VAALITULOKSIA JA TYÖLISTAA

Vaalit on käyty. Mitä tulos tarkoittaa, selviää toivottavasti pian. Edellisen hallituksen rakenneuudistukset kaatuivat pitkälti siihen, etteivät valmistelijatkaan tienneet, miten muutokset korjaisivat surkeaa tilannetta. Tarvitaan nopeasti hallitusohjelma, joka on käsitettävä, uskottava ja toteutettavissa oleva.

Hämeenlinnalaisittain vaalien tulos, vain yksi kansanedustaja, on heruttanut kummallisia krokotiilin kyyneleitä. Äänestäjiä on syyllistetty väitetystä äänien valumisesta Päijät-Hämeeseen. Meitä perussuomalaisia on moitittu, paitsi kokoomuksen ja SDP:n surkeasta vaalituloksesta, myös siitä ettemme mekään saaneet Hämeenlinnasta ketään läpi. Paljonkos saimme Hämeenlinnan edunvalvonnasta huolestuneelta medialta vetoapua?

Tosiasioita äänestyskäyttäytymisestä

Vaalipiiritasolla äänet valuvat edelleen Päijät-Hämeestä meille. Näissä vaaleissa Kanta-Hämeen ehdokkaat saivat 83 % oman maakunnan ja yli 20 % Päijät-Hämeen äänistä, kun vastaavasti Päijät-Hämeen ehdokkaat saivat vain 78 % omistaan ja 15 % Kanta-Hämeen äänistä (laskelmassa vain seitsemän suurinta puoluetta, siksi summa ei ole 100 %). Tulos ei poikkea oleellisesti vuoden 2011 vaaleista.

Hämeenlinnasta ei ole kokoomusedustajaa, koska kokoomusta äänestävät hämeenlinnalaiset eivät äänestä hämeenlinnalaisia ehdokkaita. Näissä vaaleissa kaupungin kolme kokoomusehdokasta saivat yhteensäkin alle puolet kokoomuksen kotiäänipotista. Kun heitä ei äänestetty oikein muuallakaan, paikkoja ei herunut. Samoin kävi vuoden 2011 vaaleissa, joten asiasta on turha syyttää perussuomalaisia. Lisäksi kokoomuksen äänisaalis Hämeenlinnasta laski 413 äänellä.

SDP:n äänisaalis Hämeenlinnasta pieneni 2.187 äänellä. Kun tulos oli vain yksi paikka, onko ongelma demarien omassa politiikassa vai perussuomalaisissa?

Päijät-Hämeen kokeneilla perussuomalaisehdokkailla oli valmiina kattavat, hyvin toimivat verkostot, jotka he hyödynsivät nyt meitä paremmin. Kolme edustajaa Hämeestä on kuitenkin loistava tulos, johon tarvittiin meidän kaikkien panos. Hämeenlinnassa perussuomalaisten äänestystulos kasvoi 157 äänellä, ja kolme ehdokastamme sai koko potista 70 %. Mediassa luotu mielikuva ”persujen jatkuvasta riitelystä” ei siten hämännyt kaupunkilaisia, siitä kiitos. Kuntalaisten asioita on ajettava nyrkit savessa, eikä essun puhtautta varjellen eduskuntapaikan toivossa.

Vaalit ohi, ongelmat jäljellä

Kaupunki on uudistanut brändiään teemalla: Ihan lähellä. Uusia asukkaita on kuitenkin turha haikailla, ellemme pysty pitämään lupauksiamme nykyisillekään. Peruspalveluitamme uhkaa toiminnallinen umpikuja rahapulan ja terveydelle vaarallisen rakennuskannan muodossa. Koulujen ja koulutuksen, päivähoidon ja terveydenhoidon tila sekä edullisten asuntojen puute alkaa olla haitta kaupungin houkuttelevuudelle, vaikka työpaikka olisikin pendelöintietäisyydellä.

Taloudessa on edessä pitkä olemattoman tai kituliaan kasvun kausi. Nykyisellä rakenteella Hämeenlinnan tavoittelema kohtuullinenkin kasvu edellyttäisi myös menojen kasvua useilla prosenteilla vuosittain. Siihen meillä ei yksinkertaisesti ole varaa. Emme voi myöskään jäädä odottelemaan maan hallitusta, vaan kaikki tarmo ja huomio on suunnattava peruspalveluiden kuntoon laittamiseen ja seudulliseen yhteistyöhön.

Kun tästä yhdestä hiilestä päästään sopimukseen, puhallamme mielellämme yhdessä kaikkien puolueiden ja toimijoiden kanssa.

Kirjoitus julkaistu editoituna Hämeen Sanomien Vierailija-kolumnissa 26.4.2015

11 kommenttia artikkeliin “VAALITULOKSIA JA TYÖLISTAA”
 1. avatar axelox sanoo:

  Contraria contrariis curantur

  Aloitin oman blogin tai tunnukset kommentoimalla kirjoitukseen: http://iisakki.blogijanne.fi/2009/02/05/internet-antoi-idiooteillekin-aanen/

  Ajatuksena oli avata oma blogi ”raflaavalla” kirjoituksella, mutta osuvammaksi sattui mahdollisuus kommentoida Kari Ilkkalan uusinta kirjoitusta. Hän ei ”nuuski ja kaiva” kirjoittajan taustoja, ei etsi ja julkaise kirjoittajien yhteystietoja. Iiisakki Kiemunki aikanaan teki niin ja uhkaili blogi-kommentoijan yhteystietojen julkaisulla, Iisakki ”tiesi kuka ja mistä” hänen blogiinsa kirjoitti. Sittemmin Iisakin kannattaja Heikki Notko tekikin niin, julkaisi nimimerkkikirjoittajien yhteystiedot, ala-arvoista mokomalta besserwisseriltä.. Minun blogissa ei koskaan tulla julkaisemaan kirjoittajan taustoja, eikä koskaan tulla arvostelemaan nimimerkin taakse jääviä, onhan sinne jäänyt aikanaan presidenttimmekin, Pekka Peitsenä. Osa kirjoittajista ”ejakuloi” omalla nimellään esiintymisen puolesta, mutta itse näen, että jotkut heistä ovat pikemminkin apua tarvitsevia, itseensä rakastuneita ”narsisteja”. Jos oma ja itse mainostama ura kunnallispolitiikassa ja yliopistoissa, kokonaisen ”Vorssan” pelastavana voimana poikii massiivisen SOME-masturboinnin jatkoksi 25 ääntä, tuloksena voisi parhaimmillaankin olla seuraavissa kunnnallisvaaleissa äänien 10-kertaistaminen, 250 ääneen, repiköön siitä, ei tulisi niilläkään vielä valituksi… Tässä yhteydessä voisi todeta, että Ilkkala otti ensimmäisellä yrittämällään kuntavaaleissa vajaat tuhat ääntä…, siis lähes 40 kertaa enemmän kuin häntä puukotteleva kellokas… ja enemmän kuin yksikään kokoomusehdokas. Ei ihme, että tämä Kiemunkia välillä eduskuntaan ”lähetellyt” ja aika-ajoin ”rannalle jäämisestä” veikkaillut satraappi muutti mieltään kuin etninen vähemmistö, joka ”vaihtelee hevosiaan”. Kyseinen ”vanha pieru” ylpeili aikanaan suhtautuvansa kirjoituksiinsa kuin vanhoihin lehtiin, poistaa ne aika-ajoin. Sittemmin on helppo ymmärtä häntä. Kun ”puhut tänään yhtä ja huomenna toista”, onkin parempi ”polttaa eilisen lehdet pannun pesässä”. Siitä hatunnosto Iisakki Kiemungille, hänellä ei ole tapana poistella vanhoja SOME-kirjoituksiaan, ei vaikka ne olisivat häntä vastaan, niinkuin usein ovat. Samainen veronmaksajien kustannusrasite muuten ehti reilun vuoden aikana kirjoittelemaan omat ”Lepaan Anna”-vetonsa vuoroin Kiemungin vaalimenestyksen puolesta ja vuoroin vastaan… kiville meni, joka kerta.

  On turha mennä detaileihin, vuosiluvuissa voi olla muodollisia virheitä, äänimäärissä myös, mutta muotoseikat ei muuta kokonaisuutta. Ja kuka toisin väittää, sille kaivetaan pyydettäessä vuosiluvut ja päivämäärät, ”anytime”…

  Puoluerajat ylittävää arvostusta nauttiva Seppo Rehunen haastettiin taannoin vaaleihin mukaan murtamaan sitä kuuluisaa ”hyvien veljien jääkiekkomafiaa” Hämeenlinnassa. HPK-mafiaa, jota ei pitäisi olla olemassa. Rehunen vastasi ”viestikapulan” olevan nyt muilla, hänen vuoron päättyneen, sekä mainitsi nyt juoksevien viestinviejien paremman turnauskestävyyden. On muiden vuoro, sanoi Rehunen. Rehusta tarvitaan kuitenkin yhä edelleen, ehkä jopa ankkuriosuudelle? Tänään viestiosuutta juoksee mm. Kari Ilkkala ja Lulu Ranne. Kukaan edellä mainituista tuskin on jääkiekkoa vastaan ja uskoakseni he iloitsevat joka kerta kotijoukkueen menestyksestä. Kyse on Hämeenlinnassa syntyneen kieroutuneen hallintotavan korjaamisesta, jääkiekko on sen ilmentymä ja samalla joutuu sijaiskärsijäksi. George W. Bush aikanaan julisti: ”olet joko meidän puolella tai meitä vastaan”, samalla tavalla toimii valta-asemaansa kiivaasti puolustavat paikalliset kokoomus ja demari -vaikuttajat. ”Kuulut joko kiekkoperheeseen tai olet sen vihaaja, pahimmillaan PerSu, joka muuten vastustaa kaikkea ”.

  Harri Lintumäki, Jorma Hassinen, HPK-ikonit Hämeenlinnassa, Kokoomuksen ja SDP:n pitkäaikaiset avainhenkilöt kunnallispolitiikassa. Kuinka tyhmänä 2010-luvun kansalaisia pidetään, kun Hassinen myllärin työstä työttömäksi jääneenä kapusi yllättäen halliyhtiöiden toimitusjohtajaksi? Rakenteli jäähalliaan ravintoloineen ja krumeluureineen, kunnes valtuudet meni miljoonilla yli. No mutta, sama mies jätti HPK-takin naulakkoon ja meni valtuutettuna kertomaan kaupunginvaltuustoon, että valtuudet on ylitetty ja päättäjät eivät tienneet… Ette kai hetkeäkään kuvittele, että Hassisen ja Lintumäen äkilliset sivuunjäämiset olisi ollut sattumaa? Valta kun tahtoo humalluttaa ja usein sivuun siirrytään vain pakon edessä. Mehevimmät kirjoitukset aiheesta löytyy 10 vuoden takaa, tuolloin jopa Hämeen Sanomat julkaisi ne…. Ajat muuttuvat…

  Vuonna 2006 Hämeenlinnan pienpuolueiden edustajat ilmaisivat suuren huolensa siitä, ”miksi jääkiekko ajaa aina kaiken edelle?”. Mm. vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat HUUSIVAT, että ”miksi jäähallille pitää rakentaa ravintola verorahoilla ja kalliit videokuutiot, kun samalla koulujen ja päiväkotien remontteja laiminlyödään, niin että homeongelmat pahenee…?” PeSuja ei tuolloin edes ollut piikkinä lihassa.

  No nyt on HPK:lla (uusimpana hankintana) SM-liigan VAATIMAT joustolaidat, ravintolat, videokuutiot, joilla voi toistaa muiden liiga-otteluiden pelitilanteet, kuten hankintaa aikanaan uutisissa perusteltiin. Kuinka paljon hankinnat tuo lisäarvoa lasten ja nuorten liikunnalle?

  Tässä INTERJECTION hyvilleveljille:

  Jääkiekko on hieno joukkuelaji, tosin harrastajille kovin kallis ja mediaa ohjaava, iso bisnes. Jääkiekon huono puoli lapsen ja nuoren kannalta on lajin armoton bisnes-ajattelu, väkivalta, nuuska ja ”tapa tai tule tapetuksi” -maailma. Maksaisin jääkiekolle veroja paljon mieluummin, jos niistä puhuttaisiin ”asioiden oikeilla nimillä”. Suhteessa mm. lapsiin ja vanhuksiin, jääkiekko on omalla tasollaan, edes aiheen kyseenalaistaminen tulkitaan ”riitelyksi”.

  Älyllinen epärehellisyys ärsyttää.

  Sari Rautio julisti kaupunginvaltuustossa typerehtimisen lopettamista. Samaan aikaan häneltä kysyttiin: ”onko oikein, että puolisosi nostaa hyvin korkeaa palkkaa HPK:lta vuosia, saatuaan potkut ja tekemättä tuntiakaan työtä sen hyväksi?”. Sari vastasi, että ”kaupunki antaa tukea verovaroin ja on HPK:n asia, miten tulonsa allakoi”. Samoin Iisakki Kiemunki taituroi kommenteissaan, onko SCC-kohu kallis vai tuottoisa veronmaksajille, miltä Ritaluoma tai FiCi-copyssä ryvettyvä Hassinen näyttää Kiemungin CV:ssä.

  Älä pure ruokkijasi kättä, molemmat ovat olleet vahvasti nuoren politrukin perälautana. Ei ole pitkää aikaa, kun mm. Iisakki, Vekka ja Hassinen poseerasivat uutisten yhteiskuvassa vannoen, että ”päättäjät eivät ole pässejä jääkiekkoväen narussa”. Tarvitsiko tällaista terveessä yhteisössä edes uutisoida? Samassa uutisessa Vekka julisti, että virheitä on tehty ja tehdään varmasti jatkossakin.

  Ok, mm. siksi tarvitsemme ja äänestämme perussuomalaisia.

  Ilkkalaa ja Rannetta on syytetty riitelystä ja loan heitosta. Olisi kokoontumisen ja ”Lepaan Anna”-vedon paikka järjestää linnanpuistoon piknikit sen veikkaajan kunniaksi, joka osoittaisi loan tai riitelyn, johon Hämeenlinnan persut on syyllistynyt? Itse olen lukenut heidän asiasisällössä pysyneitä kirjoituksia, kritiikkiä ja ollut tyytyväinen heidän tekemiin valituksiin. Missä ja milloin Ranne tai Ilkkala on sortunut alatyylin rienaamiseen tai riitelyyn? Tätä voisi kysyä Hämeen Sanomilta, Kaupunkiuutisilta jne.?

  Tosiasia on, että demarit jatkaa kohti auringon laskua. Kiemunki on vannonut, ettei koskaan myy aatettaan, mikä onkin hänen suurimpia tekojaan yhteisömme hyväksi. Vekalla, Rautiolla ja Isosuolla ei ole, ei edes Hämeen Sanomien (jolla on muuten oikeasti vahva valta paikallispolitiikassa) suojeluksessa mahdollisuutta päästä valtakunnan politiikkaan. Mutta pelätkää persuja.

  Kiemunki menetti toista tuhatta ääntä vaaleissa. Kari Ilkkala sai vajaat kolme tuhatta ääntä enemmän kuin edellisissä vaaleissa, samoin Lulu Ranne räjäytti kannatuksensa edellisiin vaaleihin verrattuna.

  Kari Ilkkala on mahtava mies? Demarien ja kokoomuksen mielestä muutti ja ratkaisi vaalituloksen, räjäytti oman kannatuksensa ja romahdutti vastustajan, vuosikymmeniä vallassa olleen?

  KIEMUNKI, RAUTIO, VEKKA, ISOSUO ja ”kumppanit”, ymmärrättekö, että kansalaiset ovat kyllästyneitä ja haluavat muutosta?

  Vaalitulos johtuu teistä ja innolla odotamme seuraavia kunnallisvaaleja.

  • avatar axelox sanoo:

   Sen verran voisin vielä tarkentaa, että ”sanoivat ettei Roomaakaan päivässä rakennettu”…

   Kunnallisvaalit 2011, Lulu Ranne äänikuningattarena ja Kari Ilkkala vajaa tuhat ääntä, onpas vaalikarjassa vikaa?

   Eduskuntavaalit, Lulu Ranne päälle neljätuhatta ja Ilkkalakin kolmentuhannen tuntumassa… Upeaa nousua!
   Meillä on nyt Hämeessä hyvin valittua edustajaa, odottamassa neljän vuoden päässä parempia ja/tai vahvistuksia.

   Seuraavat kunnallisvaalit taitaa olla huhtikuussa 2017?

   Seppo Rehunen, Riitta Nyqvist ja muut asiavaikuttajat, nyt on aika puoluekannoistanne riippumatta kääriä hihat ja alkaa murtamaan ”seitsemän – neljää”, ettei se enää saisi koskaan tehdä diktatuuri-vahinkoaan kaupungillemme, siis meille.

   Dixi

   • avatar Sami Koiranen sanoo:

    axelox…
    Mikähän se mahtaa olla se sun ”oman blogisi” osoite, vai oletko vain vierailijana muiden blogeissa?

    • avatar Sami Koiranen sanoo:

     Siksi vaan kyselen, että jos kirjoittaa osoitteen ( axelox.blogijanne.fi) niin mitään ei löydy!
     Oletko sä nyt aivan täysin ymmärtänyt mitä oman blogin perustaminen tarkoittaa?
     Ettet vaan oo trolli?

     • avatar Kari Ilkkala sanoo:

      Terve Sami,

      kun tämä on minun blogini, niin vastaan sen moderoinnista.

      Tiedän kuka Axelox on, hän ei ole trolli. En luonnollisestikaan paljasta hänen henkilöllisyyttään, vaan kunnioitan hänen valintaansa kirjoittaa nimimerkillä.

      Hänen oman bloginsa puuttuminen ei kuulu minulle.

     • avatar axelox sanoo:

      Sami Koiranen,

      maltoitko lukea ajatuksella kommenttini?

      Jos et, niin tässä vielä alku ”copy-pastena”:

      ….Aloitin oman blogin tai tunnukset kommentoimalla kirjoitukseen: http://iisakki.blogijanne.fi/2009/02/05/internet-antoi-idiooteillekin-aanen/
      Ajatuksena oli avata oma blogi ”raflaavalla” kirjoituksella, mutta osuvammaksi sattui mahdollisuus kommentoida Kari Ilkkalan uusinta kirjoitusta……

      Siis kerroin, että olen luonut itselleni blogitunnukset ja aloitin kommentoimalla Iisakki Kiemungin vuoden 2009, hänen ensimmäistään HäSa-blogikirjoitusta.
      Samalla tarkensin, että oman ensimmäisen blogikirjoituksen sijasta kommentoin Kari Ilkkalan tilanteeseen sopivaa aihetta.

      En ole trolli ja ihan varmasti ajallaan kirjoitan sen ensimmäisen oman kirjoituksenikin.

      Kari Ilkkalalle ja muuten myös Kuningasjätkällekin kiitos, että teidän blogeihin saa kirjoittaa nimimerkillä, ilman että ensitöiksenne julkaisette kirjoittajia nimimerkin takaa.

 2. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Axelox kiitos luottamuksestasi!
  Harvinaista herkkua viime kuukauksien loan heitoille,
  jota olen saanut
  nauttia ylen määrin puhelin-tekstareissani, sitoutumattomana,
  tukiessani edustajaehdokasta,
  jonka isänmaallisiin arvoihin uskon edelleen.
  Lueskellessani KU:sta Sari Raution ja apukaupunginjohtajan
  moitteita&seliseli&kokkari-harmoniasta,
  käsittääkseni erittäin puolueettoman
  päätoimittaja Kari Karppisen kolumnista,
  tuli mieleeni vanha hyvä sanonta,
  -se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.
  Muut puolueet eivät ole kolumniin reagoineet.
  Riitta kiittää!

 3. avatar Harri sanoo:

  Jaa rapaa tullut niskaan? Mitäpä noista, kyllä sulla Riitta Nygvist tuntuu olevan demaritaustasta huolimatta 🙂 vielä järki päässä, eikun listoille vaan ensi kerralla. Samalla taustalla täällä blogeissakin on huomattavasti ilmavampia tyyppejä liikkeellä.

  • avatar riitta.nyqvist sanoo:

   Moro Harri!
   Koirat haukkuu, karavaani kulkee, vanha klisee,
   joka pitää edelleen kutinsa.
   Rapa on roiskunut aina vaalipäivään saakka jo vuosia pikkusieluilta,
   sen jälkeen tilanne aina rauhoittuu.
   Kiitti ehdotuksestasi,
   mun taustani on hyvin monimuotoinen.
   Kestokykyä poliittiseen kritiikkiini on riittänyt,
   vanhan liiton demariystävilläni ja monen muun puolueen
   kamuilla, joiden kanssa luottamussuhteet/-kehityskeskustelut
   ovat tabu,
   -politiikan mielenkiintoisella back-stagella.
   Sinne mä kuulun Harri,
   en ole koskaan edes harkinnut ehdokkuutta.
   Sulle ja muille sillanrakentajille
   – Valoisaa vappua!
   Riitta

 4. avatar axelox sanoo:

  Aina vaan paranee…

  Markku Peltonen / Reska.fi 05/2014
  …..Voittajia Rinteen tapauksessa olivat hämeenlinnalaiset Iisakki Kiemunki ja Pasi Vesala. Kumpikin teki vahvaa työtä Rinteen hyväksi, pelasi toisin sanoen oikeaa hevosta, mistä ei ole kummankaan poliittiselle uralle ainakaan haittaa.
  Tämän toteaminen ei tarkoita sitä, etteikö kaksikko olisi kannattanut Antti Rinnettä juuri siksi, että tämä on heidän mielestään paras henkilö johtamaan SDP:tä.

  Minna Isotalo / Alueviesti.fi 04/2015
  …..millaiset ovat Antti Rinteen visiot tulevaisuuden Suomesta ylipäätään, millaisessa maassa elämme 100 vuoden kuluttua?
  ”Niin pitkälle tuskin kukaan pystyy ennustamaan. Hölmöä miettiä, mikä maan tai maapallon tila on 100 vuoden kuluttua, eihän meistä kumpikaan ole silloin enää elossa.”

  Antti Rinteen kommentista tuli ”deja vu” valtuuston puheenjohtajan rehvastelulle, hänen hekumoidessa kaupungin olleen ainoa, joka selvisi SCC-sotkusta kuivin jaloin. Vaalien alla Ilkkala pohti, miltä mahtaa tapauksessa vahinkoa kärsineestä yrittäjästä tuntua, moinen riemuitseminen…

  Ja vielä joku kysyy, miksi jatkojytky tuli?

 5. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Juu tervetuloa vaan vierailemaan minunkin blogisivuillani. Semmoinen pikku vinkki sulle axelox, että ”kuningasjätkä” kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, eli gemenalla, kun se ei ole erisnimi, niinkuin esim;( Kari Ilkkala ) joka kirjoitetaan aina isoilla (versaali) alkukirjaimilla. Siis aivan samaan tapaan kuin kirjoitat itsekin oman nimimerkkisi.
  Muuten en ala, ketään kielioppiasioissa neuvoskelemaan, mutta tälläisen toiveen esittäisin nyt ja jatkossa kaikille muillekin..

Jätä kommentti

css.php