SUOMEN TAPAHTUMARATKAISUT OY:LTÄ SAATUA PALAUTETTA

Kirjoitin 12.1.2015 tällä palstalla otsikolla STRATEGISTA AJATTELUA EI VOI ULKOISTAA VIRKAMIEHILLE TAI KONSULTEILLE (linkki alla).

http://kartsa.blogijanne.fi/2015/01/12/strategista-ajattelua-ei-voi-ulkoistaa-virkamiehille-tai-konsulteille/

Kirjoituksessani on kappale, jossa käsittelen Hämeen Sanomien tapaa uutisoida Kantolaan syntyvää tapahtumaklusteria ja sen ensimmäistä yritystä Suomen Tapahtumaratkaisut Oy:tä.

Kappale perustuu osittain Hämeen Sanomien 29.3.2014 julkaisemaan juttuun ”Suomen tapahtumaratkaisut muutti jo Kantolaan”.

Toimittaja Saila Karpiolan jutussa on mm. kappale, joka kuuluu sanatarkasti näin:

Yritys osti kilpailijansa

Tapahtumaratkaisut on toiminut vuodesta 2007 Kuuslahdentiellä. Yritys osti helmikuussa pahimman kilpailijansa Light and Sound Rentalin ja kasvoi Suomen suurimmaksi tapahtumien rakentamiseen erikoistuneeksi yritykseksi. Samalla yrityksen vakituisten työntekijöiden määrä kasvoi seitsemään.

3.2. kuukausimarkkinoilla minua lähestyi kiihtynyt, Antti Kurjeksi itsensä esitellyt mies. Miehen kortissa lukee Suomen Tapahtumaratkaisut, Projektimyynti ja -johto.

Hänen kantansa tiivistetysti oli se, että kirjoitin paskaa heidän yrityksestään. Keskustelimme aiheesta pitkään torilla ja vielä illalla puhelimitse. Varsin tunteikkaasta vuodatuksesta käteen jäi yksi asia, jossa olen mitä ilmeisemmin ollut kirjoituksessani väärässä, ja jonka haluan tässä oikaista.

Oikaisu:

Päinvastoin kuin 12.1. referoimassani Saila Karpiolan varsin yksikäsitteisesssä 29.3.2014 jutussa väitettiin, Antti Kurjen mukaan Suomen Tapahtumaratkaisut Oy ei ole ostanut Light and Sound Rentalia. Ei sen osakkeita, ei liiketoimintaa.

Antti Kurjen mukaan Suomen Tapahtumaratkaisut Oy osti pakkohuutokaupasta Light and Sound Rentalin kalustoa. Ei muuta. Lisähenkilöstö on palkattu erikseen. Light and Sound Rentalin henkilöstöä, jos sitä oli, ei ole palkattu kaluston yhteydessä eikä muutenkaan.

Näin ollen Kurjen mukaan Suomen Tapahtumaratkaisut Oy:llä ei ole mitään tekemistä Light and Sound Rentalin tehtailemien maksuhäiriöiden kanssa.

Uskon tässä vaiheessa ja tässä asiassa Antti Kurkea.

Pahoittelen sitä, että referoimalla tarkasti Hämeen Sanomien juttua tulin levittäneeksi väärää tietoa. Muilta osin seison juttuni takana.

Toisaalta, kappale käsittelikin Hämeen Sanomien tapaa uutisoida…

Tarkistusyritys:

Antti Kurjen mukaan hän (he?) olivat kysyneet Iisakki Kiemungilta, josko Hämeen Sanomat tekisi yhtiöstä juttua. En tiedä millaisen toimeksiannon Saila Karpiola on saanut ja keneltä.

Koska Karpiolan teksti perustui Suomen Tapahtumaratkaisut Oy:n myyntijohtaja Lauri Wilkmanin haastatteluun ja oli väitetyn yrityskaupan osaltakin varsin yksikäsitteinen, otin Karpiolaan yhteyttä seuraavilla kysymyksillä:

1) Onko mahdollista, että Lauri Wilkman olisi sanonut sen mitä Kurki minulle tänään, mutta että olisit ymmärtänyt ja kirjannut sen niin väärin kuin juttuun sitten jäi?

2) Vai oletko varma, että Lauri Wilkman sanoi sinulle yksikäsitteisesti sen, minkä juttuun kirjasit?

3) Ja lopuksi, saiko Lauri Wilkman jutun tarkastettavakseen ennen julkaisua?

Karpiolan kiitettävän nopean vastauksen mukaan hän ei muista yksityiskohtia (edes sitä onko Wilkman tarkistanut jutun), mutta luottaa yli 30 vuoden kokemukseensa eli siihen, että on kirjoittanut niin kuin hänelle on asiat kerrottu. Karpiolan mukaan tähän viittaa myös se, ettei jutusta ollut aikojen alussa oikaisua.

Näin ollen, jos myyntijohtaja Wilkman on kehunut toimittajalle yrityksensä ostaneen pahimman kilpailijansa Light and Sound Rentalin sen sijaan, että olisi kertonut pakkohuutokaupassa ostetusta kalustosta, vastuu väärän tiedon leviämisestä ja käyttämisestä palautuu kyllä hänelle ja yritykselleen.

Opettaako yrittäjyyskasvatus moraalia ja yrityksen lopettamisen harvinaista taitoa?

Lähihistoriakin opettaa, että mikä tahansa yritys voi joutua vaikeuksiin mitä moninaisimmista syistä. Eräs traumaattisimmista syistä on varmasti myyntilaskujen maksuajat ja luottotappiot, eli että asiakkaat eivät vain maksa ajoissa tai ollenkaan saamiaan tavaroita tai palveluita.

Jos kauppa käy edes jotenkin mutta raha ei vain liiku, syntyy yrittäjälle suuri kiusaus siirtää maksuaikariski ja luottotappiovahinko arvoketjussa seuraavalle. Mitä siitä seuraa ja onko se oikein, on kokonaan toisen blogin väärti.

18 kommenttia artikkeliin “SUOMEN TAPAHTUMARATKAISUT OY:LTÄ SAATUA PALAUTETTA”
 1. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Moro Kari!
  ”…vastuu väärän tiedon leviämisestä ja käyttämisestä palautuu kyllä hänelle ja yritykselle.”
  Ko. keissistä en mittä tiedä, mutta oman kokemukseni mukaan,
  toimittajan on hyvä tsekata asiat ennen julkaisua myös toisen osapuolen kanssa.
  Itse nauhoitin aina haastattelut, jotta ei jäisi tulkinnanvaraa,
  oman muistini ja haastateltavan muistin,
  mitä tulikaan sanottua – varmistamiseksi.
  Tästä opista kiitän kirjallisen urani alkutaipaleen päätoimittajia,
  Jarmo Tuomista ja Kari Karppista.
  Turhan usein haastateltava muistaakin jutun ilmestyttyä
  sanoneensa toisin ja jutun sisältö on kuulemma toimittajan omaa tulkintaa.
  Riitta

  • avatar Kari Ilkkala sanoo:

   Aamupäivää Riitta,

   niinpä…

   Meille on viimeaikoina erään toimittaja-poliitikon toimesta alettu juurruttamaan puhetapaa, jossa
   a) paikallismedian uutisointiin vetoaminen dissataan alentuvilla kommenteilla, ettei pidä uskoa kaikkea mitä mediasta lukee/kuulee, ja
   b) kalastellaan kannatusta moittimalla kohta neljä vuotta typerehtinyttä hallitusta, jonka kahdesta peruspilarista toinen on kellokkaan oman puolueen vankkumaton kokoomuksen kainalokeppinä toimiminen.

   Käsittääkseni maan hallituksen päätökset ovat olleet yksimielisiä Fennovoima -äänestystä lukuun ottamatta. Me perussuomalaiset olemma populismissa oppipoikia näihin demareiden paikallisiin ja valtakunnallisiin kellokkaisiin nähden (vrt. esim. Rinne / perhepaketti tai Paatero / hallituspalkkiot).

 2. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Kari!
  Liittymättä mitenkään yllä olevaan juttuun kävimme markkinatorilla pienen keskustelun. Sinua ahdistaa, että kunnallispolitiikassa numero- ja asia-argumenttejasi ei edes yritetä haastaa, vaan sinut leimataan pelleksi ja häiriköksi. Olen kanssasi samaa mieltä. Vaikka olet älykäs mies, kaupungissamme olet persona non grata.
  Asiat ottavat aikansa. Älä vaan masennu! Vaalityösi etenee hyvin! T. Hessu K.

 3. avatar saara finni sanoo:

  Nyt ei ole edessä kunnallisvaalit, vaan valtiolliset vaalit.

  Älä unohda, Kari, että olet perussuomalaisten edustaja Hämeen vaalipiirissä. Olisi jo korkea aika alkaa puhua ja kirjoittaa muustakin einä aina vaan hämmentää tuota Hämeenlinnan vetelää paskaa, josta me muuaalta vaalipiiristä olevat äänestäjät emme ole pätkääkään kiinnostuneet.

  Ainakin minua kiinnostaa satakertaisesti enemmän seuraava:

  Tänään julkaistiin perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma,

  http://www.perussuomalaiset.fi/wp-content/uploads/2013/04/ps-maahanmuuttopoliittinen_ohjelma_2015_v3.pdf

  Kannatatko sinä, Kari sitä? Jos et kannata, niin missä kohdin olet eri mieltä?
  Saman asian haluaisin tietää muiltakin perussuomalaisilta ehdokkailta.
  Kiitos.
  Saara Finni

 4. avatar saara finni sanoo:

  Jatkoa Karille. Unohdin. Piti kysymäni vielä, että mitä pidät tuossa ohjelmassa erityisen tärkeinä kohtina, mitä vähemmän tärkeinä?

 5. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Moro Kari!
  On todella hämmentävää lukea uutisverkosta Turun- ja Pohjolan Sanomista,
  sekä YLEltä Ilkka Kanervan ja Etyjin vpj Ismo Soukolan matkustaneen 5.2. tapaamaan
  Ukrainan korkeinta johtoa.
  Ko. uutisesta ei paikallis-mediamme tiedä, ei kerro mitään.
  Riitta

  • avatar Lauri Kivimäki sanoo:

   No Hämeen Sanomien uutisointihan on valikoivaa. Joskus ihmetyttää kun Hesarissa on juttuja, jotka liippaavat Hämeenlinnan aluetta (ei pelkästään SCC) ja paikallisjulkaisu vaikenee. Toisaalta täällä ”revitellään” asioissa, joita valtakunnanmedia ei juurikaan noteeraan. Esim Sibelius-juhlavuoden tapahtumista on Hesarissa kirjoitettu ulkomaita myöten ja eri kotimaisilta paikkakunnilta. Hml jäänyt hyvin vähälle siellä. Outoa siihen nähden mitä kaupunki on tapahtumaan ”törsännyt”.

 6. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Terve Lauri!
  Uutisfriikkinä olen huomannut,
  miten enevässä määrin kopsataan jälkikäteen julkaistavaksi
  joku juttu päivää paria myöhemmin.
  Eihän se enää silloin ole uutinen.
  Sekin on surkeaa, jos lukijalle jätetään vastuu
  jutun sisällöstä,
  onko kyseessä uutisankka, vai ei.
  Printin hengissä pysyminen vaatisi vähän muutakin,
  kuin käsien päällä istumista toimituksessa,
  tsekkaamassa blokkauskohteita.
  Riitta
  Ps. Kaupungin asukaslehdessä, Sibelius-juhlavuoden erikoisnumerossa
  kerrotaan, tilatun mm. runsaasti myös kukkalaitteita.
  Värit on fiksattu turkoosi-valkoinen-oranssi-sävysävyyn viirien yms koristelun joukossa.
  Hiipi mieleen, mitähän sini-valkoinen Sibbe olisi tästä tuumaillut.
  Rahaa on palanut ja paljon oheiskamaan, itse asia tuppaa jäämään sivuun,
  aivan kuin Jeesukselle kävi jouluhuumassa.
  Riitta

 7. avatar finni saara sanoo:

  Juuri Riitan manitsemasta syystä lopetin Hämeensanomien tilaamisen jo 10 vuotta sitten. Miksi maksaisin saadakseni ne samat uutiset paperilla, jotka olen netistä lukenut kaksi päivää sitten. Hämeenlinnan ikiomien sotkujen seuraaminen taas ei kiinnosta, joten minulle ei tule mitään sanomalehteä. Miksi tulisi? Kaikki on netissä ja heti. Tähdet ja avaruus tulee ja se riittää.

  • avatar Lauri Kivimäki sanoo:

   Meitä Hämeen Sanomien tapatilaajia on varmaan paljon. Meille on tullut 43 v. Itse olen 2 vuotta ollut sillä ”khintaalla”, että lopetetaan. Katotaan nyt tämä vuosi vielä. Oli joskus maakuntalehti. Nykyään lähinnä valikoivasti uutisoiva Hämeenlinnan valtaeliitin oikeistolainen äänenkannattaja . Mua hieman huvitti, kun suuri kuntaliitos meni Hämeenlinnan kannalta hieman ”reisille” Janakkalan ja Hattulan jäädessä ulos. Hämeenlinnan kirje (sunnuntaisin) mollasi sen jälkeen pari vuotta ko kuntien päätöksentekoa ym. Lehti on lisäksi kallis.

 8. avatar nimi vaaditaan sanoo:

  Lehti hoitaa asioita ns rutiinilla kyllä puolivillaisesti, mutta juurikaan muuta sitten ei. Vanhojen uutisten osasto onnistuu, mutta ajan hermolla pysytään hiukan onnahdellen. Omistajat ovat tyytyväisiä juuri niin kauan kun kokoomusrumpu pärisee. Päätoimittajan alanurkka on aika mitäänsanomaton, eikä kukaan enää varmasti kauhalla häneltä odotakaan. Päätoimittajan linjaa kuvaa byvin se että hän määrää valtuuston puheenjohtajan kirjoittamaan voutilakeskuksen ruokatarjoilusta. No ei tässä nyt ole kuin muutama vuosi kun Uusikilponen eläköityy.

  • avatar Kari Ilkkala sanoo:

   Uusi-Kilponen 63 vee maaliskuussa – työura jonka ei soisi jatkuvan.

   Toisaalta, kuten lähiaikoina on nähty, organisaatio korjaa ja uusintaa itsensä entisen näköisillä varaosilla – jossakin on varastossa loputon jono uusi-kilposia uusi-kilposien tilalle…

 9. avatar nimi vaaditaan sanoo:

  Näinhän se valitettavasti on. Kuulin muuten toimituksen sisältä huhua että tätä jonoa ei vielä oteta käyttöön ihan maaliskuussa.

  • avatar Lauri Kivimäki sanoo:

   Todella valitettavaa. Vaikka voihan olla, että jonosta löytyisi vieläkin heikompaa ainesta. Varmaan journalistipiireissä on laajalti tiedossa, mikä on tärkein pätevyysvaatimus päätoimittajaksi. Notkea selkä ja yksipuolinen poliittinen ajattelukanta. Siis vanhanaikainen.

   • avatar saara finni sanoo:

    Onko siis niin, että:

    1. Päätoimittajan tulee olla hölmö.
    2. Toimittajien tulee olla vielä hölmömpiä kirjoittakseen orjallisesti aiheista jotka määrätään ja tavalla, joka ylhäältä käsin hyväksytään.
    3. Lukijoiten täytyy olla kaikista hölmöimpiä maksaakseen itsensä kipeiksi saadakseen lukea juttuja, joista jo etukäten tietävät, mitä ja miten niistä tullaan kirjoittamaan.

    Antoisia lukuhetkiä kaikille.

 10. avatar sari näre sanoo:

  Selkää notkistaa varmasti kummasti lähes parin sadan tonnin vuositulot ja tämän päiväinen ala-arvo nurkka hahvistaa vain käsitystä. Uusi-Kilponen mainitsee kyllä homekoulujen yhteydessä mielipidepalstan koululaisen kirjoituksen, muttei (muista) vallan vahtikoiran nimissä mainita että Hämeenlinnassa tarttis vissin tehrä jotain asioille.

  • avatar Nimmari sanoo:

   Tehtiinhän täällä. Pistetään pari miltsiä Aulangon mätiin mökkeihin, varataan rahaa kymppitien liittymiin Centran vuoksi jne… Paskat koululaisista. Niitä voi pyöritellä ympäri kylää kaupungin piikkiin ja Vekka kiittää…

 11. avatar Janne Raunio sanoo:

  Buaaaaaaaahhhhh!!! Ylläripylläri!!!! NOT!!!

Jätä kommentti

css.php