UUTISOINNIN SIETÄMÄTÖN KEVEYS

Juttu Hämeen Sanomissa 25.1.2013, koskien Kaurialan kaavarunkoa:

Työ kilpailutettiin

Kaurialan kaavarunko kilpailutettiin ja hankintapäätös tehtiin yhdyskuntalautakunnan toukokuisen päätöksen mukaisesti.

Vielä tällä viikolla kokoontunut vanha tarkastuslautakunta totesi, ettei asia anna aihetta jatkotoimiin.

Marraskuisessa kokouksessaan lautakunta pyysi kaupungin tilintarkastajalta Pasi Leppäseltä asiasta lausunnon samassa yhteydessä, kun hän muutenkin tarkasti hankintoja.

Asiaan oli kirjeellään kiinnittänyt huomiota nykyinen valtuutettu Kari Ilkkala (ps.) lokakuussa. Hän oli huomannut yhdyskuntalautakunnan päättäneen kaavarunkotyön kilpailuttamisesta toukokuussa, muttei löytänyt päätöstä hankinnasta.

Tarkastuspäällikkö Juho Ainasojan mukaan hankinta kilpailutettiin syksyllä.

– Tilintarkastajan mukaan se on mennyt niin kuin pitääkin. Tarkastuslautakunta päätti, ettei jatkotoimia tarvita.

Entäs ne faktat?

Fakta 1: YHLA päätti 15.5.2012 seuraavaa: ”Yhdyskuntalautakunta päättää, että Kaurialan elinkeino- ja teollisuusalueelle laaditaan maankäytön tulevaisuutta kuvaava kaavarunkosuunnitelma ja suunnittelutyö kilpailutetaan ulkopuolisella asiantuntijalla.

Fakta 2: Hämeen Sanomat uutisoi 18.10.2012 SCC:tä koskevassa artikkelissa: ”Nyt apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo arvioi, että Pöyryn konsulttityönä tekemä kaavarunko on valmiina jo ennen vuodenvaihdetta.

Fakta 3: Kysyessäni asiaa tilaajajohtaja Päivi Salorannalta hän vahvisti 22.10.2012 seuraavaa:

From: Saloranta Päivi [mailto:paivi.saloranta@hameenlinna.fi]
Sent: 22. lokakuuta 2012 9:34
To: Kari Ilkkala; Isosuo Juha
Cc: Huhdanmäki Aimo
Subject: VS: Asiakirjapyyntö

Hankintapäätöstä ei ole tehty, kilpailutusta ei ole tehty, joten asiakirjoja ei ole.

Päivi Saloranta

Fakta 4: Hämeen Sanomat uutisoi 23.10.2012, että Pöyryn tekemä työ on keskeytetty, ja Päivi Salorannan mukaan hanke kilpailutetaan. Ritaluomaa harmitti.

Fakta 5: Hämeen Sanomat uutisoi 6.12.2012, että Kaurialan kaavarungon tekeminen on kilpailutettu, ja yhdeksän tarjokkaan joukosta työn tekijäksi valittiin Sito Oy.

Uutisoinnin ja tietojen mukaan apulaiskaupunginjohtaja Isosuo ja SCC:n toimari Ritaluoma olivat sitä mieltä, että Pöyry on jo tehnyt, on parhaillaan tekemässä, ja tulee saamaan valmiiksi Kaurialan kaavarungon vuoden loppuun mennessä. Näin kunnes tilaajajohtaja Päivi Saloranta totesi, ettei mitään kilpailutusta tai hankintapäätöstä oltu tehty, ja kilpailutti hankinnan YHLA:n toukokuisen päätöksen mukaisesti.

Menikö kaikki sitten niin kuin piti?

No, kumpi on pahempi:

1) Isosuo ja Ritaluoma puhuivat totta, mutta YHLA:n päätöstä ei olisi noudatettu, ja homma olisi teetetty Pöyryllä ilman mitään hankintapäätöstä (joka olisi virkavelvollisuuksien vastaista riippumatta siitä, ylitetäänkö kansallinen kynnysarvo vai ei)?

2) Isosuo ja Ritaluoma puhuivat palturia, Pöyry ei ollut asialla mitenkään, Salorannalla oli hankinta kaikin tavoin hanskassa, ja hän oli 22.10. juuri muutenkin ryhtymässä asianmukaisiin kilpailuttamistoimenpiteisiin?

Joka tapauksessa tarkastuspäällikkö Juho Ainasoja olisi voinut sanoa, tai toimittaja Hanna Antila-Andersson uutisoida sen ilmiselvän tosiasian, että hankinta kilpailutettiin vasta kun asiaan puututtiin.

14 kommenttia artikkeliin “UUTISOINNIN SIETÄMÄTÖN KEVEYS”
 1. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro Kari,

  Minulla on pitkä kokemus (1970-2005) yhteistyöstä median kanssa. Tehtäviin ovat kuuluneet tiedottajana toimiminen ja koko kunnan/kaupungin tiedottamisesta vastaaminen. Olen hoitanut myös urheiluseurassa muutaman vuoden divari- ja SM-sarjan koripallojoukkueen mediasuhteista. Johtopäätös kaikesta tästä: Toimittajat/lehdet tunnustuvat väärän ja puutteellisen uutisoinnin vain pakon edessä. Lisäksi ne unohtavat tarkoitushakuisesti oleellisen asian, jos siitä on hyötyä toimituksen kasvojen pelastamiselle.

 2. avatar Hannu Kärpänen sanoo:

  Onneksi olkoon Kari!

  Sinun kaltaisia oikean faktan osoittajia kaivataan. Kyse ei ole Kari Ilkkalasta, ei Sari Rautiosta, ei Iisakki Kiemungista eikä Hannu Kärpäsestä. Kyse on ihmisistä, jotka seuraavat asioiden kulkua. Kyse on ihmisistä , jotka osaavat ja jotka näkevät velvollisuudekseen osoittaa sen , mitä juuri nyt tapahtuu. Sitä , mitä lehdistön pitäisi tehdä ( H A-A, Iisakki K jne). Uutisoinnilla ja sen kohdistamisella on merkityksensä. Jos Hämeen Sanomat olisivat seuranneet edes omaansa aiempaa uutisoiniaan , toimittajien olisi pitänyt osata kyseenalaistaa muutama fakta, tahi jopa tehdä ihan joku uusi kyssäri kenties. Näin menetellen ei firman ehkä tarvitsisi mennä merta edemmäksi kalaan…
  T HK

  • avatar entinen lukija sanoo:

   Tulin tosi iloiseksi tästä hämysanomien ”uutisen” oikaisemisesta. Kiitos sinulle, Kari, siitä. Toivottavasti jaksat jatkaa. Vielä parempi olisi jos voisitte alkaa julkaista omaa lehteänne, jossa kertoisitte meille kaupunkilaisille, mitä todella tapahtui/tapahtuu, miten asiat on hoidettu/ hoidetaan.

   Kuinkahan kauan hämysanomien välinpitämättömät, laiskat ja moraalittomat toimittajat ilkeäisivät julkaista noita ylhäältä saneltuja viisujaan kun ne aina oikaistaisiin.

   En näköjään ole turhaan lopettanut tilaustani. Teidän lehtenne tilaisin heti. Kiitos vielä kerran. Jatka, jos vain ehdit ja jaksat.

 3. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Minäkin kiittelen Karia totuuden paljastamisesta. Se on oikein.
  Lehtirintamalla paikallisesti on kaksi valopilkkua Keski-Häme ja tämä ”uudistunut” KU (yhteen-naittettu Viikko- ja kaupunkiuutiset).
  Tänään esimerkiksi oli varsin hyvä juttu KU:ssa Lulun ja Karin ”kokoaukeama”, Toivottavasti Leokin katselee vain niillä ”vanhoilla laseilla” Lulun kuvaa ja mieluiten ilman kuolaamista.
  Kun kaupunkiuutiset on HäSa- konsernin lehti saattaa olla odotettavissa jotta sen reilulle ja reipasotteiselle päätoimittajalle Kari Karppiselle tarjotaan tilaisuutta ”parempaan pestiin” jotta KU voidaan miehittää H A-A kaltaisilla lampailla.
  Entinen tilaaja minäkin olen, mutten lukija HäSan suhteen ja olen myös irrottautunut tukemasta ko konsernia lankapuhelin- ja nettiliittymilläni. En myöskään ole AINA-asiakas kännykkäliittymässäni.
  Muutkin jotka kokevat jotta HäSa on ”vikalinjalla” voisivat tehdä samoin eli äänestäkää jaloillanne.
  Elämme demokratiassa jossa enemmän voi vaikuttaa muuten kun vain äänestää kerran neljässä vuodessa.

 4. avatar katriina ahtiainen sanoo:

  Kiitokset taasen Karille HäSan kirjoittelun oikaisusta!

  Lisäksi KU:ssa oleva Lulun ja Karin haastattelu oli tasokasta luettavaa.
  Luetun ymmärtäminen oli helppoa.
  Ilkkalan taloussanomille olisi kysyntää.

  Kiitokset siis myös päätoimittaja Karppiselle!
  Jännää, että kaupungin ilmaisjakelulehdet tekevät laadukkaampaa työtä
  kuin HäSa.

  Aurinkoa odotellessa
  Kati Ahtiainen

 5. avatar Tapana kertoa sopivaksi katsottua totuutta sanoo:

  On olennaista saada virkamiehet toimimaan lainmukaisella tavalla, ei enää omavaltaisesti ja vanhaksi käytännöksi muodostuneella tavalla unohtaen laimukaiset toimintaohjeet.
  Kaava-asiasta oli eilisessä 25.1. Hämeen Sanomassa mielenkiintoinen näkemys: ”Autokauppojen muuton mahdollistava kaavarunko on valmistumassa”. Miten mahtaa em. asia olla Kaurialan autokauppiaiden mielestä? Onko se heille ”mahdollisuus” vai pakottaminen/painostaminen alamaailman tyyliin? Erikoista on se, että Sunny Car Centerin hallituksessa on HML:n kaupungin edustaja, joka samalla on kaupungin valtuutettuna ja kaupungin hallituksen puheenjohtajana tekemässä kaavamuutoksia, jotka hyödyttävät vain Sunny Car Centeriä. Onko tälläinen kaksoisasema lain mukaan ja eettisesti hyväksyttävä tapa toimia?

 6. avatar katriina ahtiainen sanoo:

  Nimimerkille ”Tapana kertoa…” vastaan vain tavallisena veronmaksajana,
  ettei tuollainen kh:n puheenjohtajan kaksoisasema ole hyväksyttävä tapa toimia.

  Voisiko joku viisaampi perustella, miten tällainen toiminta on laillisesti ja eettisesti
  hyväksyttävää?

  Kertokaa se meille!
  Kati Ahtiainen

 7. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Pro Hämeenlinnasta kuuluu uuteen kaupunginhallitukseen neljä henkilöä (mm. perussuomalaiset Kari Ilkkala ja Lulu Riikonen). Odotan, että he vaativat heti puheenjohtaja Iisakki Kiemunkia vetäytymään SCC:n hallituksesta. Kyseessä on härski kaksoisagenttius, jota ei voi perustella järkisyillä. SCC on de facto toisaalta kaupungin ja toisaalta useiden kaupungissa toimivien yritysten vastapuoli. Toivottavasti kaupunginhallitus käy läpi kaikki vastaavat ulkopuoliset jäsenyydet. Sellaisia ovat myös merkittävien, kaupungista hyvin keskeisesti riippuvien yhdistysten (mm. HPK:n) hallitukset. Kyse on kaupungin toiminnan puolueettomuudesta, uskottavuudesta, etiikasta, moraalista, riippumattomuudesta jne.

 8. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Kaupunkimme viime aikojen kuvioita
  ei voi hyvällä tahdollakaan selittää ”järkisyillä.”
  Ihan olin itkuun purskahtaa, Iisakin tunnustaessa
  Suistolla ääni värähdellen,
  uhrautuneensa SCC:n tanhupiiriin.
  Kun näitä kytköksiä täällä pohditaan,
  onneksi valtuutettumme eivät ole
  harrastaneet ”suhdesukulaisuutta”
  l. ”napalankoutta”
  paikallispankkien kaa.
  Riitta

 9. avatar Koskenranta Seppo sanoo:

  Mielenkiintoinen juttu.Hämeen Sanomat 18.10 kertoi Pöyryn tehneen suunnitelman alueesta niin että suunnitelma oli jo lähes valmis. Nyt olisi mielenkiintoista tietää, kuka maksoi Pöyryn laskun. Tekikö Pöyry työn ilmaiseksi vai menikö raha mahdollisesti kaupunginjohtajan edustuskuluista ?
  seppo

 10. avatar entinen lukija sanoo:

  Kiitos Erkki Strömbergille KU;n juttuinfosta. Lehteä kun ei niille jaeta, joiden ovella lukee ”ei mainoksia”.

  Onneksi tämä lehti on vielä luettavissa netissä. Luin tuon Karppisen jutun ”Talous on otettava haltuun”. Hyvin tehty ja tosi viisasta puhetta selä Lululta, että Kariltan.

  Ja onneksi kaikki hämeenlinnalaiset osaavat itsekin lukea.

  Hämeen Sanomien toimitustavasta vielä sen verran, että joka ikisen toimittajan on oltava ”tutkiva jounalisti”, joka ottaa kirjoittamistaan asioista perusteellisesti selvän, Ihan itse. Jos sitä ei tee, ei ole toimittaja, vaan juoruakka tai -ukko.

  • avatar Erkki Strömberg sanoo:

   Valitettavasti on niin jotta vaikka osaa lukea ei välttämättä vielä ymmärrä lukemaansa ja saatikka osaa siitä mitään johtopäätöstä tehdä!

 11. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Hämeenlinnan talous
  Kaunis kaupunkimme on tänään toden edessä. Tärkeistä talouteen vaikuttavista asioista keskulteltaessa,väiteltäessä ja päätettäessä olisi korkea aika unohtaa politiikka ja ruveta kaikki päättäjät puhaltamaan siihen oikeaan hiileen.
  Aarno Järvinen
  P.S. Luin taas kertaalleen Ulpu Iivarin ”lähikuvassa Ulf Sundqvist”

 12. avatar Konsta Kupiainen sanoo:

  Mistä kunnasta tää tarkastuspäällikkö J A tulikaan?

Jätä kommentti

css.php