KANERVA PUHUI SENTÄÄN PUOLITOTUUKSIA…

Hämeen Sanomien alanurkkakolumni (HäSa 27.4.2012) tekee poliittisesti tarkoituksenmukaisessa journalismissa uuden rimanalituksen ennätyksen.

Kanervan, kokoomuksen, Hämeen Sanomien ja sen artikkelitoimittaja Markku Peltosen logiikan mukaan Kanerva ei ole voinut syyllistyä lahjuksen ottamiseen, koska kaavoitukseen vaikuttaa virkamiehiä sekä useita monijäsenisiä luottamuselimiä. No, tällä logiikalla kukaan virkamies tai luottamushenkilö ei voisi syyllistyä lahjuksen ottamiseen, ellei päätä jostakin asiasta ypöyksin.

Kanerva sentään puhui puolitotuutta vedotessaan ettei voi kävellä maakuntaliiton hallituksen yli. Siitä ei kuitenkaan lahjuksen ottamisessa ole kysekään.

Rikoslain 40 luku 1 § 1 momentista, lahjuksen ottamisesta

”2) ottaa vastaan lahjan tai muun edun, jolla vaikutetaan tai pyritään vaikuttamaan taikka joka on omiaan vaikuttamaan hänen toimintaansa palvelussuhteessa, taikka

3) hyväksyy 2 kohdassa tarkoitetun lahjan tai edun tai lupauksen tai tarjouksen siitä”

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske lausui asiasta Yle:n haastattelussa osuvasti: ”…rikoslain lahjuspykälät ovat poikkeuksellisen selkeitä ja ymmärrettäviä, jos niitä lukeva edes yrittää tajuta niitä.

Kyse siis ei ole tietystä kaavahankkeesta, tai toimiko Kanerva lopulta missään asiassa mitenkään Novamiesten toiveiden mukaisesti. Riittää, jos kymmenien tuhansien eurojen arvoisten synttäreiden lahjoittamisella on pyritty vaikuttamaan Kanervan toimintaan tai lahjan vastaanottaminen on ollut omiaan vaikuttamaan Kanervan toimintaan.

Lain idea on se, että virkamies ei saa ottaa vastaan lahjaa tai etua joka on omiaan heikentämään luottamusta viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen.

Kokoomuksessa ja Hämeen Sanomissa tämä kyllä ymmärretään. Hätä onkin suuri siitä, aloittaako case Nova-miehet ja Kanerva uuden aikakauden ”hyvä veli” -verkostojen esiin nostamiseksi ja purkamiseksi.

14 kommenttia artikkeliin “KANERVA PUHUI SENTÄÄN PUOLITOTUUKSIA…”
 1. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Olen seurannut muutaman vuoden änkyrätoimittaja Markku Peltosen kirjoittelua. Kyllä on herralla vaikeat sisäkalut. Ja mielipiteet enimmäkseen pehmosia tai vähintäänkin erikoisia.

  Ihmettelen, miksi arvostettu maakuntalehti käyttää Peltosta alanurkkakirjoittajana. Hänelle sopiva retostelu- ja suojatyöpaikka olisi iltapäivälehti tai Seiska.

  • avatar Timo Kivistö sanoo:

   ”Arvostettu maakuntalehti” on tästä pravdaksi muodostuneesta ”lehdestä” enemmän kuin liioiteltu ylistys. Pääkirjoitukset, alanurkat ja suuri osa toimituksellisesta sisällöstä on niin puhdasta kokkari-propagandaa, että vanhat neuvostojurnalistitkin olisivat kateellisia.

   Valtakunnan johtava hyysärilehtikin jää kakkoseksi tälle Hämeen ”hitaalle”. Mitäs tänään kirjoitettais persuista tyyliin? Siellä, HäSa:ssa, mahtaa olla monella toimittajalla vaikeat sisuskalut.

   • avatar Leo Leppänen sanoo:

    Toki olen hyvin tietoinen poliittisesta ym. tyytymättömyydestä Hämeen Sanomia kohtaan. Kaikkia sanomalehtiä arvostellaan. Lukijan pitää muistaa, että lehti yleensä heijastelee julkaisijansa arvoja. Mielipidekirjoitukset ovat mielipiteitä. Ne voi jättää jopa lukematta, jos ärsytyskynnys on ylittynyt jatkuvasti. Resursseihin nähden Hämeen Sanomat on mm. uutisten osalta melko kattava ja luotettava. Ja tietysti tässäkin suhteessa on silloin tällöin puutteita. Ehkä joskus uutispimento, kirjoittamisen viivyttely, kaunistelu jne. on tietoinen arvovalinta.

  • avatar Markku Peltonen, toimittaja sanoo:

   Kiitos palautteesta Leo Leppänen, se on aina tervetullutta. Viittaus sisäkaluihini on tosin outo, siitä täytyy kuitenkin lähteä, että olet ne huolellisesti tutkimalla ”vaikeiksi” todennut. Sananvapauden kannattajana olen täysin eri mieltä siitä, että kenenkään suita (tässä tapauksessa minun) pitäisi tukkia kuten sinänsä rehellisesti vaadit. Olen kasvanut kuitenkin ymmärtämään asiakkaan olevan aina oikeassa.

   Nauttikaamme pirsakkaasta keväästä!

   • avatar Leo Leppänen sanoo:

    Luetun ymmärtäminen on toimittajan perustaitoja. En sanonut kommentissa, että Markku Peltosen sananvapautta tulisi rajoittaa Hämeen Sanomissa. Toin vain esille mielipiteen, että häntä ei tulisi käyttää alanurkkakirjoittajana. Peltonen johdatteli tekstissään asian sivuraiteelle.

    • avatar Markku Peltonen, toimittaja sanoo:

     Sananvapauttani tulisi mielestäsi rajoittaa ja jos rajoitettaisiin niin se ei olisi rajoitus! Myönnän ihan avoimesti, että luetun ymmärtämisessäni on hyvin vakavia puutteita kuten ilmeisesti myös suhtautumisessani sananvapauteen (puolustan sitä) puhumattakaan ”vaikeista” sisuskaluistani. Lukeudun ymmärtämättömiin, joten ei aihetta enempään.

     Nauttikaamme kaikki edelleen ihanasta keväästä!

     • avatar Leo Leppänen sanoo:

      Työntekijöitä (kuten toimittajia) pomo käyttää tehtäviin, joihin hän katsoo heidän soveltuvan parhaiten. Jos olisin päätoimittaja, et kirjoittaisi alanurkkia, eikä kyse olisi sananvapaudesta vaan aivan muusta. Sinulle ei näytä menevän mikään teksti kunnolla perille.

      Kiitos kuitenkin kevään toivotuksista. Lähdenkin kohtapuolin nauttimaan kauniista keväästä Välimerelle!

 2. avatar sarirautio sanoo:

  Mielipidekirjoitusten ja kolumnien tehtävä on osaltaan tuoda esiin erilaisia näkökulmia ja haastaa ajattelemaan. Siinä Peltosen kirjoitus onnistui erinomaisesti. Taas.
  Sari

  • avatar verkot tötterölle sanoo:

   (sensuroimaton versio)
   Hämeen Sanomien yhtä näkökulmaa tarjoavien mielipidekirjoitusten ja kolumnien tehtävä on osaltaan tuoda esiin yksi näkökulma eikä haastaa ajattelemaan. Siinä Peltosen kirjoitus onnistui erinomaisesti. Taas.
   Ja kun kahvit on siivottu rinnuksilta on aika katsoa Päijät-Hämeeseen—–>

   http://yle.fi/uutiset/oma_etu_houkuttaa_virkamiehia/6018697

   lainaus kirjoituksesta:
   – Hiljattain oli Lahden kaupunginhallituksenkin päätettävänä asia, joka koski hallituksen jäsenten palkkioita yhtiössä, jossa kaupunki on mukana. Siellä hallituksen jäsenten vuosipalkkiot olivat 6 – 12 000 euroa ja 400 – 800 kokouspalkkiot päälle.

   – Siellä hallituksessa istuu kaupunkien ja kuntien johtajia, joiden palkkatasossa on jo huomioitu monipuoliset tehtävät. Kunnat maksavat heille täyttä palkkaa ja he käyttävät työaikaansa kokouksissa istumiseen. Silti he saavat palkkionsa, ja kun hallituspaikat kasaantuvat, tulee siitä virkamiehille huomattavia taloudellisia hyötyjä.

 3. avatar Vara-Everstiluutnantti sanoo:

  Minulla on tuttavana entinen kurssikaverini Mittaus- ja tiedustelukoulusta Niinisalossa. Nykyään hän työskentelee eräässä valtion kuunteluosastossa, josta nyt ei tässä enempää. Mutta silloin tällöin hän lähettelee minulle jotain mielenkiintoista. Kuten nyt esimerkiksi seuraava puhelinkuuntelu, josta on tehty litterointi.

  Kuuluu puhelimen hälytysääni ja siihen vastataan:

  PUK: Hämeen Sanomissa päätoimittaja puhelimessa.
  JOHTAJA: No se on johtaja tässä, miten meillä menee siellä tiedotusosastolla?
  PUK: Ai terve vaan. Kyllä ne on katsottu kaikki artikkelit ja uutistiedotukset etukäteen, paitsi jos lomalla olen pitempään ollut.
  JOHTAJA: Joo siitä myös pitikin puhua. Meitä on tässä myös Dirty-Harry ja Maitojuna-Luutnantti. Sopiiko jos laitan kajarin päälle, niin voidaan pitää samalla YT-neuvottelua? ( Takaa kuuluu Dirty-Harryn kuiskausta, kehityskeskustelu…kehityskeskustelu). Niin joo tietysti kehityskeskustelua tarkoitin, mistä se tuo YT-neuvottelu nyt mieleen tuli?
  PUK: Joo, totta kai sopii.
  JOHTAJA: Tässä katsotaan hieman tuota tiedotuslinjaa, ainahan sitä parantamisen varaa siinäkin on. Ja jos hommat jatkossakin hyvin menee, niin voidaan tuota vuosipalkkaakin tarkistaa? Vaikka sieltä Ainan johtoryhmän palkitsemisen kautta. Ei silloin ole niin näkyvää ja kaikkien kateellisten reposteltavana.
  PUK: Käy ihan vallan hyvin sillä lailla, kyllä tässä saa ihan tarpeeksi maalitauluna olla.
  JOHTAJA: Niin, kyllä sitä Raumaltakin voi hyviä miehiä siunautua Hämeenlinnankin riemuksi. Kuten nyt vaikka sinä ja Kanaali-Koskinenkin. Mutta vähän tässä uutisia. Oltiin tuossa viime viikolla Helsingissä neuvottelemassa VR:n johtajien kanssa, kun Liuhuletti meni lupaamaan Kiesille ja Ritaluomalle sen rautatieseisakkeen Sunny Car Centterin kohdalle.
  PUK: No sehän olisi hieno juttu, jos sellainen tulisi?
  JOHTAJA: No en tiedä, mutta tulihan käytyä. Pendoliinolla tultiin takaisin, kun lupasivat, että se nyt meidän takiamme pysähtyy Hämeenlinnassa. Siinä muuten asemalla näkyy vetelehtivän jotain romanialaisia kulkumiehiä. Voisit katsoa, että joku tekee sopivan jutun sen asian eteen, että niistä päästäisiin. Pitäisi kaupunkilaisten saada käsitystä, että tehdään jotain sen hoitamiseksi.
  PUK: Joo laitan vaikka Jukan tekemään. Siellähän oli aikoinaan Kalvolassa niitä kiinalaisia kivimiehiäkin ja Jukalla oli siihenkin asiaan oikea asenne. Jos laittaa Hannan juttua tekemään, niin kääntyy vielä päinvastaiseksi.
  JOHTAJA: Hyvä näin. Mutta tosiaan, siis Hesassa käytiin. Siitä asemalta oltiin sitten vielä menossa Suistolle. Maitojuna-Luutnantti ehdotti, että mentäisiin linja-autolla, kun kuulemma tekisi hyvää imagon takia. No Liuhuletti sitten sanoi, että kävellään, kun on hänellä jotain näytettävää.
  PUK: Mitäs sillä sitten oli.
  JOHTAJA: Joo, käveltiin siihen Ilkkalan kortteerin kulmalla, ja arvaatko mitä Liuhuletti sitten teki? Veti kalun housustaan ja kusta suhautti siihen Ilkkalan oven pieleen niiden graniittipallojen viereen. Ja teki sen vielä niin, että kirjoitti keltaisella lumihankeen ”I Love You” ja kirjaili vielä sydämenkuvan siihen viereen. Niin että kyllä se kynämies tuo Liuhuletti on, oli sitten millainen kynä kädessä hyvänsä.
  PUK: On se joskus pikkujouluissakin reväyttänyt, mutta kyllä tietysti kirjoittaakin osaa.
  JOHTAJA: Siitä Ilkkalasta tuli mieleeni, että voisitko jotenkin rajoittaa sen Leppäsenkin kirjoitusta. Ilkkalan suhteenhan se on onnistunut ainakin tyydyttävästi. Pidetään sen Ilkkalan kieltoa yllä edelleen, koska hovioikeuttahan tässä vielä katsellaan. Minusta se on hyvä ja käypäinen syy.
  PUK: Miten sitä Leppästä voisi vaientaa. Se kun on muutenkin sellainen rähisijä ja pahansisuinen?
  JOHTAJA: Keksi nyt vain jotain. Kerpele, että ketuttaa sen näennäis-asiantuntevuus. Kuvittelee jotain tietävänsä kaupungin asioiden hoidosta ja rahaliikenteestä, kun on joskus hoitanut Forssan rahajuttuja. Sen sanon vaan, että Forssan rahaliikenne ei nyt juuri kummempaa ole, kuin on vaikka Hämeenlinnan teknisen viraston kahvikassan tilitykset. Puhutaan nyt samalla muutakin, joka mieltä painaa. Sinullahan on siellä lehdessä se Fingerpori-sarjakuva.
  PUK: Joo on, minusta aika hyvin sala-nälvii Persu-puoluettakin.
  JOHTAJA: Se siinä tietysti on hyvä, mutta jätä julkaisematta ne Fingerporin kaupunginjohtaja-osiot. Siis ne, joissa on se johtaja Homelius. Nimittäin siinä vihjaillaan aika ikävästi kaikenlaisista perversioista. Limperin kaverit oli sille baarissa jo käyttäneet minusta nimeä Homelius.
  PUK: Se sarjakuva on ostettu kokonaispakettina, ja sen tekijä ei taida oikein suostua karsintaan?
  JOHTAJA: Se on kuule moni muukin asia hommattu kokonaispakettina, kuten nyt vaikka tämä sinun työpaikkasi. Älä unohda, että tässä on samalla käynnissä kehityskeskustelu. Ja sarjakuvista puheen ollen, eikö sen pilapiirtäjä Börjen tilalle saisi ketään tasokkaampaa piirtäjää? Persu-kettuilun se Börje kyllä jotenkuten osaa, mutta ne piirrokset ovat lähinnä apukoulun tasoa. Kyllä oikein tulee ikävä Kari Suomalaista ja sen niitä somalipiirroksia.
  PUK: No Börjen voisi tietysti muuten vaihtaa, mutta kun sen faija on siinä asemassa. Niin että kyllä kai sitä sietää täytyy?
  JOHTAJA: No niin kai sitten. Mitäs mulla vielä oli. Ai niin, se Pimpinsjöld, se teidän liikennereportteri, soitteli tässä kerran ja olisi tahtonut tehdä jutun siitä mun Mersusta. Arvasin tietysti, että jätkä oli saanut vinkkiä Mersun saamista pikku lommoista ja olisi niitä halunnut revitellä. Tietystikään en lupaa juttuun antanut. Tehköön vaan jatkossakin juttujaan mopoautoista ja muusta sellaisesta sopivammasta.
  PUK: Joo sanon, että jättää rauhaan. Kyllä sitä minustakin riittää liikenteestä juttua muutenkin, ettei sun Mersua tarvitse esiin vetää.
  JOHTAJA: Sitten vielä yksi ajankohtainen kulttuurijuttu. Nimittäin nythän ne Liuhuletin kaverit ja muut liiman-nuuskailijat pitävät sitä möykkäjuhlaansa ihan tuossa naapurissani. Siitä on se haitta, että käyvät kusella pihallani ja muutenkin sotkevat ja sikailevat. Voisitko laittaa vauhtia siihen Kantolaan suunniteltavalle uudelle metelialueelle, vaikka jollain sopivalla lehtijutulla.
  PUK: Voisi tehdä vaikka jutun, jossa yhdistetään korkeakulttuuri ja asemakaavat?
  JOHTAJA: Joo hyvä näin. Ja katso, ettei se Riikoska pääse sotkemaan juttua. Löytää tietysti minua kiusatakseen Kantolasta kaikkia lyijyjä, arseniikkeja ja KY-vitosia? Ei se niistä muuten välitä, mutta kun sille on edelleenkin tärkeätä se minun pihani käyttäminen kusiputkana. Ja siinä mielessä se voi torpedoida sen jatsi-paikan siirtämisen. Mutta tässä kai nämä tärkeimmät. Minä teen pöytäkirjan, että kehityskeskustelu on käyty. Dirty ja Maitojuna-upseeri todistavat.
  PUK: Minä pistän nämä sovitut asiat liikkeelle. Terve vaan.

 4. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Kari!
  Rikoslaki on niinkuin se tulkitaan!
  Presidentti Sauli Niinistö sai vaalikassaansa yli kaksi milliä.
  Jos jollain suurlahjoittajayhtiöllä olisi tarve estää jonkin lain voimaantulo, voitaisiinko epäillä, että presidenttiin yritettiin vaikuttaa?
  Hauskaa Vappua t. Hessu K.

 5. avatar Tero Jääskeläinen sanoo:

  Hyvää poliittista satiiria jälleen vara-everstiluutnantilta – naurut ja ablodit täältä. Kannattaisiko perustaa oma blogi – matskuahan hämeenlinnassa kyllä riittää, kun vielä asioista näytät olevan perillä. Mutta itse asiaan sen verran että mielestäni on kyllä kohtuullisen huolestuttavaa että vallan vahti ottaa näin voimakkaan puoltavasti kantaa lahjuksiin. Olen ymmärtänyt että Peltonen haluaa sohaista aina lukijaa silmään jutuillaan,mutta sitä olen hiukan kyllä ihmetellyt että miksi näin yksisuuntaisesti – poliittinen sanoma on aina sama. No ehkä sitä työnantajaansa haluaa muistaa lämmöllä.

  • avatar NU sanoo:

   Jos sillä Peltos-raasulla on syntymäkaihi toisessa silmässä?

   Mutta näin vapun kunniaksi on ihan pakko tunnustaa, että olen jo vuosia ollut rakastunut vara-everstiluutnanttiin.

 6. avatar Jari Mäkelä sanoo:

  Pauli Uusi-Kilposen tämänpäiväinen alanurkka selventää lehden linjaa korruptioon. Jos nyt oikein ymmärrän niin päätoimittaja sallisi alle tuhannen euron lahjukset, muttei suoranaisesti torppaa suurempienkaan lahjojen jakamista tahi vastaanottamista. Valtaapitävien vahdin suusta kuultuna moinen on kyllä melkoisen kyseenalaista, mutta sopii hyvin maakuntajulkaisumme muuhun johtoajatukseen.

Jätä kommentti

css.php