ULKOMAALAISLAKI JA TURVAPAIKKAJÄRJESTELMÄ TUOTTAVAT AVUTTOMUUTTA

Ihmeissäni luen ja kuulen lähipiiristäni siitä härdellistä, joka on kehittynyt irakilaisen Al-Khafajin ja hänen perheensä ympärille.

Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö hän ole mitä mainioin ja osaavin heppu, ja perheineen täysin kykenevä asettumaan ja kotoutumaan Suomeen. Ja siinä se ongelma piileekin…

Turvapaikka kun on lähtökohtaisesti tarkoitettu kansainväliseksi suojeluksi Geneven sopimuksen määritelmän mukaisille pakolaisille, eli henkilöille, joihin kohdistuu vainoa alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta.

Käytettävissä olevien tietojen mukaan insinööri Al-Khafaji toimi Iraqin hallituksen alaisen teollisuusministeriön projektien johtotehtävissä. Tässä roolissaan häneen kohdistui korruptiopaineita, jotka olivat luonteeltaan puhtaasti taloudellisia: ”Ei tehdä ihan vaatimusten mukaista, ja pannaan voitot puoliksi, jooko?” Kieltäytyminen taloudellisesta korruptiosta johti fyysisen väkivallan uhkaan, jonka todellisuutta en tässä lainkaan epäile.

Kyse on ehkä järjestäytyneestä, mutta kuitenkin tavallisesta talousrikollisuudesta, jota vastaan Irakin hallitus maan oikeus- ja poliisijärjestelmän kautta ainakin pyrkii tehokkaasti toimimaan. Mm. EU osallistuu toimiin, joilla Irakin kykyä noudattaa laillisuusperiaatetta ja rikosoikeuden toimintaa vahvistetaan (The European Union´s Development Cooperation Instrument (DCI) programme for Iraq: RULE OF LAW AND CRIMINAL JUSTICE IN IRAQ). Näin Irak valtiona tarjoaa kansalaiselleen ja hallituksensa alaisuudessa työskentelevälle henkilölle sellaista suojaa, kuin nyt mikään maa tarjoaa kansalaisilleen tavallisten rikollisten toimintaa vastaan.

Kaikella kunnioituksella ja sympatialla herra Al-Khafajin ja perheensä varmasti aidon tukalaa tilannetta kohtaan, tavallisten joskin vaarallisten rikollisten Irakin hallituksen alaiseen työntekijään tämän asemassaan omaaman taloudellisen vaikutusvallan takia kohdistamassa uhassa ei ole kyse tilanteesta, joka oikeuttaisi Geneven sopimuksen mukaiseen pakolaisstatukseen tai kansainväliseen suojeluun. Myöskään toissijaisen suojelun edellytykset eivät tässä täyty.

Julkisuudessa olevien tietojen perusteella herra Al-Khafajilla on ollut ja on henkiset, fyysiset ja materiaaliset edellytykset järjestää omat ja perheensä olot joko Irakissa (esim. työnantajan vaihto) tai kansainvälisesti normaalien maahanmuuttojärjestelmien kautta. Näin elämässään täysivaltaiset ihmiset ovat aina tehneet.

Kun elämässään täysivaltainen yksilö heittäytyy avuttomia varten rakennetun järjestelmän armoille, häntä kohdellaan kuin avutonta, ja hänestä tulee uudessa toimintaympäristössä suhteellisesti avuton. Absurdiksi ja täysin mahdottomaksi touhu menee, kun erinomaiseksi kotouttajaksi julistautuneen Hämeenlinnan ylin virkamies- ja luottamushenkilöjohto lueskelee perhe Al-Khafajin papereita ja erikseen mobilisoi kaikki mahdolliset toimijat auttaakseen yhtä perhettä.

Kyllä meillä menoja ja työtä piisaa, jos teemme toimintakykyisistä ja täysivaltaisista ihmisistä avuttomia.

3 kommenttia artikkeliin “ULKOMAALAISLAKI JA TURVAPAIKKAJÄRJESTELMÄ TUOTTAVAT AVUTTOMUUTTA”
 1. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Enemmän minua ihmetyttää Riihimäkeläisen Huner Ali Muhammedin pereheen tapaus. Hesari teki viikko sitten pari säälintäyttämää juttua perheen tilanteesta. Minua ihmetyttää, että Hesari puutteliisilla tiedoilla kysenalaistaa maahanmuuttoviraston virkamiesten päätöksentekotaidon. TV 1 on pitänyt asiaa esillä koko kuluneen viikon. Presidentti, Sisäministeri ja lukuisat kansanedustajat ovat paheksuneet päätöstä. Punapään ja Ville Niinistön säälikannanotot olivat todellakin odotettavissa. Mitä siitä tulee jos Maahanmuuttoviraston päätöksiä aletaan arvostella, jos päätökset tehdään nykyisen lain mukaan. Alkuvuonna on tehty 3800 perheenyhdistämishakemusta. Jos kaikista aletaan tehdä säälikirjoituksia tuttavien toimesta menee viraston päätöksenteko piirileikiksi. Lisäksi Riihimäen isä, vaikka on ollut Suomessa 7 vuotta ei osannut esittää asiaansa edes auttavasti suomen kielellä. Vielä kirkkokin on sotkeutunut asiaan. Kyllä tulee kotouttamistoimet maksamaan miljardeja euroja. Vielä aamuteeveessä Joonas Nordström sanoi irkilaisisän tuoneen mallemme enemmän veroeuroja kuin moni kantasuomalainen. On siinä jälkiviisas. Mihinkähän tieto perustuu. Media on toiminut näissä kahdessa tapauksessa Suomen lakeja ja virkamiehiä halveksivasti, mikä kertoo median tasosta. Uutisointi perustuu toisen tai kolmannen kädentietoihin ja olettamuksiin.

 2. avatar Walkman sanoo:

  Asiaa voi tarkastella myös laajemmin myös tulevaisuuden kannalta ja islamilaisesssa kontekstissa.
  Todettakoon, että Afrikan väestöpopulaatio kasvaa 80 000 – 100 000 yksilöllä joka ainut päivä. Tästä voi todeta ja tulee jokaisen ymmärtää, että perheenyhdistymistä tavoittelevia tulee riittämään.

  Väestönkasvu on johtanut ja johtaa yhä paheneviin elintarvikeongelmiin, sotiin ja inhimilliseen kärsimykseen katastrofialueilla joita riittää ympäri Afrikkaa ja Lähi-Itää. Islamilaiset tappelevat keskenäänkin ja tulkintoja milloin mistäkin koraanin osasta riittää ja ratkaisu on väkivaltä, oikeassa ollut jää henkiin. Väestönkasvun rajoittaminen Afrikassa ja Islamilaisissa valtioissa lienee mahdoton tehtävä kun päivittäistä elämää hallitaan islamilaisen lainsäädännön ja poppamiesten ohjeiden mukaan.

  Tänä vuonna lienee Välimeren yli tullut jo n. 250 000 – 300 000 ihmistä. Miten ja mihin sekä millä perusteella heidät asutetaan? Olemme valtavan inhimillisen kärsimysnäytelmän edessä ja kenties kohta oikeasti myös osa sitä jos pakolaisvirtaa ei lopeteta. On vielä todettava, että vaikka itsemme uhraisimme toisten edestä niin pakolaisongelma ei häviä mihinkään. Meillä ei oikeasti ole mitään taloudellisia mahdollisuuksia ratkaista tätä ongelmaa. EU ei tule saavuttamaan tässä asiassa yksimielisyyttä.

  Mitä tulee maahanmuuttajien veronmaksuun, väitän että yksikään Afrikan tai Lähi-Idän valtioista saapuneet maahanmuuttajat ryhmänä eivät milloinkaan tule Suomessa nettoveronmaksajiksi. Yksilöitä voi muutama olla.
  Mitä tulee sanoista ” valtio maksaa” mieleen? Minulle tulee pakolaisten sijoitus eri kuntiin. Nordmanin kaltaisia unelmoitsijoita jotka itse uskovat omiin valheisiinsa riittää suomessa. YLE lienee eräs pahimmista Suomessa toimivista medioista jotka jättävät miellään kertomatta tosiasioita. Eräänä torstaina tapahtui kuitenkin YLE:n toimittajille kömmähdys. YLE:n Puhe kanavalla todettiin mm. että, Suomeen -90 luvun alussa saapuneet somalinaiset synnyttivät keskimäärin hieman alle 9 lasta. Nyt luku on asettunut 4 lapsen tienoille. Laskekaa siitä paljonko tällä tienataan. Olipa rumasti kirjoitettu. Häpeän.

 3. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Walmanille, ei kannata hävetä. Olen itse kovasti lapsirakas, mutta sitä en voi koskaan hyväksyä, että pienillä lapsilla yritetään vaikuttaa virkamiesten päätöksentekoon. Olin itse muutaman vuoden esittelijänä valmistelemassa päätöksiä, jotka useinkin aiheuttivat suomalaisissa lapsiperheissä ainakin tilapäisen talouden ahdingon. Tunsin usein tapaukset myös henkilökohtaisella tasolla. Virkamies ei voi kuitenkaan toimia lakia ja asetusta vastaan vaikka kuinka haluaisi ja pahoittaisi mielensä. Ainoastaan kerran sain tappouhkauksen.

Jätä kommentti

css.php