mm. seuraavasti:

Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme.

Julistuksesta huolimatta HS tekee sisäisesti päätöksiä, miten joistakin asioista julkaistaan vain yksipuolisesti uutisia ja kirjoituksia. Räikeimpiä esimerkkejä ovat Malmin lentoasemasta ja Brexit-äänestyksestä kirjoittelu. Näitä yksipuolisia uutisointeja kritisoivia mielipidekirjoituksia HS ei julkaise.

Näin makaa laatujournalismi Suomessa 2016.

Kommentti artikkeliin “HS KANTAA DEMOKRATIAN SOIHTUA LÄNSIMETRON PIMEÄÄN TORPPAAN”
  1. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

    Länsimetrohan avasi (suuruutensa tähden) hetkeksi keskustelun kuntien yhtiöistä ja niissä tapahtuvasta salailusta ja peittelystä. KRPkin avautui pelosta niihin sisältyvästä korruptiomahdollisuudesta. Hämeenlinnahan oli eturivissä yhtiöittämistoiminnassa ja kaunista satoa on kerätty ainakin kolmessa yhtiössä.
    Virossa (tuossa länsimaisessa demokratiassa), suhtaudutaan erittäin kriittisesti nimen omaan julkisen hallinnon väärinkäytöksiin. Siellä on mm mahdollisuus jo epäilyn perusteella tutkia mahdollisen ”rörösherran” tilitietoja. Pienellä maalla ei ole heidän mukaansa vara tuhlata varoja huonoon julkiseen hallintoon. Siellä suhtaudutaan erittäin kriittisesti mm poliittisiin virkanimityksiin ja sukulaisten ja ystävien suosimiseen. Virossa on sanonta, ”ilmaista juustoa ei ole kuin hiirenloukussa”. Mutta kai sieläkin väärinkäytöksiä on, kaikkea ei pystytä koskaan kitkemään, tuntuu ettei Suomessa ole oikein halujakaan.

Jätä kommentti

css.php