SAMMON RYÖSTÖ – VIHAAKO KOKOOMUS KANSANKAPITALISMIA?

Tukholma vuosia sitten

Keskikaupungin vilkas baari. Kiinnostava matsi pyörii suuren telkkarin ruudulla. Asiakaskunta katsoo, hälisee, viihtyy. Kaljaa kuluu, kassakone kilisee.

Pari haalareihin pukeutunutta, määrätietoista jamppaa astuu sisään, sammuttaa teeveen, kylmän rauhallisesti irrottaa laitteen seinästä ja kantaa ulos. Joku kuulee loittonevan selityksen: ”…rlåt, tämä laite lähtee korjattavaksi nyt…”.

Näin toimivat varkaat Tukholmassa vuosia sitten, mutta voisi tapahtua missä tahansa. Riittävän avoin ja röyhkeä toiminta kätkee kirkkaaseen päivänvaloon mitä todella tapahtuu.

Talvivaara tänään ja tästä eteenpäin

Aiheena ei ole olisiko Talvivaaraa koskaan pitänyt avata, tai mitä kaikkea olisi ja olisi ja olisi pitänyt tehdä ympäristöongelmien välttämiseksi.

Ympäristöongelmien ainoat oikeat vastuutahot ovat toiminnan aloittaneet ja sitä nyt harjoittavat yhtiöt. Edellytys niiden kyvylle kantaa vastuunsa on liiketoiminnan saaminen kannattavalle pohjalle. Talvivaara Sotkamo Oy:n ja emoyhtiönsä Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n yrityssaneeraukset olisivat luoneet loistavan pohjan kannattavalle liiketoiminnalle ja sitä kautta ympäristövastuiden kantamiselle.

Aiheena ei myöskään ole mitä Pekka Perän olisi pitänyt tehdä tai olla tekemättä. Todettakoon vain, että Pekka Perä ei ole mikään Sunny Car Centerin Markku Ritaluoma, joka ei 180 miljoonan autotalohankkeessaan saanut 180 tonnin mainostornia maksettua. Talvivaara Sotkamo Oy on Perän johdolla hankkinut rahoituksen ja investoinut kaivosinfraan palttiarallaa miljardi euroa.

Joistakin käsittämättömistä syistä valtio on päättänyt TEMin ja ministeri Vapaavuoren toiminnalla vetää yhtiöiden johdolta ja saneeraustoimilta maton alta. Samalla velkojien, Solidiumin ja 80.000 piensijoittajan sekä ennen kaikkea veronmaksajien edut menevät vessanpöntöstä alas.

Sammon ryöstö kirkkaassa päivänvalossa

Talvivaara Sotkamo Oy:n miljardin kaivosinfra ja sillä tehtävissä oleva liiketoiminta ollaan nyt myymässä Audley Capital Advisors -nimiselle pääomasijoittajalle kauppasummalla, joka Vapaavuoren mukaan on ”pienempi kuin 40 miljoonaa.”

TEMin ilmoitus kaupasta julkaistiin 12.3. yhtä päivää ennen, kuin Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj jätti täydennetyn saneerausohjelmansa Espoon käräjäoikeudelle.

Media, yleisö ja poliitikot katselevat tumput suorina tätä kaikkien silmien alla tapahtuvaa ryöstöä. Toistaiseksi ainoa havaitsemani ihmetyksen ääni julkaistiin eilen 17.3. Helsingin Sanomissa otsikolla ”Ministeri Vapaavuoren silmänkääntötemppu”: http://www.hs.fi/talous/a1426483106759

Valtio on 2014 III ja 2015 I lisätalousarvioissaan sitoutunut yhteensä 147 miljoonan euron menoihin Talvivaaran osalta. Valtio rahoittaa nyt veronmaksajien piikkiin juuri niitä toimia, joihin Talvivaara olisi tarvinnut siltarahoitusta syksyllä 2013 ennen saneeraukseen joutumista ja marraskuussa 2014 ennen konkurssia.

Nyt valtio ei tule koskaan enää näkemään näitä 147 miljoonaa. TEMin ja Vapaavuoren temppu:

 • maksimoi valtion menot ja vastuut, joiden takalaitaa ei Audrey-kaupan jälkeen tiedä vielä kukaan,
 • todennäköisesti kaataa Talvivaaran Kaivososakeyhtiö saneerausohjelman ja siten nollaa Solidiumin ja 80.000 piensijoittajan omistukset ja
 • maksimoi konkurssipesien velkojien menetykset.

Näin ei olisi tarvinnut käydä! Talvivaaran ympäristöongelmat olivat ja ovat juuri ne samat, jotka yhtiöiden on ratkaistava päästäkseen kannattavaan liiketoimintaan. Vesiongelma on ratkaistava, vanhat vettyneet kasat pöyhittävä ja uutta malmia louhittava ja kasattava, jotta liuoksen pitoisuus ja metallitehtaan saanto ja tuotanto saadaan kannattavalle tasolle. Lopputuotteen myynti ei ole ongelma ja saatava hinta riittää nykytasollakin kannattavaan toimintaan.

147 miljoonaa paljon pienempi summa yhdessä velkojen saneeraamisen kanssa olisi riittänyt kirkkaasti sekä syksyllä 2013 että marraskuussa 2014, koska puuttuva raha olisi tullut sieltä mistä sen kuuluukin tulla: tuotannon mahdollistamasta liikevaihdosta.

Kolmas kerta toden sanoo

Valtio on nyt tullut takaapäin kolme kertaa ja niittänyt asianmukaiset ja lupaavat tervehdyttämisponnistelut polvista poikki.

 • Syksyllä 2013 olisi kaivattu valtion myötävaikutusta pieneen lisärahoituspakettiin. Sitä ei saatu.
 • Marraskuussa 2014 käteinen loppui juuri ennen uutta rahoituskierrosta omistajien, velkojien ja teollisen tahon kanssa. Valtio ei myötävaikuttanut siltarahoituksen saamiseen, ja Talvivaara Sotkamo Oy joutui konkurssiin.
 • Maaliskuussa 2015 valtio vetää Audrey -kaupalla maton Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n saneerauksen alta.

Summa summarum: sijoittamalla nyt päätetyt 147 miljoonaa suoraan Talvivaaraan lopputulos olisi ollut kaikkien suomalaisten etujen kannalta valtavasti paljon parempi.

Valtion, TEMin ja Vapaavuoren toiminta on ollut täysin käsittämätöntä ja epäloogista. Todellisia motiiveja tällaiseen tuhotyöhön voi vain arvailla, päivänvaloa ne eivät varmasti kestä.

En omista enkä ole koskaan omistanut Talvivaaran osakkeita.

4 kommenttia artikkeliin “SAMMON RYÖSTÖ – VIHAAKO KOKOOMUS KANSANKAPITALISMIA?”
 1. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Kari!
  Ostotarjous on ehdollinen, eli ilmeisesti purkuputkeen pitää saada lupa ulkolaiselle omistajalle, mitä ei saatu kotimaisen Talvivaaran aikana. Eräs Hämeen Sanomiin kirjoittava aktiivi piti Harjavallan tehtaalta vahingossa päässeitä nikkelipäästöjä Kokemäenjokeen haitallisempina kuin Talvivaaraa.
  Omat sotkut pitäisi ratkoa kotimaisin voimin. Nyt tilanteeseen tulee kansainvälisyyttä siinä mitassa, että ehkä sitä ei hallita. Rahaa ainakin hävitetään. Toisaalta osakkeisiin sijoittaminen on aina riskaabelia. Voi voittaa tai hävitä.
  Tällä menolla Suomesta tulee tytäryhtiötalous ja siirtomaa. No, ehkä liian vahvasti sanottu.
  Tulevaisuudessa muidenkin ministereiden pitää harkita asioita kuin vain vastuuministerin.
  T. Hessu K.

 2. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Heissulivei!
  Jos kaikki on kiinni vain purkuputkesta, eikös sen voi ulottaa Brysseliin saakka. Siellähän sitte vatvoisivat minne paska laitetaan.
  Vapaavuori voi osallistua kustannuksiin 110% osuudella kaikista ”hyvän työn korvauksista” joita tuleman saa.

 3. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Analysoin noita kahta veijaria Ritaluoma/Perä.

  Ritaluoma on nykyajan Auervaara, hän huomasi, että Hämeessä on kokonainen kaupunki höynäytettävissä ja ”auervaaralaiseen” tyyliin nautti elämästään täysin siemauksin höynäytettävien joukossa.

  Mikä sitten on Pekka Perä. Hän on kylmän röyhkeä luonnonraiskaaja.

  Hämeesää häärinyt ”auervaara” ei sentään aiheuttanut luonnolle mitään peruuttamatonta. Tuon ”auervaaran” jäljiltä saadaan ruis jälleen haluttaessa heilimöimään kyseisellä pellolla, vaikka suo, kuokka ja Jussi periaatteella. Ensiksi tietenkin yksi höynäytetty punnitsee kirjevaa’alla pellon mullat.

  Sen sijaan tuo röyhkeä luonnonraiskaaja jätti jälkeensä sellaiset arvet, että niistä ei luonto ihan hetkessä korjaannu.

  NYT PITÄÄ KYSEINEN PROJEKTI SULKEA TÄYSIN, EIKÄ ITKEÄ MENETETTYJEN MILJARDIEN PERÄÄN.

 4. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Niin on! Itku ei auta.
  Mutta, Antti, hyvä että ”muistutit”: Joko se ympäristön pilaaja Perä, on saatu lukkojen taakse?
  On nimittäin hyvä tietää, miten Suomen oikeuslaitos toimii?

  Tapsa

Jätä kommentti

css.php