SCC:N KEISSI KESKEN

Koska asia herättää kiinnostusta, kirjaan tähän hieman synteesiä viimeaikaisesta autokauppakeskuksen hankkeeseen liittyneestä päätöksenteosta.

SCC:n taloudellisesta tilasta

Hämeen Sanomissa 19.2.2014 julkaistu Arno Juutilaisen juttu ”Autokaupan keskus huojuu” perustuu SCC:n tilikaudelta 1.12.2011-30.11.2012 julkaisemiin tietoihin. Sinänsä asiasisällöltään oikea juttu perustui vanhaan, mutta silti uusimpaan julkiseen tietoon. Reilussa vuodessa yhtiön taloudellisessa tilanteessa tapahtuneet muutokset ovat olleet julkisia vain siltä osin kuin yhtiön hallitus tai toimitusjohtaja Ritaluoma ovat niitä halunneet valottaa. Julkitullessaan 30.11.2013 päättyneen tilikauden tilinpäätös tulee olemaan vanhaa tietoa sekin.

Jokainen voi pettäneistä aikatauluista päätellä, että Ritaluoman lukuisat lausunnot yhtiön rahoituksesta, tonttikaupasta tai rakennustöiden aloituksesta eivät ole lausuntohetkellään perustuneet varmaan tietoon, vaan ovat olleet amerikkalaisittain ”eteenpäin suuntautuneita”.

Allekirjoittaneen tiedossa ei ole, että kaupunki olisi rahoittanut SCC:tä muuten kuin alkuperäisellä 100.000 euron osakemerkinnällä. Kantolan Kiinteistöt Oy:n keväällä 2012 tekemä 300.000 € sijoitus purettiin tietääkseni vielä 2012 puolella. Virtaa Hämeeseen (jossa HML:n osuus on vajaa 26 %) on tehnyt 150.000 € osakemerkinnän.

Kaupungin päätöksenteon viime vaiheet

Touko/kesäkuun vaihteessa 2013 neuvoteltiin tonttikaupasta ja sen ehdoista. Koska kauppasummalle edellytettiin maksuaikaa, ehdot sorvattiin siten, että kaupungin edut turvataan mikäli kauppa kariutuu ennen omistusoikeuden luovutusta. Neuvottelijoiden valmisteluun tuoma henki tuolloin oli kuitenkin se, että kauppa toteutuu heti kun kaupunginhallitus hyväksyy kauppakirjan ja päätös saa lainvoiman. Näin kauppakirjaan ei tullut suoraa kaupanteon määräpäivää, ainoastaan maksuehdoista johdettava epäsuora määräpäivä 31.12.2013.

16.12.2013 kh käsitteli tonttikauppaa ja aie/osakassopimuksen mukaista yhtiön velvollisuutta lunastaa kaupungin osakkeet sijoittajaratkaisun synnyttyä. Oli käytännössä selvää, etteivät kaupat toteutuisi ennen vuoden vaihdetta, mutta koska edes teoreettinen mahdollisuus oli olemassa, peliä ei voitu viheltää vielä poikki. Tässä yhteydessä kh vihdoin määräsi asioille järjestyksen ja aikatauluun takarajan: yhtiön pitää lunastaa kaupungin osakkeet ennen mitään lisäneuvotteluja tontista, ja sekä osake- että tonttikaupan pitää toteutua 31.3.2014 mennessä.

Kh:n 17.2.2014 kokouksen aikaan oli, ja tätä kirjoitettaessa on edelleen teoreettinen mahdollisuus, että osake- ja tonttikauppa toteutuvat kh:n 16.12.2013 päätöksen mukaisesti ennen 31.3.2014. Kh valtuutti kaupunginjohtaja Kenakkalan myymään osakkeet. Mikäli SCC haluaa ostaa tontin tai edes neuvotella siitä, sen tulee siis ostaa kaupungin osakkeet ennen 31.3.2014. Siihen asti kaupunki on sitoutunut toimimaan päättämällään tavalla riippumatta siitä, että SCC:n tähän asti havaittu kyky toimia lupaamallaan tavalla jättää toivomisen varaa.

Perussuomalaisten ryhmän ja/tai omat mielipiteet

Ryhmässä olemme koko ajan lähteneet siitä, että jos joku tulee ja laittaa rahat pöytään, tontti myydään, eikä hankkeessa sinänsä ole mitään vastustamista.

Ennen kaupunginhallituksen jäsenyyttäni olen avoimesti kertonut ja perustellut, miksi en usko hankkeeseen. Epäusko ei ole sama asia kuin vastustus. Kaupunginhallituksen jäsenyys ei ole muuttanut näkemystäni. Perusteltu epäuskoni ei kuitenkaan ole vaikuttanut työskentelyyni kaupunginhallituksessa, jossa olen keskittynyt vain siihen, että kaupungin edut tulisivat turvatuiksi kaikissa tilanteissa.

Muuten olen systemaattisesti ollut eri mieltä siitä, pitääkö tai edes voiko kaupunki sijoittaa tällaisiin yrityksiin, osallistua niiden hallintoon, ja antaa tuntemattomien investoreiden vaatimusten ohjata kaupungin ja maakunnan yhdyskunta- ja muuta suunnittelua niin voimakkaasti, kuin nyt on tapahtunut. Tässä suhteessa tapahtumat ja ylilyönnit sijoittuvat edelliselle valtuustokaudelle, eikä niihin ole enää tällä kaudella ollut tarvetta tai edes tilaisuutta palata.

Muutamassa viikossa tiedämme miten tässä kävi. Pidemmälle menevän ja mahdollisuuksien mukaan avoimemman analyysin aika tulee sitten.

7 kommenttia artikkeliin “SCC:N KEISSI KESKEN”
 1. Kiitokset selkokielisestä avauksestasi täällä Leo Leppästä luonnehtien tällä persukanavalla. Et varmasti ole ainut joka on suhtautunut hankkeeseen toiveikkaasti mutta terveesti epäillen. Siis toistan vielä tämän että Hämeenlinnaan Euroopan suurin autotalo….. joo onhan se varmasti taas joillekkin tahoille pelkkää kiusantekoa, mutta tietynlainen realismi ei varmasti ole pahitteeksi kuitenkaan muutaman kymmenen tuhannen asukkaan kylässä.

 2. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Tänpäivänen Hämeen-Sanomat oikein pääkirjoituksessaan vähättelee kaupungin panostusta autopalatsiin.
  Sijoitettu on kuulema vain 150 te ja saatu rakennusluvasta 250 te.
  Nyt ei muisteltu pykälää kumminkaan jotta osakkeet palautetaan, oleellistahan on saadaanko niistä rahaa?
  Kukahan osais laittaa oikeat luvut?
  Samas lehdes joku kysyy mihin on hävinny tontilta mullat?
  Kukas on kuorinu kerman?
  Kun tontti on kaupungin ei kai kukaan saa noin vain hakea mullat pois? Ne on muuten arvokamaa uudisrakennusalueilla. Maksaakin enemmän kuin sora.
  Samaan aikaan kun kaupunki näki tarpeelliseksi pistää rahaa likoon tähän suohon lopetettiin sivukirjastojen aukiolo kesälauantailta. Jotta niin vähis rahat oli!

 3. avatar Nimimerkkikö sanoo:

  Ja oliko muuten niin että tontti maksoi kaupungille eli meille veronmaksajille likemmäs 800 000 vai muistanko väärin. No laitetaan muutama hoitaja taas sairaalasta pihalle ja homma on sillä kuitattu.

 4. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Sunny Car Center

  = huu haa keskus.

  Lähde kaupparekisteri:
  -vastuuhenkilöt
  — toimipaikan ylin johto hallituksen puheenjohtaja Markku Ritaluoma.

  Hallituksen jäsenet Kaupparekisterissä
  Puheenjohtaja: Ritaluoma Markku Juhani
  Varsinainen jäsen: Kiemunki Perttu Iisakki

  Muut vastuuhenilöt Kaupparekisterissä
  Tilintarkastaja: Koskela Markku Olavi
  Varatilintarkastaja: Kärna Riku Juhani

  Yrityksen nimenkirjoituslauseke
  Yhteisösääntöjen mukaan toiminimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaj kumpikin yksin ja hallituksen jäsenet kaksi yhdessä.

  Yllä olevat tiedoksi siitä, ketkä ovatkaan ns. vastuuhenkilöitä kyseisessä, oliko se keississä hienosti sanottuna

  Ainakin viritelmän hallituksen varsinainen jäsen on yritysmaailman, sanoisinko Guru. Hän on nimittäin Hämeen Sanomien sivuilla kirjoittanut suomalaisten yritysten heikosta johtamisesta ja kaupankäyntitaidoista.

  Antti Sulonen

 5. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Myähäehtoota
  2102 Suomen Kuvalehti Kirjoitti peräti 5 sivulla parin valokuvan kera. Juttu alkoi lavastekohtauksesta jossa ex kaupjohtaja leikkaa nauhan ja toivottaa kansan Suomen keskipisteeseen tekemään hyviä kauppoja.
  Ensimmäiset elementit on tilattu toukokuulle,koko massa rakennetaan kerralla ja tavoite on olla valmis 2015 ja luovutettu 2016 maaliskuu. Tiloista on vuokrattu 38 %. 50metrin korkeudesta on uusissa piirustuksissa päädytty kahteen kerrokseen 400 metriin.
  USA-rahan osuus on pieni ja tällä hetkellä toiveena on arbiraha.
  Juttu loppu kaikkineen vähän Suomen ”isoimpien” epäilyihin. Ritaluomankin mukaan rahoitus olisi saatava kuntoon viim huhtikuun puoliväliin mennessä.
  Kokonaisuudessaan mielenkiintoinen juttu uusine rahoitustoiveineen sanos
  Aarno Jii

  • avatar Kari Ilkkala sanoo:

   Terve Aarno,

   näitä episodeja seuranneena mieleen tulee lähinnä Matti Varjon ”Kunnon sotamies Svejkin seikkailut”.

   Kiehtovia juttuja, mutta ei niitä kannata kahvitaukoa pidemmäksi aikaa kuuntelemaan jäädä…

   • avatar Aarno Järvinen sanoo:

    Morjens Ilkka
    Mää ihmettele kyl kauhiast tot SK:n jutu laajuut.. saas näke sanos
    Aarno Jii

Jätä kommentti

css.php