RITALUOMA MYÖNTÄÄ RAKENTEELLISEN KORRUPTION, UUSI-KILPONEN PANIIKISSA

Taivas varjele mikä sieltä tulee?!

HS:n artikkeli ”Satumainen autokauppa” Sunnuntai C1-C6 26.10.2014 Ritaluomasta:

Hän vahvistaa, että hän alun perinkin yhdisti Sunny Car Centerin ja HPK:n yhtiöittämisen. Kun kaupunki olisi auttanut Ritaluomaa rakentamaan jättimäisen autokaupan, vastalahjaksi Ritaluoma olisi kumppaneineen sijoittanut HPK:hon.

Ritaluoman mukaan oli sovittu, että hän ja Sunny Car Center omistaisivat HPK:n osakeyhtiöstä 50 prosenttia.

Vekka (kok.) ja Kiemunki (sd.) myöntävät.

Kiemunki: ”En epäile, etteikö Ritaluoma olisi tullut osakkaaksi HPK:hon, jos autokauppahanke olisi tehty.

Vekka: ”Varmaan se olisi avittanut HPK:n yhtiöittämistä, jos Sunny Car Center olisi tullut.

Selkiskö?

Uusi-Kilposen ”vastaisku-uutinen”

Hämeen Sanomien päätoimittaja Pauli Uusi-Kilponen on joutunut kirjoittamaan korkeimman omakätisesti ”uutisen”, jollaiseen kukaan itseään kunnioittava toimittaja ei olisi koskenut viiden metrin seipäälläkään.

PUK kirjoittaa 26.10.2014 Hämeen Sanomissa: ”Perussuomalainen lupasi SCC:lle 75 miljoonan sijoituksen”.

Samalla kun Uusi-Kilponen näkee lohjalaisen Matti Johanssonin puoluekannan asian ytimeksi, hän suhtautuu Johanssonin väitettyihin ulkomaisiin 75 miljoonan pankkitakauksiin samanlaisella lapsenuskolla kuin Ritaluoma ghanalaisiin ja sambialaisiin rahoituslähteisiin. Jokainen, jolla on mitään kokemusta tai ymmärrystä pankkitakauksien käyttökohteista ja toiminnasta, ymmärtää ettei Matti Johansson voi kulkea ympäriinsä 75 miltsin pankkitakaus taskussa miettimässä, minkä löylynlyömän hankkeen pelastaisi.

Helpful hint: tänä päivänä pankkitakaukset liikkuvat sähköisesti asettavan pankin ja edunsaajan pankin välillä.

Epätoivo tai hirveän haluamisen aiheuttama arvostelukyvyttömyys vetää puoleensa huijareita kuin veritippa haita. Matti Johansson on epätoivoisesti halunnut pelastaa Myllykosken paperitehtaalle uutta toimintaa. Ritaluoma on epätoivoisesti tarvinnut tonttirahat mistä hyvänsä. Molemmat ovat oikeasti surullisen hahmon ritareita.

Pauli Uusi-Kilponen ei sen sijaan ole surullisen hahmon ritari. Hän on Hämeen Sanomien päätoimittaja, Hämeen Sanomat Oy:n ja Aina Group Oyj:n toimitusjohtaja. Aina Group Oyj on yksi kolmesta suurimmasta HPK:n Kiekkoilun Tuki Oy:n osakkaista. Pauli Uusi-Kilponen on ko. yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Hän on ollut keskeisesti mukana neuvottelemassa tai ainakin täysin tietoinen Ritaluoman ja SCC:n roolista HPK:n yhtiöittämissuunnitelmissa.

Hyi helvetti.

Eero Ylä-Soininmäen läksiäislahja Pohjantähdelle

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Pohjantähti on toinen HPK:n Kiekkoilun Tuki Oy:n kolmesta pääosakkaasta (kolmas on ylläri ylläri Hämeenlinnan Seudun Osuuspankki). Lisäksi Pohjantähti on HPK:n merkittävä sponsori ja SCC:n rahoittaja.

Pohjantähden toimaria Eero Ylä-Soininmäkeä näytettiin kaupunginhallitukselle ”kansainvälisen rahoituksen asiantuntijana” 11.8. kokouksessa.

En tiedä millä puheilla mies oli saatu kaupungintalon kuudenteen Ritaluoman sambialaisrahoituksen mannekiiniksi, mutta vuoden 2013 kesällä Ylä-Soininmäki ilmestyi kahden jääkiekkomoguli Kalervo Kummolan Vierumäki-imperiumin yhtiön, Vierumäki Golf Resort Oy:n ja Vierumäen Loma-aika Oy:n hallituksiin. Paikat eivät perustu ainakaan siihen, että Pohjantähti lainoittaisi po. yhtiöitä, koska ne ovat käytänössä velattomia.

Aijjuu, edellä mainittujen yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja on Heikki Hietanen, HPK:n Kiekkoilun Tuki Oy:n hallituksen jäsen ja HPK Edustusjääkiekko ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Tätä Pohjantähti ja sen asiakkaat eivät ansainneet.

69 kommenttia artikkeliin “RITALUOMA MYÖNTÄÄ RAKENTEELLISEN KORRUPTION, UUSI-KILPONEN PANIIKISSA”
 1. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Huomenta kaikille, heräätte uuteen aikaan! (Ei ainoastaan talvi-aikaan)

  Todellakin: ”Taivas varjele mitä sieltä tulee.”

  Hesarin jutun mukaan olisi Ritaluomalla ollut jo tonttirahat kasassa, (12 milj e) ainakin sijoituksia oli kerätty niin paljon jotta tontti olisi pystytty maksamaan. Rahat lienee menneet makeaan elämään ympäri maailman ”varakkaita leskiä tavoitellen” ja pylonin pystytykseen.

  Paljonko kaupunki on jo menettänyt vaikkapa saamatta jääneinä pellonvuokrina jos olisi jatkanut vuokraamista ja laskenut pellonmyllääjät vasta sitten asialle kun tontti on maksettu ja lainhuudatettu?

 2. avatar JP sanoo:

  Terve!

  Veronmaksaja ei voi äänestää jaloillaan, moni muu voi. Olen lukenut (tosin) suomi24-sivuilta ihmisten kirjoituksia, että ”vakuutukset lähtee” Pohjantädestä SCC-pelleilyn myötä. Niin lähtee minunkin laina-asiakkuuteni Osuuspankista, luettuani tämän artikkelin. Hämeen Sanomat jäi, reilun 20 vuoden jälkeen ja Aina group vaihtui Radiolinjan jatkajaan jo muutama vuosi sitten, juuri näiden sekoilujen vuoksi. Kyllästyin ”oksentamaan” aamuisin. Hämeen Sanomat muuttui aamupalan keruualustaksi. Viimeinen niitti oli pääkirjoitus (vai alanurkka?) ”Hassisella kelpaa politikoida”. Infernaalinen vastahyökkäys HPK-mafian nimissä.

  Hassinen on sdp:n suljetun myllyn lahja hämeenlinnalaiselle veronmaksajalle. ”Missä Hassinen, siellä veroeuro”.
  Lulu Rannetta ja Kari Illkalaa mustamaaltaan SCC-tukijaksi, siellä sun täällä. Höpönlöpön, Ilkkala kirjoitti jo ennen kuin lähti kunnallispolitiikkaan, blogin ”Istanbuliin tulee autokauppa – meille tulee suurempi!”. Lukekaa, kun kerran poliittinen muisti ei kanna? Lulu Ranne (Riikonen) profiloitui kokoomuslaisena jäähalli-miljoonien vastustajaksi, yrittivät jopa estää pääsyä tuolloin eduskuntavaaliehdokkaaksi. Lulu siirtyi perusssuomalaisiin, Lulusta tuli loikkari. Pakoonhan nuo yrittivät aikanaan demokratian ja sanavapauden kansanvallastakin, muuri yli-ali-ja läpi, aina yhteen suuntaan.

  Seppo Rehusta ihmettelen, Riitta Nyqvistiä en. Seppo säästelee viisauttaan kaupunkilaisten etua vähätellen, Riittaa, sinänsä fiksua ihmistä rasittaa Iisakin sparraus nykytehtävään. Harva haluaa-viitsii ”tappaa” omaa käden jälkeään.

  • avatar riitta.nyqvist sanoo:

   Moro JP!
   Tuskin Oppenheimer osasi aavistaa, kehitellessään atomipommia,
   millainen tuho sillä aiheutetaan.
   Riitta

   • avatar JP sanoo:

    Parahin Riitta, jos olisin herrasmies, niin nostaisin silinteriä teille! Olette Madam, joka tunnistaa virheensä ja osaa sanoittaa sen oikeaan mittapuuhun. Go Riitta, go!

    (minustahan voi tulla fanisi, mikä ”pelottaa”…)

  • avatar Seppo Rehunen sanoo:

   Hyvä JP.
   Tämä juttu näyttää selviävän ilman minua. Kävin samaa sotaa vuodet 1997 – 2004 ja nyt eturivissä ovat uudet ja entistä laajemmat voimat. En pienimmässäkään määrin vähättele kaupunkilaisten etua, päinvastoin.
   Ystävällisin terveisin Seppo

 3. avatar Susanna sanoo:

  Tämän aamuinen HäSa-uutisointi ei edes yrittänytkään näyttää objektiiviselta ja puolueettomalta. Epämiellyttävää, sanoisin noin varovaisesti arvioiden…

 4. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Luulin, että olen nähnyt kaiken-en ole. En voisi ikinä olla Uusi-Kilposen housuissa-olen mikä olen. Noin alas en voisi alentua.

 5. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Sanon vielä: Jos Hämeenlinnalla ei ole muuta tarjota kuin Vekan valtakunnanmedian: ”HPK on Hämeenlinnan brändi ja käyntikortti”. Vaihtakaa päättäjiä. En tarkoita koalitiota, vaan luulisi 67000 kunnasta löytyvän myös pätevimpiä kuin nykyiset (sdp-kok), vai onko todella niin, että Hämeenlinnaa johdetaan muualta kuin raatihuoneelta. Kas raha puhuu myös ”suurkunnassa”.

 6. avatar JP sanoo:

  Ilkkala hifistelee tuolla toisessa blogissa ”must” aihetta, mikä hänen mielestä kaupungin vaakunaan pitäisi saada, jos se joskus kokisi face-liftin. Erehtyy pätevätkin miehet välillä, miksi ei siis Ilkkalakin?

  Aurinkoinen ”sunny” jo hekuukin, keskellä vaakunaa.

  Kiemunki (sd.), Vekka, Rautio ja Isosuo (kok.) voittaa tämän pelin, miksi?

  No siksi, että SOMEN (ei SOTE) suurkuluttajat eivät pilaa laatuaikaansa Hämeen Sanomien blogeissa, ”meitä muita” on kourallinen. Paperilehti leviää kuitenkin ”niihin savuihin”, missä päivän paikallispolitiikka jaksaa kiinnostaa.

  Hatunnosto Lintumäelle, herrastuomarilla oli pelisilmää, kun jätti pohjolan ”Costa Concordian”, viimeisessä satamassa, ennen pahaa kallistumaa. Hämeenlinnan ikioma Francesco Schettino oli siis Jorma Hassinen, HPK-jyrä, joka ”uhrasi” poliittisen uransa, antamalla aikaa pereheelleen ja keskittymällä Elenia Areenan rakentamiseen, SDP:n miehiä kaikki tyynni. Ei sillä, että politiikka ei olisi maistunut. Huusihan kodittomaksi asti sitoutumaton Hämeen Sanomat hetkea aimmin, ”Hassisella on hyvä politikoida”-artikkelinsa. Lööpeillä ja kelmeillä kun on ainakin keltaisessa mediassa tapana korreloida. Ihan että, kyllästyi… SDP nuorennusleikkaa itseään Antti Rinteellä, johdonmukaista, 30/40-vuotta niin kuin muutkin puoleet, pitää muistaa että mistä aloitetaan?

  Ilmainen ilmaveivi demarien lapaan: ”lisätkää murikan opinto-ohjelmaan, että kravatin kanssa kannattaa käyttää karavttineulaa, ettei kopiokone imaise”. Linkin uutisella ei tietenkään ole mitään yhteyttä Joren istumiseen poliisi-sedän ruuvipenkissä, sitä on muuten liikkeellä? http://www.hameensanomat.fi/uutiset/32010-jorma-hassinen-anoo-eroa-hameenlinnan-kaupunginvaltuustosta

  Eikös ”Issukin” mene taas Miekkalinnaan luennoimaan? Sanoivat kuulemma viimeksi vesibussin laiturissa, että ”usko ny jo p”#”%¤le, että jos vielä vedät jotain pataan, ei Iivari enää varoittele laittomuuksista, kuten blogissasi, kun halusit heitellä koulupoikia seinän läpi”.

  Perussuomalaiset ovat öykkäreitä?

  • avatar Kari Ilkkala sanoo:

   Moi JP,

   Karwinin pahviloota on hänen käsittelyssään niin universaali ja omnipotentti objekti, että se olisi pakko saada ikuistettua vaakunaamme.

 7. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Jos Uusi-Kilponen kehtaa jatkaa Hämeen Sanomien päätoimittajana, minun n 45 vuotta jatkunut tilaussuhde päättyy tämän tilauskauden lopussa. Anteeksipyyntö aiemmille päätoimittajille, Heillä oli selkärankaa.

 8. avatar JP sanoo:

  Money talks and bullshit walks, ”sano”.

  Asiat tapahtuu jotakuinkin samoilla kaavoilla kodeissa, kunnissa, valtioissa ja maanosissa. ”nopeat syö hitaat”, väitti maailmalle lähtenyt ex-puoliso. Tässä on tullut huomattua, että pureskellessa, ”naatiskelee” enemmän.

  Aina Group ei välitä hevon sekundäärituotetta, kun luovuin sen liittymästä, eikä Hämeen Sanomat, kun en jaksanut enää aamuisin antaa ylen sille. aamupalanhan piti olla tarkoitettu energiaksi päivään. Häh? Onko uusiutuva energia siis Yrjöjä paperilla, enkö siis saisi suuttua, eikö tarinat koskaan muuksi muutu?

  Huomenna, manjaana menen Hämeenlinnan Osuuspankkiin, ”kiitän ja kumarran”, asuntolainani lähtee sinne, ”mistä tulikin”. Pennissä on miljoonan alku, taas pakenee muutama lantti maille, vierahille.

  Vika on meissä, jotka sallimme nykymenon, lauloiko Dingo ”Njet njet” ja jossain Eput, ”elämäni oli tylsää niin
  sitä tylsyyttä katselin silmät kii”…?

  Ihmiset käy töissä, maksaa veroja ja koettaa kasvattaa lapsiaan, kukin voimiensa mukaan. Poliittiseen prostituutioon ja varsinkaan sinne huoraksi, ei jaksa suurin osa koskaan lähteä. Ja sillä vallankahvassa ejakuloivat paikallis-becquerellit ratsastavatkin.

 9. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Pateettisinta on, että jännäys keskittyy siihen saako Ritaluoma kasaan 8,4 M€ + varainsiirtoveron tonttiin, jonka vakuusarvo on alle puolet kauppasummasta?!

  Sitten jää uupumaan enää 135 tai 150 tai 160 tai 200 miljoonaa…

 10. avatar JP sanoo:

  Sunnuntai-viihdettä parhaimmillaan, ns. ”omaa kivaa”. Kirjoitin juuri kommentin blogiin ja ”PAM”, ekaa kertaa löysin itseni roskapostilistalta. Koruton banneri kertoi Lontooksi, että suotan olla ei toivotulla asialla…. kokeillaan onko Häsa yhtä hidas estoissaan, kuin HPK-mafiasta kirjoittamisessa? Tässä uusi yritys: (ja se cheating huh -banneri on visusti print screeninä kovolla ja pilvessä, go HäSa, go!)

  Vuosi 2003, Iisakki Kiemunki lähes 30-vuotias. Monilla on siinä iässä perhe, oma koti, lapsia, usein ja ”aika maksaa velkaa”, jos ei asunnosta, niin ainakin yhteiskunnalle. Vapaasta isänmaasta, jota armeija puolustaa. Poliisi-toimesta, joka on tarkoitettu mm. sitä varten, että kaikki voi elää pelkäämättä, vaikkapa vesibussissa, sisävesiristeilyllä.

  Kuka uskoo ihan aikuisten oikeasti, että kolmekymppinen ihminen muuttaisi arvojaan, muun kuin ”uskoon tulemisen” tai jonkin muun valtavan kokemuksen myötä?

  Tiedän, että Kari Karppinen on koetellut journalistisen itsetuhoisuuden rajoja tänä syksynä, yhdistettynä KIEMUNGIN harjoittamaan toimiston ovi-saranoiden rasitustestiin. Jätetään ”mansikat” vaaliviikoille, ihmisten poliittinen muisti on niin lyhyt.

  Tässä kuitenkin Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan haastattelu, koko sivun aukeamassa, säästetään Karppisen vatsan limakalvoja:

  Lainaus lehdestä:

  Kunnallispolitiikan opiskelija Iisakki Kiemunki päätti osallistua Rekryn kurssille lähinnä siksi, että oli aiemmin valehdellut armeijan ja ammattikorkeakoulun testeissä aivan poskettomasti. Nyt hän halusi vastata rehellisesti.

  ”Aika paljon se vahvisti sitä kuvaa, joka minulla itselläni on. Uravalinta jäi tosin edelleen epäselväksi, harmittaa, että en tiukannut enemmän.”

  Kiemunki sanoo, että armeijan personnallisuustestin väittämät olivat todella läpinäkyviä. ”Myöhemmine, kun olin intin toimistossa töissä, katselin omat ja kavereiden tulokset. Ei kai niin olisi saanut tehdä. Mutta niiden mukaan olin loistava supersotilas, syntynyt tappamaan”, Kiemunki naureskelee.

  Armeijan testeissä oli helppo vastata, että ei halua olla kukkakauppias, mutta miehekäs metsänvartija toki on toiveammatti. Ammattikorkeakouluun pyrkiessä Kiemunki taas vastasi suotuisasti kaikkiin ryhmässä toimimista koskeviin väittämiin.

  ”Luulen, että jokainen huijaa persoonallisuustesteissä. Järkevä ihminen vastaa tietyllä tavalla, kun näkee mitä haetaan. Huijaaminen onnistuu, jos ei ammu ihan yli”.

  ***

  Näin lausui (yllä) Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston SDP puheenjohtaja. Huomenna sama mies antaa lausuntoja YLE MOT ohjelmassa.

  Minulla on yhä lapsena isän ja äidin kasvattamana saadut arvot. Ne ovat kristilliset, samat arvot, mitä Kiemunki on nauranut ja pilkannut, kerta toisensa jälkeen. Minulle opetettiin aina, että ”totuus ei pala tulessakaan”. -TÖÖT-STOP-, varastinko Lulu Ranteen sloganin?

  En kasvanut väkivaltaisen isän alkoholistiperheessä, muistatteko, kuka on ratsastanut ensilaukkaan poliittisella urallaan, sellaisella tarinalla? Eikö ”Issu” ole vieläkään päästänyt pahaa oloaan ulos?

  Kuka haluaa painetun copyn Issun ”testamentista”, punaisen vallankumouksen raunioilta, tampesterista?

 11. avatar Olavi Romppanen sanoo:

  Kiemunki nyt on pilkannut lähes kaikkea muuta paitsi HPK:ta ja kokoomusta. Ilmeisesti mitään muuta pyhää hänellä ei valitettavasti ole.

 12. avatar JP sanoo:

  Lähtivät kokemaan sitä isoa kalaa, talvinen aakee näytti niin komialta lahdelmalta. Vaan ei tule kalaa pellolta, ei vaikka kuinka pilkkisi. Kokoomuksen ja demarien aseveliakselin murtolujuus on kova, mutta kyllä se siitä, kun jaksaa väsyttää. Se on vähän niinkuin Hemingwayn Ernestin vanhus merellä, sormet verillä, mutta periksi ei anneta. Kaupunkilaisten kohtaloksi jää sitten sen hainsyömän Marliinin rangan keittely, jos siitä sais edes makua soppaan?

  Sanovat, että Kiemungin ja kumppanien toimintaa selittää se, että kun ei ole enää mitään tehtävissä, tehdään ihan mitä tahansa.

 13. avatar J. Toimittaja sanoo:

  Asiasta tietävien kannattaisi nyt ottaa yhteyttä Perussuomalainen -lehden päätoimittajaan Matias Turkkilaan ja kertoa kaikki tiedot – mitään pois jättämättä.
  Juttu elää. Nyt nähty on vasta jäävuoren huippu.

 14. avatar tm sanoo:

  Kartsalle onnittelut. Voitit ääneni.

  Tarkistuslista:
  – Aina/Sonera -palvelut – ei ole
  – Hämeen sanomat – ei tule
  – Pohjantähden palvelut – ei ole
  – OP palvelut – ei ole
  – Golf – pelaan vain pummilla

  • avatar Erkki Strömberg sanoo:

   Lista omalta kohdaltani:
   Aina/Sonera lopettu jo aikaa sitten ja lopetus perusteltu suoraan PUKiille.
   Hämeen Sanomat En tilaa enää tarjouksiakaan. Lopetus perusteltu suoraan PUKille.
   Pohjantäden alla en ole ollut koskaan enkä tule olemaan.
   OPeen asiakas en koskaan eikä tule. Paree tuo Lammin op.
   Golfia en pelaa enkä opettele.
   Hyvinvointipalvelut ? Missä?

   ps. Ainan ja Hämeen-Sanomien lopetus johtui PUKin käyttämästä vaalikaranteenista noin 1.5 v Kari Ilkkalaa kohtaan hallitsemissaan medioissa.

 15. avatar Jani Rantala sanoo:

  Mitenkäs tämä tapahtumapuisto jakselee? Onkohan jo montakin tapahtumaa myyty? Tästä hankkeesta on oltu ihmeen hiljaa,, vaikka tässä on rahaa moninkertaisesti kiinni. Kun Helsingin olympiastadionin remppa valmistuu niin tapahtumapuistoon voi olla melko vaikea saada vanajafestivaaleja kummempaa tapahtumaa.

  • avatar Antti Sulonen sanoo:

   Tapahtumaheinäpelto odottaa hetkeä, jolloin kaupunkiin saapuu henkilö, jolla on visio.

   Heinäpellollle rakennetaan, tai ainakin haetaan rakennuslupa maapallon pohjoisen puoliskon suurimmalle lentokonemyymälälle, ihan radanvarresta eikä ole kaukana moottoritiestäkään.

   Puhutaan tuhansista työpaikoista, kaupngin ei tarvitse kuin sijoittaa osakkeisiin muutama satatuhatta ja myydä ne voitolla. Yksinkertaista kaupungille valtavat tulot.

   Yhtiö sitten ensitöikseen ajaa heinäpellolle 20-30 tonnia betonia ja parkkeeraa Hanssinjukan näyttävästi valaistuna betonialustalle.

 16. avatar JP sanoo:

  Ratatuomari siellä Lulun blogissa. Ei Kiemunki mitään saivartele, vaan valehtelee oman kertomansa mukaan ihan mielettömästi.

  Ulina on sydäntä särkevää, kun käy katsomassa, mitä roskaa se suoltaa Hämeen Kaiussa. Valhe toisensa perään.

  Kaikkihan sitä SCC:tä kumarsi ja palvoi, jos on Kiemunkia uskominen. Paskan marjat, lukekaa vähän tapahtuneita, Lipposen sokea Reettakin näkee, että valheella on lyhyet jäljet.

  No, onneksi 3 tunnin päästä rävähtää.

  Tehdään nyt vähän persuille oikeuttakin, käykääs katsomassa alla mainitut blogit, niin ei jää jumputettavaa, kuka sanoi ja mitä, jo vuosia sitten. Sen jälkeen kirjoittakaa selaimeen vaikka http://www.hameenlinna.fi, niin näette mistä alkaen Ilkkala on ollut päättämässä asioista.

  Tänä iltana tulee hyville veljille poliittinen rupsu housuihin.

  Yrittäjä Kari Ilkkala kirjoitti 26.10.2010 HäSa blogissa:
  Istanbulissa maailman suurin autokauppa – meille tulee isompi!
  Ilkkala oli yrittäjä, yksityishenkilö kaupungissa. Kiemunki oli jo pari vuotta ”ottanut Ilkkalan kanssa yhteen” lehden keskustelupalstalla ja sittemmin avatussa blogi-sivustossa.

  Googlettakaa hyvät kaupunkilaiset tuo blogi ” Istanbulissa maailman suurin autokauppa – meille tulee isompi!”
  Ja nyt Kiemunki valehtelee demarien omassa hommafoorumissa, kuinka Ilkkala olisi ollut tekemässä päätöksiä, bullshit, myöhemmin 2013-2016 valtuustossa pelastamassa, mitä pelastettavissa on.
  Muistakaa, että Aviisissa 5/2003 Kiemunki kehuskelee valehtevansa aina tarpeen mukaan, jopa ”mielettömästi”, hän arvelee ”kaikkien teekevän niin”.
  Toinen ihan tavattoman hyvän muistin palautus on heti keväällä 2012 Ilkkalan blogi:
  http://kartsa.blogijanne.fi/2012/03/03/con-te-partiro-time-to-say-goodbye-%E2%80%93-aika-hyvastella/
  Oliks tämä vuosi ennen kuin Illkalasta tuli luottamushenkilö kaupunginvaltuustoon?

 17. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Hanssin-Jukka on jo varatuna Tuuloseen, mutta Sari Rautio voi ottaa asian kaupunginhallitukseen ja joka päättää 7-4 jotta Hanssin-Jukka betonoidaan Kirstulan suohon!

  • avatar Harri sanoo:

   Itse asiassa hyvä idea laittaa Hanssin-Jukka Kirstulaan. Konehan on kunnostettu, mutta ei lennä.

   Tällainen maamerkki vois olla kuvaannollinen esimerkki ja muistutus tuleville kh:n uusille jäsenille siitä, että oli ajatus lähtökohtaisesti miten lennokas tahansa, niin siihen sijoitetusta pääomasta huolimatta, se ei nouse siivilleen, jos kenttä on pelkkää suota.

 18. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Mitenkäs tää homma puretaan? Missäs ”Ritari” on? Koskas tulee Suomeen jotta haastemies voi antaa haasteensa kaupan purusta? Koska tää tapahtuu?

 19. avatar Jaana K. sanoo:

  Miksi Iisakki on edelleen Hämeen Sanomien palkkalistoilla toimittajana kun hommia riittää näissä luottamustoimissakin:Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston pj., Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuuston pj., Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy:n vpj., Hämeenlinnan Palloiluhalli Oy:n pj., Kehittämiskeskus Oy Hämeen hallituksen jäsen, HPK-naiset Ry:n hallituksen jäsen, HJS Ry:n hallituksen jäsen, Sunny Car Center Oy:n hallituksen jäsen, Hämeenlinnan Eteläranta Oy:n hallituksen jäsen….

  Paljonko Iisakin rooli ym. luottamustehtävissä vaikuttaa Hämeen Sanomien uutisointiin?

  • avatar Antti Sulonen sanoo:

   Iisakki istuu kyseisissä luottamustoimissa. Sunny Car Center Oy:n hallituksessa ei hän enää istu.

  • avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

   Arvoisa Jaana,

   Ihmiset pääasiassa käyvät töissä, jotta saavat palkkaa ja voivat elättää itsensä ja perheensä. Minä en muodosta tästä poikkeusta, eikä kunnallisilla luottamushenkilöpalkkioilla elantoansa tienaa. Niistä maksetaan 90-150 euroa kokoukselta ja päältä menee mm. verot ja puolueverot, joten käteen jää reilusti alle puolet em. summista. Urheiluseurojen hallituksissa ei palkkioita makseta.

   Korjataan myös yllä olevaa listaa sen verran, että en ole enää myöskään Liikuntahallien, Palloiluhallin, Etelärannan, SCC:n tai HJS:n hallituksissa.

   Vaikutuksesta uutisointiin sietää kysyä ihan joltain muulta kuin minulta, mutta itse en luonnollisesti kirjoita Hämeenlinnan kaupungin tai edustamieni yhteisöjen asioista. Oma tuntemukseni kollegoiden asennoitumisesta on se, että kun he saavat kuulla joka päivä epäilyjä omasta uutisoinnistaan liittyen minun rooliini, niin ainakaan mitään myönteistä minusta tai kaupungin asioista ei kirjoiteta kuin äärimmäisessä pakkotilanteessa 🙂

 20. avatar Seppo Mäkinen sanoo:

  Yle tämän päiväisen uutisoinnin perusteella SCC ei ole hoitanut yhteiskunnallisia velvoitteitaan, eli heillä on maksamattomia veroja ja sosiaaliturvamaksuja. Onko tässä peruste lopettaa yhteistyö yrityksen kanssa?

  Eikö Hämeenlinnan kaupunki ja juristit tarkasta yhteistyökumppaneiden taustoja ja vaadi sopimuksissa verovelkatodistuksia ja sosiaaliturvamaksutodistuksia säännöllisesti? Eiko kaupunki toimi julkisen sektorin tilaajavelvoitteiden mukaisesti?

  Seppo Mäkinen

  • avatar Esa Leskinen sanoo:

   Kaikesta päätellen Hämeenlinnan kaupunki on aikamoisessa liisterissä. Rahoja tontista ei ole kuulunut, mutta kauppaa ei saada puretuksi ja maine senkun rapisee.

   Kertokaapa tietäväiset: Jos Ritaluoma pystyy kuin pystyykin maksamaan tontin, onko Hämeenlinnan kaupungin aloitettava Kirstulan pellolla maansiirtotyöt kauppakirjan mukaisesti, vaikka hankkeen jatkorahoitus on auki?

 21. avatar olavi.romppanen sanoo:

  Mitenhän se oli kun Iisakki Kiemunki kirjoitti Voutilakeskuksen aterioinnista taannoin aika muikean kirjoituksen. Eikös se Voutilakeskus olekin vaan kaupungin laitos, jos nyt olen oikein ymmärtänyt. Ja piti sitten missä kuinkin elantonsa tienata, niin onhan se nyt ristiriitaista että yksi keskeisimmistä päättäjistä toimii paikallisen vahtikoiran palveluksessa.

 22. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Apujohtajamme Isosuo on koulutukseltaan juristi,
  miten on mahdollista, että näin kryptinen kauppakirja on allekirjoitettu?!
  Yritysmaailmassa saisi kenkää alta aikayksikön.
  Kirjassaan Innostus, Pauli Aalto-Setälä/Mikael Saarinen
  ”Etenkin valtionhallinnossa moni johtaja saattaa kokea olevansa organisaationsa
  turvalokerossa, pomon huoneessa.”
  Ps. Joku voisi sammuttaa valot Telluksen surullisen kuuluisasta,
  Kirstulan mainospylväästä.
  Sähkölasku tulee kuitenkin, jossakin mutkassa
  – kaupunkilaisten maksettavaksi.
  Riitta

 23. avatar olavi.romppanen sanoo:

  Sen verran vielä tähän että eikös Iisakki kiemunki tee tätä nykyä kolme päivää viikossa pelkästään valtuuston puheenjohtan töitä ihan noin niikuin palkkatöinään veronmaksajien piikkiin. Taisi jäädä Kiemungilta ihan erehdyksessä mainitsematta. Kiemunki voi tietysti oikaista jos olen väärässä. JP kertoili tässä taannoin Kiemungin valehtelevan ihan noin huvikseen – ei tainnut olla ihan väärässäkään.

  • avatar JP sanoo:

   Hyvä Olavi Romppanen, en käyttäisi mainintaa kertoili, enkä arvioita ”ei tainnut olla ihan väärässäkään”.

   Kyseessä on copy-paste suora lainaus, Aviisi 5/2003 lehdestä. Artikkeli oli koko aukeaman laajuinen, joten uskalsin lainata siitä kohdan Kiemungin haastattelusta.

   Tässä vielä artikkelin Kiemunki-osuus. Jokainen voi pohtia, sopiiko tuolloin kolmattakymmenettä ikävuotta käyvän korkeakouluopiskelijan arvot, hänen nykyisiin toimintatapoihinsa. Ainakin hän on vannonut julkisuudessa uudestaan ja uudestaan, että hän ei arvojaan muuta.

   Lainaus alkaa:

   ”Kunnallispolitiikan opiskelija Iisakki Kiemunki päätti osallistua Rekryn kurssille lähinnä siksi, että oli aiemmin valehdellut armeijan ja ammattikorkeakoulun testeissä aivan poskettomasti. Nyt hän halusi vastata rehellisesti.

   ”Aika paljon se vahvisti sitä kuvaa, joka minulla itselläni on. Uravalinta jäi tosin edelleen epäselväksi, harmittaa, että en tiukannut enemmän.”

   Kiemunki sanoo, että armeijan personnallisuustestin väittämät olivat todella läpinäkyviä. ”Myöhemmin, kun olin intin toimistossa töissä, katselin omat ja kavereiden tulokset. Ei kai niin olisi saanut tehdä. Mutta niiden mukaan olin loistava supersotilas, syntynyt tappamaan”, Kiemunki naureskelee.

   Armeijan testeissä oli helppo vastata, että ei halua olla kukkakauppias, mutta miehekäs metsänvartija toki on toiveammatti. Ammattikorkeakouluun pyrkiessä Kiemunki taas vastasi suotuisasti kaikkiin ryhmässä toimimista koskeviin väittämiin.

   ”Luulen, että jokainen huijaa persoonallisuustesteissä. Järkevä ihminen vastaa tietyllä tavalla, kun näkee mitä haetaan. Huijaaminen onnistuu, jos ei ammu ihan yli”.

   Lainaus päättyy.

   Hämeen Sanomat jatkaa ”dead silent” -linjalla SCC kohuun liittyen. Esim. tänään Suomen kärkimediat kirjoittivat SCC:n ulosotoista, verottajan, mainospylonin psytyttäjän jne. osalta. Ulosotossa on jotakuinkin kaikki SCC.n velvoitteet ja velkojat näkevät ainoana vaihtoehtona konkurssin.

   Iisakki kirjoittaa pari kommenttia ylempänä HäSa liipaisinherkkyydestä näin:

   ”Oma tuntemukseni kollegoiden asennoitumisesta on se, että kun he saavat kuulla joka päivä epäilyjä omasta uutisoinnistaan liittyen minun rooliini, niin ainakaan mitään myönteistä minusta tai kaupungin asioista ei kirjoiteta kuin äärimmäisessä pakkotilanteessa”.

   No se nyt vielä puuttuisi, että kirjoittavat myönteistä, kun eivät saa mustetta papurykselle kielteisistäkään.

   Satua yhtä kaikki, ei ole montaa päivää, kuin taikuri-luikurista kirjoitettiin, kuinka sai sihijuomat toisen rinnuksille, pikakoulutuksella. Vaalikevään 2015 lähestyessä Häsa aloittaa aktiivisen vaalityön kok-dem -akselin torjuntavoittoa varmistellakseen, hyvä näyttö siitä oli eilinen HäSa:n pääkirjoitus, absurdeine analyyseineen.

   Linkin takana aavistus pääkirjoituksen haiskahduksesta:
   http://keskustelu.suomi24.fi/node/12863520

  • avatar Iisakki Kiemunki sanoo:

   Arvoisa Olavi,

   olet väärässä. Mutta ei se mitään, näissä keskusteluissa perin harvoin törmää mihinkään oikeaan informaatioon 🙂

   Kaupungin hallintosäännön mukaisesti valtuuston pj:lle korvataan kahden työpäivän panos ansionmenetyskorvauksena. Jos ei ole työpaikkaa, ei luonnollisesti ole ansioitakaan. Jos siis aikoo syödä ja elää, ei voi luopua työpaikastakaan. En ole mitenkään peitellyt sitä, etteikö nykyinen roolini olisi kiusallinen sekä itseni että työnantajan kannalta. Työnantaja määrittelee aiheet, joista minut määrää kirjoittamaan. On silti täysin selvää, että lehteä lyödään joka tapauksessa, vaikka jääviydestä olisi pidetty kuinka huolellisesti tahansa kiinni.

   Toisaalta perustuslaki takaa oikeuden myös toimittajalle poliittiseen osallistumiseen ja kunnallisiin luottamustehtäviin. Eikä tilanteeni kyllä ole edes kovin harvinainen Suomessa. Parlamentit ja valtuustot ovat pullollaan toimittajia. Hämeenlinnassa keskeisillä luottamuspaikoilla on ollut useampiakin eri medioiden toimittajia ennen minua. Mm. kaupunginhallituksen pj:nä Ylen toimittaja jo 1990-luvulla jne.

 24. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Ajankohtainen kysymys kuuluu: Onko Juha Isosuo Hämeenlinnan Jari Aanio?

 25. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Ajankohtainen kysymys kuuluu: Onko Juha Isosuo Hämeenlinnan Jari Aarnio?

 26. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Näppisvihe paholainen:

  Ajankohtainen kysymys kuuluu: Onko Juha Isosuo Hämeenlinnan Jari Aarnio?

 27. avatar olavi.romppanen sanoo:

  Olin siis väärässä yhden päivän osalta, eli Iisakki Kiemunki saakin palkkaa kahdelta päivältä viikossa vpj:na. No näin se vanha erehtyy.
  Siteeraan tähän vielä Iisakki Kiemunkia tuolta ylempää näin:

  ” Minä en muodosta tästä poikkeusta, eikä kunnallisilla luottamushenkilöpalkkioilla elantoansa tienaa. Niistä maksetaan 90-150 euroa kokoukselta ”

  Miettiköön jokainen nyt tykönään sitten vakavasti tuota JP:n copy-pastea ja Iisakki kiemungin sanomisia siinä.

  • avatar JP sanoo:

   Iisakki on älykäs ihminen, siitä ei ole kahta puhetta. Luin kerran hyvän artikkelin viisaudesta ja älykkyydestä. Älyllisinä vajakkeina, meilläkin lienee edes toivoa paremmasta?
   http://yle.fi/uutiset/viisaus_ja_alykkyys_eivat_valttamatta_asu_samassa_ihmisessa/5097734

   Minua hirvittää Iisakin vanhassa haastattelussa hänen ”kaikkihan valehtelee” ajattelu. Ei valehtele, monet on rehellisiä, vaikka sen hetkinen etu toisin tyrkyttäisi.

   Aika monet selittävät tekojaan tuolla ”kaikkihan niin tekevät” -ismillään. Liekö siksi samat ihmiset kulkevatkin kohusta toiseen?

   Luottamusaseman väärin käyttö. On kovaa tekstiä tunnustaa se julkisesti, kertoa tiedostavansa toiminnan luvattomuus ja vieläpä retostella teolla. Sitä ei ainakaan enää saa ajattelemattomuudeksi puhuttua.

   Kun toiminnan vielä kuorruttaa juhlallisella vakuutuksella, että arvojaan ei myy, eikä tavoistaan luovu, on paketti valmis. Ja kaiken maksamme me.

 28. avatar olavi.romppanen sanoo:

  Tähän vielä illan saatteeksi, ettei menisi liian tylsäksi. Lainaus Iisakki kiemungilta:

  ”Työnantaja määrittelee aiheet, joista minut määrää kirjoittamaan. On silti täysin selvää, että lehteä lyödään joka tapauksessa, vaikka jääviydestä olisi pidetty kuinka huolellisesti tahansa kiinni.” ( Ilmeinen puollustuspuhe viitaten voutilakeskuksen juttuun)

  Aika moniselitteisesti muuten kirjoitettu, sanon minä.

  Saas nähdä koska saamme lukea kuinka toimittaja Iisakki kiemunki haastattelee valtuuston puheenjohtaja Iisakki kiemunkia rehellisesti ja avoimesti ilman jääviys- ongelmia. Tässä muuten oiva vinkki Pauli Uusi-kilposelle, joka kirjoitti ihan itse HPK:n puollustuspuheen itsekin kerhon kuvioissa mukana olevana.

  Hyvää yötä Hämeenlinna, pankaamme toivo parempaan huomiseen

 29. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Kuinka paljon eri tahoilla on Ritaluomalta saatavia?
  Pyloni maksamatta noin 180 000 e
  Osakkeet kaupungille maksamatta vajaat 100 000 e
  Sotut ja verot maksamatta ilmeisesti ainakin neljältä vuodelta.
  Nostanut palkkaa itselleen viimevuonna 370 000 e ilmeisesti myös kolme edellistä samaa luokkaa.
  Lammin Säästöpankki 1 150 000 e
  Pohjantähti 850 000 e
  Kaikkiaan saanut rahaa SCC hommalla itselleen noin 12 milj euroa.
  Sitten ei ole ollut rahaa edes pylonia maksaa.
  Mitä hän on yleensä maksanut muuta kuin voitelurahoja HPK ja kenties Hanuripartion vaalikassaan?
  Missäs herra nyt luuraa?
  Koskas kuvittelette saavanne toimitettua haasteen kaupanpurusta?
  Olisi jo aika tulla ulos Apujohtaja ja muut Hanuripartiolaiset ja kertoa mitäs teette?

 30. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Tänpäeväses Hesaris synttärihaastattelu Ritaluomasta.
  Taas on neuvoteltu ja rahoittaja ihan kohta valmis ja sitten maksetaan jos jollekin velkaa ollaan.
  Hesarikin suhtautuu jo jollainlailla huumorilla näihin Ritaluoman juttuihin.

 31. avatar Ingocnito sanoo:

  Esitän avoin kysymyksen Ilkkalalle ja blogien vastarannankiiskeille, vanhoille änkyröille

  Mikään ei tunnu olevan kaupungissa hyvin. Oli kyse sitten kouluista, hallintotavasta, SCC:stä, Engelinrannasta, sairaalanmäestä, HPK:sta tai Asemanseudun kehittämisestä niin pieleen menee ja joka kerta pahasti. Pelkästään negatiivisia asioita saa lukea blogikirjoituksista ja kommenteista päivästä toiseen.

  Miten kaupunkia mielestänne pitäisi kehittää, jotta tänne saataisiin luotua uusia työpaikkoja ja parempia elin- ja toimintaolosuhteita?

  • avatar veijo miettinee sanoo:

   Voisitte vaikkapa aloittaa potkimalla kaikki pollitikot ja muut luottamushenkilöt tunkiolle ja valitsemalla uudet pystymetsästä, sellaiset jotka eivät ole politiikkaan kuunaan sotkeutuneet. Luultavasti homma toimisi monin verroin paremmin kuin nyt

   • avatar Pimu sanoo:

    Vanhojen potkiminen pellolle ei auta ellei tarjolla ole uusia tilalle parempien ideoiden kanssa. Incocnito peräänkuulutti juuri näitä uusia ideoita, joita ei näemmä sinullakaan ollut esittää.

  • avatar Antti Sulonen sanoo:

   Mikäli Hämeenlinna olisi ollut aikoinaan hereillä, niin vanhusten hoito alueella olisi tuonut työpaikkoja ja hyvinvointia.

   Alueella olis voinut olla vetovoimaa, jos täältä olisi kiirinyt muualle Suomeen tietoa. että vanhusten hoito on valtakunnan tasolla mitattuna valovuosia edellä toisella sijalla olevaa kuntaa. Tänne on ollut mahdollisuus perustaa useamman kokoisia ja tasoisia palvelutalokokonaisuuksia eri puolille kaupunkia. Ei vain ole ymmärrystä ollut.

   Parhaat alueet ja kokonaisuudet on myyty pilkkahinnalla ja kaatopaikkamaita ostettu kalliilla festivaaliporukan mieltymyksiä täyttämään.

   Suuruudenhulluus on myös yksi ikävä piirre kaupungilla, tehty muka rohkeita päätöksiä ilman realismia.

   SCC-projektissa ei teetätetty edes markkinointitutkimusta, jossa olisi huomiotu paikallisten autoliikkeiden edustajien mielipiteet. Taisivat päättäjät pelätä paikallisia asiantuntijoita.

   Onkohan enkelinrantaan asutettavista minkäänlaista markkinointitutkimusta mistä he tulevat ja miksi? Voisikohan siinä enkelinrannassa mitenkään hyödyntää soidensuojeluohjelmaa? Ihan varsinaisesti se ei suota ole, mutta rakentamista ajatellen kyse on suosta. Tiedä vaikka löytyisi turve-esiintymä kuten se löytyi moottoritien altakin ja taitaa kaupunki taistella rakentajan kanssa kumpi turpeen poiston maksaa.

   • avatar riitta.nyqvist sanoo:

    Puhut asiaa Antti.
    Onhan meillä toki Suomen kuuluisin ja kallein suo valopylväineen Kirstulan jättö-maassa,
    mikäli uskomme maanviljelijää, jonka vuokrasopimus irtisanottiin ja miksi emme uskoisi?!
    Tuosta vanhusten hoidosta sen verran, että Esperi on osannut hoitaa tontti-shoppailunsa Hölmölässä vimpan päälle.
    Kaupunki tuhosi Lintumaan-tontin viherkeuhkot, myymällä ko. firmalle alueen, luulen jot sopuhintaan..
    Ei tuottavaa bisnestä tehdä ihan niin yksiselitteisesti,
    mihin meidän 7-4 uskovat.
    Alueen asukkaat keräsivät adressin Lintumaan luonnon puolesta, joka hävisi kuulemani mukaan erään demari-nais-ex-valtuutetun pöytälaatikkoon ”isojen poikien” käskystä,
    sanottiin, – kunnes valitusaika olisi ohi.
    Ainutlaatuinen viher-alue tuhottiin parin valtavan betonirakennelman vuoksi.
    No onhan kansainvälisen yrityksen minimaalisella hoitsuporukalla nyt lyhyt matka
    valvoa suolaisia rahoja vuodepaikoistaan maksavia vanhuksia.
    Riitta

 32. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Hml:n kokkarit ja demarit ovat valinneet kaksikon, jonka ovat ansainneet
  vaikenemalla silloin, kun olisi pitänyt vetää hätäjarrua.
  Apujohtaja ja kaksikko ovat utopia-uskossaan luottaneet rakettimaiseen kasvuun,
  unohtaen, että samalla myös ongelmat kasvavat.
  Myös täällä on ollut tapana valita sopivia, ei päteviä pomoja – enimmäkseen.
  Huonoina aikoina eivät edes ammattitaitoiset alaiset pysty estämään
  laivaa ajamasta karille.
  Ps. Teemu Selänne ”Kehitys pysähtyy tyytyväisyyteen.”
  Riitta

 33. avatar Lulu Ranne sanoo:

  Tervehdys!

  Me ”vanhat änkyrät ja vastarannan kiisket” olemme paitsi kirjoitelleet epäkohdista, myös tehneet parannusehdotuksia myös päätöksentekoprosesseissa pitkin matkaa. Nämä ehdotukset on kuitenkin yleensä sivuutettu. Ensi vuoden budjetissa on kuitenkin mm tekstiosiossa tärkeää Perussuomalais- ja Pro-taustaista tekstiä jolla on merkitystä.
  Tässä aluksi muutama konkreettinen ehdotus:

  -Tiedolla johtamisessa todellinen skarppaus tarpeen. Mutu- ja Stetson-meininki lopullisesti romukoppaan.
  -Päätöksentekoprosessit avoimiksi, kaikkia osallistaviksi ja kaikkien arvioitaviksi. Avoin päätöksenteko on myös hyvä tapa varmistaa laatua.
  -Julkisuuslaki käyttöön täysipainoisesti myös kaupungin yhtiöissä. On mahdollista, jos niin halutaan. Tähän asti ei ole haluttu.
  -Rekrytointi kuntoon. Paikat avoimeen hakuun ja parhaat osaajat töihin. Ei millään tasolla Tullin systeemiä eli vaimolle / kaverille töitä. Kentällä on osaajia vaikka kuinka paljon.
  -Kaupungin omien työntekijöiden koko osaaminen käyttöön ja prosessit kuntoon. Tässä on johtamisella suuri merkitys.
  -Luottamushenkilöiden osaaminen käyttöön ja porukka töihin. Itsenäinen ajattelu kunniaan. Selvitetään, kysytään, kyseenalaistetaan, vaaditaan parempaa, vaaditaan ja esitetään vaihtoehtoja ja perehdytään asioihin. (Tämä on ilmeisen vaikea asia. Jos kysyy lisätietoja tai vaatii parannuksia, syytetään virkamiesten kiusaajiksi tai muuten vain vaikeiksi).

  Lulu

 34. avatar nimimerkki sanoo:

  Iltaa

  Kannatan Lulun esityksiä ja kiinnitän huomioni neljännen valtiomahdin vai tulisiko tässä kohtaa sanoa kuntamahdin vaikutuksiin päätöksenteko- prosessissa. Maakuntalehdellä olisi varmasti tässä aika paljon petrattavaa. Jos äänestäjille ei kerrota tarpeen vaatiessa tehtyjen päätösten epäkohdista seikkaperäisesti, ei mikään koskaan muutu.

 35. avatar Ingocnito sanoo:

  Kiitos Lulu vastauksesta! Kerroit hyvin miten hallintoa pitää kehittää

  Kysymys oli kuitenkin monitahoisempi ja olisin kaivannut (muiltakin) vastauksia siihen miten miten kaupunkia mielestänne pitäisi kehittää, jotta tänne saataisiin luotua uusia työpaikkoja ja parempia elinolosuhteista. Pelkästään toimitantapoja muuttamalla näin ei tule käymään

  Tällä hetkellä tapetilla on Engelinranta, Asemanseutu ja esimerkiksi Kantolan tapahtumapuisto. HäSän blogeissa nämä ovat kirosanoja eri kommentoijien suussa. Antti Suhonenkin ylempänä vain vetää mattoa alta nykyisiltä kehitysprojekteilta mutta sitä konkretiaa mitä uutta, minne ja milloin? Antakaa palaa!

 36. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Ingocnito

  Tarkoitit ilmeisesti minua kirjoittaessasi edellä.

  En vedä mattoa alta noista ns. kehitysprojekteista, vaan kysyn onko kaikki ongelmatilanteet huomioitu noissa kehitysprojekteissa. Jos pidän enkelinrannan rakennuspohjaa suoalueena, ei se tokikaan ole maton alta vetoa. Kysyn vain onko kyseisessä projektissa tehty markkinointitutkimusta, löytyykö kyseiseen projektiin maksavia asiakkaita. Kovaa maapohjaakin rakennuksille Hämeenlinnasta löytyy., maisemia ja luontoa pilaamatta.

  Enkelinrannan läheisyydessäkin on alue , jonka voisi hyödyntää, jos tahtoa ja kykyä löytyy. Vietin itse aikaani tuossa kohteessa 17.2.1969 – 12.1.1970. Siihen aikaan rakennusten sanottiin olevan Suomen heikoimmat siinä majoituskäytössä olevat tilat. Hyvin niissä pärjättiin.

  Mitä sitten tulee Kantolan tapahtumapuistoon, pidän sitä melko kalliina heinäpeltoinvestointina. Heinäpellon olisi varmaan edullisemminkin saanut aikaiseksi. Puisto tuo pelto ei sinänsä ole, ainakaan siinä mielessä mitä minä käsitän puistolla. (Puistopuutarhurin koulutus 1970-luvulta, sekä työkokemus luonnon alalta 1960 luvulta).

  Olen aiemmin esittänyt kaupunginvaltuuston jäsenille, kuinka Ronnin aluetta olisi voitu hyödyntää laadukkaana vanhustenhoitokylänä (ei dementiakotina). Päättäjät näkivät asian toisin, vaikkakin se olisi luonut työpaikkoja aikoinaan. Asiaa ei voi enää korjata.

  Myöhäistäkin se on. Maksukykyiset suuret ikäpolvet ovat eläköityneet ja suurelta osin eläkeasuinpaikkansa löytäneet.

  Nyt minun ei tarvitse uusia ideoita esittää. Esittäköön ne jotka ovat nykyiset ideat ja projektit luoneet ja jotka luulevat kaiken pyörivän HPK:n ja muun urheilun ympärillä.

  • avatar Ingocnito sanoo:

   ”Esittäköön ne jotka ovat nykyiset ideat ja projektit luoneet ja jotka luulevat kaiken pyörivän HPK:n ja muun urheilun ympärillä.”

   Olen tästä kanssasi eri mieltä. Pelkästään kritisoimalla nykyisiä hankkeita ei aiheuteta kuin eripuraa. Oli kritisiointi sitten aiheellista tai ei. Kritisoimisen lisäksi PITÄÄ löytyä myös ehdotus miten asia(t) tehdään toisin.

   Näissä blogeissa näkee, muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta, kritisointia nykyisiä projekteja kohtaan mutta ei sitä miten asiat tehtäisiin toisin. Pelkkä kritisointi tai projektien hylkääminen ei johda mihinkään. Kaupungin ja kunnan tarvitsee kehittyä laajentamalla palveluita uusille ”maa”alueille. Jos nykyiset projektit eivät siihen kelpaa vastarannankiiskeillä pitää olla myös näkemys miten tehdä toisin

   • avatar Pimu sanoo:

    Kyllä kai ne uudet ideat olisi näiden vuosien aikana jo esiin tulleet, jos niitä olisi ollut jossain vaiheessa edes olemassakaan.

   • avatar Antti Sulonen sanoo:

    Mikäli enkelinrannasta on kysymys, on tuo alue hyödynnettävissä muutenkin kuin rakentamalla sinne kerrostaloja. Jos ei muu kelpaa niin luonnontilaisenakin se on arvokkaampi kaupungille kokonaisuutena kuin rakennettuna. Siinä on yksi idea, mutta ei kelpaa mitenkään.

    Millainen on kaupungissa tänä päivänä kokonaisuutena asuntotarve? Mielestäni se pitää ensin selvittää, enne kuin ruvetaan paaluttamaan. Maailman suurinta autokauppaakin on pykätty jo jonkin aikaa eikä vielä ole rahoja edes tonttiin.

    Urheilutoimintaankin minulla on oma mielipiteeni, mutta se ei monellekaan kelpaa. Ei se myöskään ole mikään uusi idea. Pelatkoon ja urheilkoon jokainen omilla varoillaan. Eikö urheiluporukoilla ole selkärankaa.

    • avatar Pimu sanoo:

     Kun kerran Engelinranta on ollut rakentamaton tähänkin asti niin kuinka sen rakentamattomana pitäminen voi olla uusi idea?

     Kulttuuriporukatkin sitten varmaan voisivat tulla omillaan toimeen, eikö? Kulttuuri syö nykyään Hämeenlinna budjetistä paljon isomman siivun kuin urheilu- ja liikunta yhteensä. Eikö kulttuuriporukoilla ole selkärankaa?

     • avatar Antti Sulonen sanoo:

      Onko sinulle joku väittänyt, että enkelinrannan rakentamatta pitäminen on uusi idea?

      Minulle sopii myös kulttuuriporukoiden omavaraisuus, en väitä vastaan. En tiedä mihin väittämä Hämeenlinnan budjetista perustuu, mutta ainakin Lammin taajaman alueella höylätään ja valaistaan urheilusuorituspaikkoja vähintäänkin saman mitä Hämeenlinnan budjetti kulttuuriin paikkakunnalla panostaa. Tosin en varmaksi osaa sanoa, kun kulttuuria on niin monenlaista. Ehkä Pimu tietää.

      Tukematta kumpaakaan olisi selkeämpää.

  • avatar Erkki Strömberg sanoo:

   Hyvä Antti!
   Sinulta on varmaan jäänyt huomaamäti se pikku-uutinen Hämeen-Samomissa jossa kerrottiin Athos-säätiön puuhaavan Ronniin saattohoitokotia. Ammatillista apua siihen saadaan Koulutuskeskuksesta Tampereelta saakka. Hämeenlinnan vastaavat koulut kai eivät ole olleet sitten halukkaita tulemaan puuhaan mukaa.
   Se mitä aikoinaan toivoit ja minäkin toivoin ja moni muukin lammilainen toivoi on nyt alullaan alkamassa toteutua. Ronniin tulee hoitokoti.
   Silloin vain ei löytynyt Lammilaista rohkeaa alan immeistä joka olis polkassu hoitokodin käyntiin.
   Hämeenlinnan kaupungilta siihen on turha apua pyytää ja anoa, sitähän saa vain jos lupaa rahoittaa HPK:ta ja osallistua hanuripartion vaalikuluihin.

   • avatar Antti Sulonen sanoo:

    Niin Ronniin luultavasti suunnitellaan nyt jonkinlaista hoitokotia.

    Itse kuitenkin katsoin aikoinaan, että alueelle olisi voinut kaupungin myötäelämisellä perustaa eläkeläisten kylän. Kaikki nuo asukkaat eivät olisi tarvinneet mitään hoivakotia, vaan olisivat tulleet toimeen omillaan ja työllistäneet siinä sivussa palvelujen tarjoajia. Lisäksi alueella olisi voinut olla hoivakoti, mutta pääosin eläkeläispariskunnat olisivat asuneet alueella omissa kodeissaan, avantouinnista ja savusaunan lämmöstä nauttien, sekä hyödyntäen paikallista ravintolapalvelua.

    Ei ole monessa paikassa nykyäänkään saatavissa.

 37. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Muistattehan tarinan pojasta, joka uskalsi sanoa ääneen
  ”- Eihän keisarilla ole vaatteita”
  Opetus oli totuuden sanominen ääneen,
  rohkeus uida mykkää valtavirtaa vastaan.
  Tarinan poika ei neuvo keisarille,
  mistä tämä löytäisi räätälin.
  Se tehtävä kuuluisi hoviväelle ja palkollisille.
  Hämeenlinnassa on erittäin aktiivisesti aina pitäjiä myöten
  annettu rakentavaa palautetta – turhaan.
  Arvot ja lupaukset pitäisi myös elää,
  eikä höpöttää niistä vain mediassa ja juhlapuheissa.
  Ps. Tiesittekö, että Pohjois-Korean nettisivuilta voi lukea,
  jotta maassa on täydellinen uskonnon- ja sananvapaus.
  Riitta

 38. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Tervehdys,

  vastailen tänne loppuun nimimerkin ”Ingocnito” kysymykseen.

  Ingocnito (vai Incognito) kirjoitti:
  Mikään ei tunnu olevan kaupungissa hyvin. Oli kyse sitten kouluista, hallintotavasta, SCC:stä, Engelinrannasta, sairaalanmäestä, HPK:sta tai Asemanseudun kehittämisestä niin pieleen menee ja joka kerta pahasti. Pelkästään negatiivisia asioita saa lukea blogikirjoituksista ja kommenteista päivästä toiseen.

  Miten kaupunkia mielestänne pitäisi kehittää, jotta tänne saataisiin luotua uusia työpaikkoja ja parempia elin- ja toimintaolosuhteita?” ja vielä

  Kritisoimisen lisäksi PITÄÄ löytyä myös ehdotus miten asia(t) tehdään toisin.

  Näissä blogeissa näkee, muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta, kritisointia nykyisiä projekteja kohtaan mutta ei sitä miten asiat tehtäisiin toisin. Pelkkä kritisointi tai projektien hylkääminen ei johda mihinkään. Kaupungin ja kunnan tarvitsee kehittyä laajentamalla palveluita uusille ”maa”alueille. Jos nykyiset projektit eivät siihen kelpaa vastarannankiiskeillä pitää olla myös näkemys miten tehdä toisin

  Nimimerkin kysymyksiin on sisäänrakennettuna kasvu-uskoisen ennakkoasenteet ja -oletukset, jotka näyttävät estäneen häntä lukemasta tai ymmärtämästä esim. Lulun tai allekirjoittaneen esittämien kritiikkien sisältämät ”toisin tekemisen” esitykset, puhumattakaan että hän tuntuisi ymmärtävän mitä kuntien taloudet kertovat kasvuinvestointien onnistumisesta.

  Kaikelle epätoivottavalle tekemiselle ei tarvitse löytää vaihtoehtoista tapaa tehdä asia, jos itse tekemisen tavoite on turha tai jopa vahingollinen. Jos joku hakkaa lähimmäistäni kepillä, niin en neuvo pahoinpitelijää lyömään sukkaan sullotulla saippualla mustelmien välttämiseksi, vaan kehotan lopettamaan lyömisen. Pitääkö minun vielä lisäksi tarjota lyöjälle vaihtoehtoista toimintaa aikansa kuluksi?

  Nimimerkki mainitsi muutamia esimerkkejä, käsitelläänpä niitä:

  Koulut. Kiinteistönpito on yksi tutkituimmista toiminnan alueista. Hyvä peukalosääntö on, että hyvässä käyttökunnossa pitäminen vaatii vuosittain rahaa hoitoon ja kunnossapitoon n. 2 % rakennuksen uushankintahinnasta. Kun meilläkin tuo raha on käytetty muuhun, on luotu aivan väärä mielikuva siitä, mitä palveluiden tuottaminen maksaa. Sama koskee rakennusten investointisykliä. Jos korvausinvestointeihin ei varauduta etukäteen, niiden seurauksena on hyppäys käyttömenojen tasossa systeemissä, jossa investoinnit jyvitetään palvelusektoreiden tilavuokriin.

  Pitääkö erikseen piirtää, miten tulisi toimia toisin?

  Hallintotapa. Laitan tähän lainauksen kuntajohtamisen kehittämishankkeen loppuraportista vuodelta 2009: ”Kuntalain 53 §:n mukaisesti valtuuston käsittelyyn tulevat asiat valmistellaan. Kunnanhallituksen esitys on aina valtuuston käsittelyn pohjaehdotuksena. Kiistämättömistä eduistaan huolimatta järjestelmään sisältyy valtuuston vallankäytön kannalta ongelma: periaatteessa vain yhden vaihtoehdon tarjoaminen päätöksenteon pohjaksi. Harva kunnallispoliittinen kysymys on kuitenkaan sellainen, jossa selkeästi olisi vain yksi vaihtoehto.

  Poliittisille kysymyksille on tunnusomaista, että ei ole olemassa yhtä oikeaa tietoa asioiden tilasta saati käsitystä ja ymmärrystä siitä, mitä niille tulisi tehdä. Politiikan tehtävänä on puheen ja debatin kautta valottaa asian eri puolia, esittää uskottavia vaihtoehtoja, tuoda keskusteluun perusteluja vaihtoehtojen tueksi tai niitä vastaan ja lopuksi tehdä päätöksiä tässä ajassa ja paikassa, ottaen kuitenkin huomioon tulevien sukupolvien oikeus luoda oma maailmansa. Kunnallispolitiikan ideaalina on nostaa käytävässä keskustelussa esille erilaiset vaihtoehdot, jotta keskustelun tuloksena löydettäisiin niiden synteesinä ihanteellinen lopputulos. Kuntalain ja vallitsevan käytännön mukainen päätöksentekojärjestelmä tarjoaa helpon vaihtoehdon valmiin esityksen muodossa, jolloin valtuusto ei enää tarjoa foorumia erilaisten vaihtoehtojen etujen ja haittojen väliseen dialogiin.” Lihavointi minun, siihen innoitti nykyisen kaupunginjohdon ilmiselvä kiima saada Hämeenlinna valmiiksi omana aikanaan.

  Jatkona edelliselle lainaan alla kunnallisoikeuden emeritusprofessori Aimo Ryynäsen näkemystä esittelystä vuodelta 2006:

  Esittelyn sisällön tulisi noudattaa seuraavaa kaavaa:
  1. Esityksen aiheen/syyn lyhyt kuvaus (kuten lainsäädännön muutos, taloustilanteen muuttuminen, työtapojen optimointi),
  2. lyhyt selostus päätösehdotukseksi,
  3. ehdotetun päätöksen perustelu: miksi juuri tätä ratkaisua ehdotetaan?,
  4. vaikutukset: yleiset vaikutukset, taloudelliset vaikutukset ja vaikutukset kaupungin talouden kannalta,
  5. vaihtoehdot ja niiden vaikutukset: olemassa olevien muiden vaihtoehtojen lyhyt selostus, niiden mahdolliset edut tai haitat; mikäli vaihtoehtoisia ratkaisuja ei ole, tämäkin ilmoitetaan, ja

  6. seuraamukset siitä, että ei päätetä ehdotuksen mukaisella tavalla: lyhyt kuvaus esim. taloudellisista
  vaikutuksista tai laillisuuskysymyksistä.
  ” Lihavointi minun.

  Valmistelulta olemme edellyttäneet vaihtoehtojen ja niiden vaikutusten tunnistamista ja esille tuomista. Tässä on huomioitava Ryynäsen perustavaa laatua oleva huomio: ”Kansanvaltaisessa järjestelmässä ei ole liikkuma-alaa sellaisille politiikan sisällöille, jotka viranhaltijat itse määrittäisivät.

  Nyt valmistelumme on osin (ei kokonaan, loistavia poikkeuksiakin on) politisoituneiden, vaihtoehdottomien ja älyllisesti epärehellisesti perustelevien virkamiesten ja toimialajohtajien riivaamaa.

  Saako tästä kiinni vaihtoehtoisen tavan miten pitäisi valmistella?

  SCC. Lähtökohdiltaan ja tarkoitukseltaan positiivisiakaan elinkeinohankkeita ei voida edistää valehtelemalla päättäjille ja kuntalaisille. Päätöksenteon legitimiteetti on kuntademokratian ydinarvo. Pitääkö vaihtoehtoinen toimintatapa muistaa mainita kaikissa yhteyksissä?

  Engelinranta. Pimun esittelemä vastakkainasettelu ”Engelinrannan rakentaminen on uusi idea ja kehittämistä, rakentamatta jättäminen ei ole vaihtoehto koska se ei ole uusi idea” kuvaa hyvin keskustelun ongelmallisuutta. Kaupunkikeskustojen osin perusteltukin tiivistäminen johtaa siihen, että julkinen, yhteinen tila (public space) käy yhä harvinaisemmaksi. Engelinrannalta on alusta pitäen edellytetty perusteellisia rakentamistaloudellisia selvityksiä ennen edes pääasiallisen käyttötarkoituksen päättämistä. Nyt ELY on tullut samoille linjoille harvinaisen selkeäsanaisessa kannassaan.

  Pelkästään Eteläranta Oy:öön on hakattu jo yli miljoona euroa, ensi vuonna taas varttimilli lisää. Kaupungin omia maankäytön suunnittelun kuluja ei tietäne eikä ainakaan halua laskea kukaan. Silti vasta nyt alkaa käsille tulla ne tiedot, joista koko harjoitus olisi pitänyt aloittaa. Ja ne tiedot viittaavat vahvasti siihen, että alue on Hämeenlinnan mittakaavassa rakennustaloudellisesti kelvoton.

  Vaihtoehto, jossa Engelinrantaa kehitetään kaupungin sisään jäävänä avoimena julkisena tilana, on todellinen ja myös muilla kaupunkirakenteellisilla seikoilla perusteltua. Hämeenlinnan tulee hyödyntää vahvuuksiaan, ei vain uusien asukkaiden houkuttelemiseksi, vaan myös täällä jo asuvien hyödyksi ja viihtyvyydeksi. Luonnon ja veden läsnäolo kuuluu kaikkien käytettävissä olevalle julkiselle tilalle, ei vain rantaviivan talojen olohuoneiden ikkunaan.

  Sairaalanmäki. Tilojen lähestyessä käyttöikänsä loppua niiden tasearvo on vielä luokkaa sata miljoonaa. Huomioiden myös tulossa olevan SOTE-uudistuksen, nyt tulisi pohtia laaja-alaisesti millaisia palveluita asukkaat tarvitsevat ja missä ne on järkevintä tuottaa mm. saatavuuden sekä sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden kannalta. Ellei erikoissairaanhoidon kustannuksia saada kääntymään konkreettisesti laskevalle uralle, meidät hukka perii. Lasku-uralle pääsy voi tapahtua vain ihmisten arjen terveyttä ja toimintakykyä ennaltaehkäisevästi tukevien palveluiden aktiivisella ja tavoitehakuisella käyttöönotolla niin, että ESH:n tarve pienenee väestön ikääntymisestä huolimatta. Suuret kansantaudit on saatava kuriin. Matalan kynnyksen ja jatkuvan käytön palvelujen on oltava ihmisiä lähellä. Kalliit, ”kerran elämässä” palvelut joudumme keskittämään osin jopa koko Suomen tasolla.

  Maailmalla on esimerkkejä siitä, että kustannukset on mahdollista saada laskevalle uralle. ESH ei voi käydä vain sairaanhoitopiiritasoista sisäistä keskustelua siitä, miten uusilla sairaalarakennuksilla nostetaan tuottavuutta, kun tuottavuus tarkoittaa kansallisella tasolla aivan muuta.

  Tarvitaan kansallisen tason strategia miten haluamme pureutua kansantauteihin, tarvitaan ruohonjuuritasolla volyymidiagnoosien hoitoketjujen virtaviivaistamista, ja paljon työtä näidne välissä. Tämä työ ei pelkisty poliitikkojen, journalistien tai kriitikkoja änkyröiksi nimittelevien ymmärrettäviksi leikkaus- ja säästölistoiksi. Tähän työhän tarvitaan sellaisia visionäärejä kuin oli ja on esimerkiksi Terveyspalvelut -liikelaitoksen ex-toimari Risto Mäkinen, joka ei kelvannut Hämeenlinnalle, mutta kelpasi Helsingin koko terveysasemaverkoston johtajalääkäriksi sekä toiminnallisen muutoksen käsikirjoittajaksi ja johtajaksi.

  HPK. Hämeen Sanomien vastaava uutispäällikkö Veli-Matti Virtanen oli komennettu selittämään maailmaa MOT:n jälkeen:

  HPK:n asema ja päättäjien suhde siihen ovat kaupunkilaisten enemmistön hyväksymiä. Etenkin kokoomuslaisten ja demareiden kiekkokytkökset ovat saletisti olleet vuosikausia julkisuudessa. Nämä puolueet ovat keränneet kuntavaaleissa suurimmat äänisaaliit. Mikä tässä on hämärää?

  Valistunut äänestäjä on kenties punninnut, että ajakoot päättäjät niin Kerhon kuin kaupunginkin etua, jos ne ovat yhteneväiset. Kerho hyötyy kaupungista ja kaupunki sekä kaupunkilaiset Kerhosta.

  Virtaselle ja hänen narujensa vetelijälle PUKille tiedoksi, hämärää tässä on kuvitella, että
  a) äänestämällä kokkareita tai demareita äänestäjät samalla yksikäsitteisesti hyväksyisivät päättäjien HPK-kytkökset, jos ovat niistä olleet tietoisiakaan, tai
  b) hyväksymällä tiedossa olleet HPK-kytkökset antaisivat siunauksen myös kytkösten epäasialliselle vaikutukselle päätöksentekoon, ja
  c) äänestäjät ylipäätään hyväksyisivät mitä tahansa, kunhan siitä on jonkun mielestä jollekin hyötyä.

  On älyllistä epärehellisyyttä vastuuttaa äänestäjät asiasta, jonka kestävästä järjestämisestä ovat vastuussa yksinomaan kyseiset päättäjät. Vastuullinen päättäjä pidättäytyy tai luopuu kaikista sidonnaisuuksista, jotka voivat valveuttuneen ulkopuolisen silmissä olla omiaan vaikuttamaan luottamustehtävän riippumattomaan hoitoon.

  Asemanseudun kehittäminen. Hämeenlinnassa ei olla vielä tartuttu työhön, jossa selkeästi määriteltäisiin ne strategiset edut, joita kasvukäytävällä olosta olisi saatavissa, ja ne toimenpiteet, joilla edut realisoitaisiin. Väitän, että tämä työ vaikuttaisi kutakuinkin kaikkeen mitä teemme kaupungin ja sen rakenteen kehittämiseksi.

  Vallitsevassa taloudellisessa tilanteessa Hämeenlinnan keskeinen etu olisi olla kasvukäytävän asumiskaupunki. Asemanseutu jos mikä olisi alue, jossa tulisi keskittyä autottoman asumisen tavoitteelliseen mahdollistamiseen. Vastaavasti, jos haluamme sulloa keskustaan tuhansia uusia asukkaita, emme voi lähteä siitä että heillä on autoja samaan malliin kuin tähän asti on totuttu. Elinkeinorakenne ja työssäkäyntialueet muuttuvat niin, että yhä pienempituloisempien on pendelöitävä työn perässä.

  Tässä tilanteessa kiima järjestää asemanseudun pysäköinti kalliilla pysäköintitalolla on kasvukäytävän hyödyntämisen kannalta tuhoisaa. Asemanseudun kehittämistä tarkastellaan ja viedään eteenpäin taas aivan liian pienipiirteisesti. Kaavamuutosalueena tulisi olla vähintään Vanajaveden, Viipurintien ja rautatien rajaama alue. VR:n tulisi olla mukana keskeisenä edunsaajana ja maanomistajana.

  Lopuksi kasvu-uskosta

  Elinkeinopoliittisesti kunnan toimintamahdollisuudet ovat lopulta rajalliset ja rooli selkeä. Kunnan vuosikatteesta maksettavilla investoinneilla ei tehdä minkäänlaista jälkeä alueen liikevaihto- ja investointivirtoihin, eikä ns. elinkeinopoliittisiin kasvuhankkeisiin laitettavia rahoja saada ikinä takaisin. Yritykset odottavat sopivia tontteja, toimivaa infraa, ennustettavaa ja nopeaa luvitusta sekä sopivaa työvoimatarjontaa. Asumiskaupunkina meidän täytyy pitää ympäristö ja palvelut kunnossa ja oikean hintaisina. Emme voi maksattaa nykyisillä asukkailla houkuttimia, joita luulemme kuvittelemiemme tulokkaiden arvostavan.

  Hämeenlinnalla on sijaintinsa ja historiansa puolesta paljon etuja, joiden eteen teemme parhaiten töitä välttämällä niiden sössimistä. Annetaan tulevien sukupolvien luoda oma maailmansa.

 39. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Moro Kari!
  ”Annetaan tulevien sukupolvien luoda oma maailmansa.”
  Hyvin kuitattu, sillä tulevaisuudesta tiedämme yhtä vähän,
  kuin tuonpuoleisesta.
  Lueskelin Aamulehden verkkoa, jossa todetaan Tampeeen menettäneen ykköspaikan
  suosituimpana asuinpaikkana Suomessa.
  Syitä kommenteissa mm. tunneli-utopia ja ratikat.
  Johdon turhat ”luokkaretket.”
  Kaupungin pysäköinti-mittarit eivät toimi.
  Vikailmoituksessa kehoitetaan käyttämään parkkihalleja.
  Kuitataan myös, että kaava- ja maaomaisuutta pyörittävät YIT, Skansa, NCC,
  joita kutsutaan kaupungin ”pelureiksi.”
  ”…äänestäjällä, veronmaksajalla, ei ole tässä kaupungissa sanan sijaa.”
  (nimetön kommentti)
  Näin Mansessa, entä meillä?!
  Riitta

 40. avatar JP sanoo:

  Kari Ilkkala latasi aika kovan kommentin: ”Annetaan tulevien sukupolvien luoda oma maailmansa”.

  Liekö lainannut jostain, vai asuuko perussuomalaisenkin päässä viisautta?
  Ei, jos valtamediaa on uskominen. Perussuomalaiset ovat kaiken pahan alku ja juuri.

  Ajatelkaapa, jos Iisakki Kiemunki olisi lausunut kaikki väkivaltauhkauksensa, alatyyliset, kuntalakia rikkovat kommentinsa, retostelun johdonmukaisella valehtelullaan, perussuomalaisten jäsenkirja taskussaan? Kiemunki olisi perussuomalaisena SUOMEN TUNNETUIN PERSOONA, keltaisen lehdistön lööpeissä. Tampereelta löytyykin kaupunginvaltuutettu kiemunki, joka on ilmiriidoissa SDP:n kanssa. Kun kyseessä ei ole ”Virtanen”, eikä ”Koskinen”, voisi etelänmies arvella että Kiemunki-nimi ja juuret tulee pohjoisesta, ja että niillä on verenperinnön yhteyttä? Persujen slogan on ollut, ”missä EU. siellä ongelmat” SDP voisi lanseerata, ”missä Kiemunki, siellä umpisoluun jumittuneet riidat”. Kelpaako kevään vaaleihin, SDP?

  Samaa näkee työelämässä. Vanhan liiton miehet (joita Kiemunkikin julkisesti ihailee) voi tehdä ja sanoa mitä tahansa, reaktioiden ollessa ”no, se nyt vaan on sellainen”. Uuden ihmisen sanoessa puoli lausetta väärin, ”kriisi on valmis”. Samaa polkua askeltaa nyt perussuomalaiset. He ovat suurennuslasin, tai ennemminkin mikroskoopin alla.

  Hämeenlinnan kunnallispolitiikka ja hallintokulttuuri ei tule muuttumaan, ennen kuin Hämeen Sanomista tulee aidosti sitoutumaton maakuntalehti, tai kunnes se saa sitoutumattoman kilpailijan. Samaa median ja medialla hallitsemista tapahtuu tänään Venäjällä.

  Ei kannata unohtaa, että Urho Kaleva Kekkonen on aikanaan yrittänyt kieltää Hämeen Sanomia, ääriliikkeen äänitorvena.

  Ilkkala haluaa tulevien sukupolvien luoda oma maailmansa, mutta miten he sen luovat, jos heidät lyödään ensin maahan?

  LAPSET JA NUORET
  Uskallan kokemuksesta väittää ja olen valmis punnitsemaan väitteeni, että Hämeenlinnassa on vuosia ”lyöty lapsiperheitä, kuin sikaa”. Kaupunki on täynnä vuorotyötä tekeviä vanhempia ja huutaa pulaa ilta-, yö- ja viikonloppuhoidosta (päiväkoti). Aikanaan samaan mankeliin joutuneena, minulle perusteltiin niukkuutta sillä, että on mahdoton ennakoida, kuinka paljon vuorohoidon tarvetta vuosittain on. Jetstats! Kaupungissa on terästehdas, pakkaustarviketehdas, sotilasajonuvotehdas, maakunnan keskussairaala, jne. jne., mutta viranhaltijat eivät ole vuosikymmenienkään jälkeen tunnistaneet tarvetta lasten vuorohoidolle?

  KULTTUURI
  Olen muutamia kertoja käyttänyt hienon Verkatehtaamme palveluita. (”pimulle terveisiä”, EU tuki hanketta kymmenillä miljoonilla, kaupunginjohtaja Hellsten (sd.) lausui tuolloin, että ilman EU-tukea, hanketta ei olisi koskaan käynnistetty).
  Liput ovat maksaneet kymmeniä euroja ja pysäköinti on ollut maksullista. Hyvä niin ja niin saa olla jatkossakin.
  Jokaisella käynnilläni olen kokenut itseni ”köyhäksi”, muun yleisön ollessa aivan selvästi ylempää, vaurasta yhteiskuntaluokkaa, pääsääntöisesti varttuneempaa seniorijoukkoa. 8-9 euron viinitilkka ei ole hinnalla asiakkaita hirvittänyt, väliaika-ravintolajonojen perusteella. Hyvä niin, tarjolla on palvelua veroa maksavalle kansalle.

  URHEILU
  Uheilu on hyvä ja paha asia. Puheet ovat kauniita ja teot toista. Hämmästyttävällä taidolla puhutaan lasten ja nuorten asiasta ja tehdään ison rahan bisneksen hyväksi. Hämeen Sanomat on ollut ainakin koko 2000-luvun fanaattinen jääkiekkoilu-rahoituksen puolestapuhuja. ”Hassisella on hyvä politikoida” ”Riikonen (nyk. Ranne) sai jääkiekkosäästönsä”. Uutisia on pilvin pimein, Kiemungin jääkiekkojumalointia myöden, missä hän kiivaasti puolustaa HPK:ta ja sen rahoitusta, vedoten, että vakavilla asioilla ei saa leikkiä. Jääkiekko Suomessa ja erityisesti Hämeenlinnassa on saanut tason, missä siitä ei saa keskutella kysyen, kyseenalaistaen. Jos jääkiekkoa rahoittava veronmaksaja ilmaisee tyytymättömyyttään, on hän heti kaikkea vastustava ”persu”, vastarannan kiiski. Seuraavaksi hänet toivotetaan mukaan politiikkaan vaikuttamaan ja kun hän tulee, ”vetää vallankahvassa mustasukkaisesti roikkuva” kok-hpk-sdp -hyvä veli kasvimaan nenään. ”Jos et leiki meidän säännöillä, niin me ei leikitä sinun kanssa”.

  ”Ingocnito”, nimimerkkinsä kirjoitusvirheineen, ainakin jos viittaa sillä kirjoituksensa tasutaan, kysyy vastausta
  blogien vastarannankiiskeilta ja vanhoilta änkyröiltä.
  Ilkkala ja Ranne (ps.), Seppo Rehunen ja virheistään oppinut(?) Riitta Nyqvist ovat koneita ja päteviä vastaamaan kysymykseen. Minä voin tuoda kokonaisuuksia hallitsemattoman ”maallikon vastaukseni” kysymykseen:

  Ingocnito:
  ”Mikään ei tunnu olevan kaupungissa hyvin. Oli kyse sitten kouluista, hallintotavasta, SCC:stä, Engelinrannasta, sairaalanmäestä, HPK:sta tai Asemanseudun kehittämisestä niin pieleen menee ja joka kerta pahasti. Pelkästään negatiivisia asioita saa lukea blogikirjoituksista ja kommenteista päivästä toiseen.
  Miten kaupunkia mielestänne pitäisi kehittää, jotta tänne saataisiin luotua uusia työpaikkoja ja parempia elin- ja toimintaolosuhteita?”

  VASTAUKSENI:
  -Kaupungissa on paljon asioita hyvin. Työssä käyviä ihmisiä, veronmaksajia. Upea luonto, lyhyet ja nopeat yhteydet muualle Etelä-Suomeen ja miksi ei Eurooppaa myöden. Pääsee täältä toki upeaan Pohjois-Suomeemmenkin. Täällä on vahvoja valtion hallinnon toimijoita, myös naapurikunnassa, vaikkapa maamme ainoa panssaroitu prikaatikin. Myös Hämeenlinna saa siitä osansa. Iso terästehdas, maailman mittapuussa suuri pakkaustarviketehdas ja paljon muuta. Kuinka aktiivisestiu kaupunki on tukenut niiden toiminnan kehittämistä tai kymmenien, ellei satojen pienyritysten? Jälkimmäisissä olisi ehkä potentiaalisin kasvun mahdollisuus, ”savupiipputeollisuuden” sijasta?

  Ei hölmöilyn vastustaminen ole kaiken vastustamista, ei vaikka kokoomus ja demarit kaupungissa niin väittäisi.

  Hämeenlinnan kaupungin pitäisi keskittyä julkishallinon osalta asukkaiden hyvinvoinnin tukemiseen. Lapsissa on meidän tulevaisuus, tuen painopisteen pitäisi olla lapsiperheissä. Lasten ja lasten vuoksi heidän vanhempien jaksamisen tukemisessa. (väärinkäsitysten välttämiseksi en itse ole enää tuen tarpeessa olevassa viiteryhmässä, minulla ei siis ole asiassa ”oma lehmä ojassa”).

  Parasta investointia kaupungin hyväksi olisi lapsiperheiden tuki. Päivähoidon tuottaminen kuntalaisten tarpeen mukaan, ei minimivaatimusten rajoissa. Nyt asia on kaupungissa syöksykierteellä heikkenevässä vauhdissa. Jos joku väittää, että varhaiskasvatuksen palavelut ovat kaupugissa kunnossa, sanon että p**ka-puhetta, palvelut tuottava henkilöstökin kärsii yhä enemmän ”niukkuudesta”.

  Aivan kuten 1990-luvulla säästettiin Suomessa mielenterveystyön kuluissa, on jälki nyt nähtävissä. Samoin tulee käymään uudestaan ja uudestaan Hämeenlinnassa.

  Surkea varhaiskasvatuspalvelu kaupungin veromaksajille realisoituu viiveellä. Tärkeää on ymmärtää ja muistaa, että työntekijät päiväkodeissa ja kouluissa tekevät upeaa työtä, liian niukaksi leikatut resurssit eivät ole heidän syytä.

  Avioerot, lasten ja nuorten psykiatrian asiakkuudet, lastensuojeluilmoitukset, perheneuvolatyö ja niin edelleen, maksavat kaupunkilaisille valtavasti. Ongelma on siinä, että vahingot ”rakennetaan hiljaa” ja seuraukset maksetaan vuosien päästä, verotuloja riistäen.

  Hämeenlinnan kaupungin päättäjien pitäisi ymmärtää, että ensin pitää laittaa perustukset kuntoon ja sitten unelmoida ja toteuttaa fantasioita.

  Kun kerran kirjoitusvirhe-anonyymi kysyy vaihtoehtoja, niin tässä yhden:

  Lähes koko kaupungin ajoneuvoliikenteen pysäköinnin muuttuessa maksulliseksi ja mikä pöyristyttävintä, kulttuurin jo (verkatehdas) ollessa ja nyt ihmisten elinkeinon harjoittamisen muuttuessa (työmatkalulut – pysäköinti asemanseudulla) rahastukseksi, ei voi mitenkään olla hyväksyttävää, että ihmisten portinpielet sotkeva pysäköinti poltinaholla jatkuisi ilmaisnena. Hämeenlinnan tulee välittömästi muuttaa HPK-SM-liigakiekon, sekä lajin harrastajien pysäköinti maksulliseksi. Alueella on myös tilaa rakentaa ja tuottaa heille maksullinen pysäköintihalli.

  Kaupunki ei vaurastu liukkaan bisnesmiehen lupaksilla, joka pystyttää, mutta ei maksa, megalomaaninen pylonin soulle, minkä kaupungilta osti, mutta ei maksanut. Iisakki Kiemunki, joka syöksyi yhtiön hallitukseen, vetoaa kaikessa yrityksen liikesalaisuuteen, myös silloin, kun esiintyy kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Hänen on ollut pakko tietää yrityksen maksamattomista laskuista, ulosottoa myöden. Työntekijöiden sosiaaliturvamaksut. iisakki-toteemin hankinta ja pystytys, verottajan ulostossa olevat velat, kaupungin saamiset….

  Eikö Kiemunki rynnännyt yhtiöön, juuri turvaamaan kaupungin etuja, miten kävi?

  Lasten ja nuorten hyvinvoinnin palveluista on helppo säästää, vahingot näkyvät vasta vuosikymmenen kuluttua… Nyt laiminlyöty ja hylätty lapsi, aiheuttaa ISOT kulut vasta 2020-luvulla ja sen jälkeen.

  Emme me tarvitse universumin suurimpia autokauppoja ja liigakiekkoa, jota käy 10% kansasta aktiivisesti seuraamassa. Me tarvitsemme peruspalveluita ja vastinetta verorahoillemme. Voidessamme hyvin, voi meidän kaupungin talouskin hyvin….

 41. avatar JP sanoo:

  Kulttuurista ja HPK:sta mainitsematta jäi, (surullista, että ei voi verrata kulttuuria ja liikuntaa).

  Kuten kerroin, olen nähnyt vain silminnähden hyvin taloudellisesti pärjääviä ihmisiä verkatehtaan konserteissa ja tapahtumissa, hyvinkin ”harmaatukkaista” kansanosaa. Hyvä niin, tuovat tuloa kaupungille. Mutta olisin heti valmis karsimaan yhteiskunnan ja veronmaksajien varoilla kompensoitua kulua. Lippujen hinnat vois puolestani kaksinkertaistaa, vaikka heti. Väiliajoilla juodun puna- ja valkoviinin määrillä, ei lipunmaksukykypotentiaalista tule varmuudella pulaa. On sikamaista vedota ”kylttyyrin tarpeesta olla kaikkien saatavilla”. Menkää katsomaan tilausuuksia, niissä ei ole yhden ainoaa vähävaraista…
  Hienoa, että verkatehtaan alueen pysäköinti on maksullista, odotan sitä innolla ja veronmaksajien eduksi, myös HPK-rinkelinmäelle!

  HPK. Sdp:n kaupunginvaltuutettu kirjoitti Hämeen Sanomissa, että jääkiekon maksujen kuluja ei voi missään nimessä laittaa sen harrastajien maksettavaksi.

  Minulle syntyi ajatus, miksi ei voi?

 42. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Terve JP,

  puhut painavaa asiaa.

  Heitit pahan haasteen tyyliin ”oletko jo lopettanut vaimon hakkaamisen…” kysymällä olenko lainannut vai onko omassa päässä viisautta?

  Ajatus tulevien sukupolvien oikeudesta luoda oma maailmansa tuli tässä yhteydessä kuntajohtamisen kehittämishankkeen loppuraportista: Kirsi Hämäläinen, Kari Prättälä, Aimo Ryynänen (2009), Kunnan
  johtaminen – demokratia, työnjako ja vastuu.

  Itse ajatus ei sinänsä ole mikään uusi tai originaali, paljonhan puhutaan sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta. Kaikkien muiden epäoikeudenmukaisuuksien lisäksi olisi melkoisen epistä, jos rakennamme ja ”kehitämme” asuinympäristöämme tulevienkin sukupolvien edestä niin, että heille jää vain maksajan rooli.

 43. avatar olavi.romppanen sanoo:

  Lukaisinpa JP:n kirjoituksen ajatuksen kanssa, ja väitän että niin on tehnyt myös tämän päiväinen Häsan pääkirjoittakin. Oli muuten ENSIMMÄINEN pääkirjoitus, jossa on uskallettu kyseenalaistaa kokdemin touhuilu kaupungissa. On helppo yhtyä JP:n pohdintoihin varhaiskasvatuksen tilasta kaupungissamme, ainoastaan sillä erotuksella, että viime vuosien laiminlyönnit tällä saralla näkyvät jo tänä päivänä lastensuojelun resurssien moninkertaistumisena. Myöskään lasten koulutukseen ei kokdem tahdo panostaa, vaan katsoo että minimi tuntimäärä riittää opetuksessa, puhumattakaan oppilaitosten huollon laiminlyönneistä, homekouluineen. Mitä taas tulee tuohon pysäköintiasiaan, muistui mieleeni kokdemin lanseeraama slougani: ”ilmaista pysäköintiä ei ole”. Tässähän kokdem valehtelee, koska oikea slouganhan kuuluisi näin: ilmaista pysäköintiä ei ole, paitsi HPK:lla. Siinä missä kulttuurin harrastajat maksavat kiltisti pysäköinnistä, ruuhkauttavat penkkiurheilijat autoillaan Rinkelinmäen lähikadut täysin vapaasti ja ihan ilmaiseksi.

  • avatar JP sanoo:

   Jaan näkemyksen Olavi Romppasen kanssa, erityisesti hänen ensimmäisen virkkeen osalta. Olavi oli ehtinyt kirjoittaa ennen tämän päiväistä Isänpäivän vuodatustani. Hän on myös oikeassa, että jäljet näkyvät jo nykyäänkin.
   Koulun minimituntimäärän lisäksi lapset ulkoilutetaan kouluista terveydellisistä syistä, ei haukkaamaan raitista ilmaa ja virkistäytymään, vaan pakenemaan homeisia luokkatiloja.

   Tällaisen Hämeenlinnan sari rautio ka iisakki kiemunki lapsillemme tarjoaa. Iisakki suuttui taannoin verovarojen suoltamisen jääkiekkoon kritisoiville. Iisakki kirjoitti, että ”vakavilla asioilla” ei saa leikkiä. Siis Iisakki Kiemunki SDP, kirjoitti, että SM-liiga jääkiekon tukemista ei saa kyseenalaistaa.

   Olavi Romppanen on aivan oikeassa, HäSa uutisoi pysäköintimogulin purkauksen, että joku maksaa aina. Hiekoitus, auraus, asfaltointi jne., jne. Niin maksaa, mutta ei poltinaholla, HPK:n harkoissa, eikä peleissä.

   Touhu jatkuu kaupungissa juuri niin kauan kuin veronmaksajat sen sallii.

   Rahvas toisaalta taitaa tarvita vain leipää ja sirkushuveja?

   Olemme ihmisinä laiskoja ja mukavuudenhaluisia. On paljon helpompi purnata ja jatkaa arkea, kuin taistella tuulimyllyjä vastaan. Ja juuri sen varaan Kiemunki, Rautio, Vekka, Isosuo ja kumppanit laskevat. Älkää luulkokaan, ettei taustalla vaikuttaisi yhä Lintumäki, Hassinen ja muut hyvät näppinsä polttaneet tai pelastaneet veljet…

 44. avatar JP sanoo:

  No niin, taas se alkaa. Kirjoitin eilen, että suuruudenhullujen megahankkeiden sijasta julkishallinnon tulisi keskittyä kaupunkilaisten, veronmaksajien hyvinvoinnin varmistamiseen, aina lasten ja nuorten asia edellä. He ovat tärkein aarre, mitä meillä on.
  Kari Ilkkalan blogissa nimimerkki ”Ingocnito” peräänkuulutti kaikkea vastustavilta (perussuomalaisilta) vaihtoehtoja kaupungin kehittämiseksi.
  Tänään Hämeen Sanomat heräsi, yllätys-yllätys, pääkirjoituksellaan julistamaan ilosanomaa siitä kuinka liikuntaharrastusten tukeminen verovaroin pelastaa perheet ja lapsemme, vapauttaen yhteiskunnan mielenterveystyöstä ja lastensuojelun kuluista.
  Pääkirjoitus alkaa hienosti: ”Kaikki tietävät, että esimerkiksi lastensuojelussa tulee edullisemmaksi tukea koko perhettä mahdollisimman aikaisin, kun suunta on vielä käännettävissä kevein keinoin.”
  Väittämä on hyvä ja varmaan enemmistön mielestä totta.
  Hämeen Sanomien pääkirjoitus jatkaa: ”Vielä varhaisempaa ja hienovaraisempaa perheiden tukemista on se, että lapsille ja nuorille on tarjolla harrastuksia järkikustannuksin.”
  Edellä mainitussa kuvaan astuu älyllinen epärehellisyys. Moottoriurheilu, laji missä Suomi ja suomalaiset ovet menestyneet vahvemmin, kuin mikään muu kansa maailmassa, ei nauti yhteiskunnan tukia. Ratsastus, erityisesti tyttöjen rakastama harrastus. Paljonko tuota kallista harrastusta tuetaan verovaroin? Ei lainkaan. Tuettavia lajeja olisi vaikka kuinka, ”you name it”.
  Hämeen Sanomien pääkirjoitus 9.11.2014 on hätähuuto jääkiekon SM-liigan verovaroin rahoittamisen puolesta.
  Hämeenlinnan kesäteatteri meni konkurssiin, kun tukea ei riittänyt. Kaupunki sulki rahahanat, samalla kun naapurissa on satsattu upeisiin kesäteattereihin, Valkeakoskella, Tampereella jne. Kyse oli kymmenistä tuhansista euroista. Siunaako kaupungin päättäjät samalla Jorma Hassisen tilaamat, SM-liiga Oy:n vaatimat joustolaidat ja niiden laskun, kun liigakiekko niin vaatii…
  Hämeen Sanomat jatkaa pääkirjoituksessaan: ”Samaan aikaan rokotetaan järjestöjen ennestäänkin pienistä avustuksista summa, joka on hyttysen jätös Itämeressä, kun tarkastellaan kaupungin kokonaistaloutta.”
  Summat muuttuikin hetkessä pieniksi, mitättömiksi hyttysen jätöksiksi vaikka Sari Rautio (KH pj.) oli juuri päässyt julkisuudessa julistamaan, että kaupungin konkurssikypsä talous edellyttää ”kaikkien kivien ja kantojen kääntämistä, säästöjä etsiessä”.
  Ei halunnut Rautio käännellä oman miehensä kiviä, tämä saa kovaa palkkaa yhä työstä, mitä hän ei tee. Epäonnistuttuaan HPK:n valmentajana, takaa sopimus hänelle palkat sopivasti ensi kevään vaaleihin asti, mitkä Raution perheessä voidaan allakoida haluamallaan tavalla. Sari Tarvitsee rahaa vaalityöhön ja miehensä ansaitsematon palkka suottaapi allakoitua siihen. Palkan maksajana ovat myös hämeenlinnalaiset veronmaksajat.
  http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kotimaa/163046-kiire-kummastuttaa-jaahalliremontissa
  Lähes 10 vuotta vanha uutinen (linkki yllä) kuvaa hienolla tavalla HPK:n erikoisasemaa kaupungissa. Miljoonia paloi ja opposition suut tukittiin, tuolloin sai vielä hyvät veljet Ku-Klux-Klaanitella rauhassa.
  ”Maailma muuttuu, Eskoseni…”
  Linkin uutisessa on mieleen painuneet sanat:
  ”Siitä ei voida lähteä, että harrastajat maksaisivat laskun, näkee SDP:n ryhmänjohtaja Timo Lahtinen.”
  Lähes kymmenen vuotta myöhemmin, pohdin yhä, ”miksi ei voi?” Mieleeni tulee hiihtävät nuoret, motoristit, hevosurheilijat, kulttuurin ja taiteen harrastajat, pesäpallo, jalkapallo, lukemattomat muut lajit… Miksi he joutuvat maksamaan harrastuksensa kulut?
  Tosiasiassa lasten ja nuorten harrastusten nimissä verovaroilla sponssataan liigaseura HPK:ta, joka pelaa sm-liiga Oy:n bisneksessä, isolla rahalla.
  Hämeen Sanomien pääkirjoitus 9.11.2014 on ala-arvoista roskaa.
  Yksinhuoltajaperheet ja elatusapua saavat äidit, joiden huomiota Kiemunki lokakuisella ulostulollaan tavoitteli, on varsin harvoin jäähallilla nähty kansanryhmä. Perheet, missä elämä ei ole kulkenut tavalla, mikä soisi lapselle turvallisen kasvun aikuisuuteen, eivät ole siinä viiteryhmässä, joka pelaa ja harrastaa koko perheen voimin jääkiekkoa Hämeenlinnassa. Laji on kaiken yhteiskunnan tuenkin jälkeen kallis jopa ehjille työssä käyville perheille. Kalenteriin ei jää montaa tyhjää riviä, isien ja äitien myydessä makkaraa kaukalon laidalla. Jääkiekko on hyvin toimeentulevien perheiden harrastus ja on raukkamaista väittää, että sillä vaikutettaisiin lasten ja nuorten syrjäytymisen estämiseen, sekä mielenterveysongelmien vähenemiseen.
  Palan halusta kuulla muiden liikunta- ja muiden harrastusseurojen edustajien kommentteja, millainen hyttysen jätös itämeressä, heidän tukianomus oli?
  Seppo Rehunen kertoi yrittäneensä ja toivoen nyttemmin uusien tahojen onnistuvan kääntämään suunnan, kaupungin nykymenossa. Nyt tulessa on Kari Ilkkala ja Lulu Ranne. Missä on Hannu Kärpänen, Päivi Sieppi, Teija Arvidsson, Kirsi Ojansuu-Kaunisto, Kylli Kylliäinen? Kokoomuksen ja SDP:n marionetit vielä ymmärrän, mutta miksi te vaikenette? Kaikilta teiltä on tullut vuosien saatossa kommentteja aiheesta ja olette arasti uskaltaneet kyseenalaistaakin hyvien veljien touhut.
  Meidän lapset tarvitsevat ehjiä perheitä, jaksavia isiä ja äitejä. Turvallisuutta ja rajoja. Aikuisen, joka sanoo ”ei” ja aikuisen joka kertoo lapselle, ”olet tärkeä ja rakas minulle”.
  Jääkiekko tarjoaa mm. kaukalon laidalla kuola rinnuksia vaahdottaen huutavia miehiä, jotka harrastavat lastensa kautta. ”Tapa se, ajele se, saatanat ja perkeleet” kaikuvat hallissa, kun lapsia varhaiskasvatetaan.
  Helmikuu 2014 SM-liigan toimitusjohtaja Rannisto sanoi A-studion haastattelussa, että 10% suomalaisista käy peleissä ja ongelma on, miten loput 90% saataisiin kiinnostumaan lajista.
  Rannisto jatkoi, että on olemassa uhka, että muut lajit nousee suosiossa kiekon edelle.

Jätä kommentti

css.php