KAUPUNGIN TALOUS VIRALLISELLA TÖRMÄYSKURSSILLA TOTUUDEN KANSSA

Kaupunginhallitus päätti virallisesti allekirjoittaa vuoden 2011 tilinpäätöksen 26.3. kokouksessaan.

Tänään olemme saaneet kuulla, että virallisesti allekirjoitettu tilinpäätös on sisältänyt epävirallisen laskelman toimintakatteen vertailukelpoisesta kasvusta.

Lue lisää aiheesta http://www.keski-hame.fi/portal/etusivu.php

Epävirallinen laskelma lienee nyt julistettu virallisesti vääräksi, ja kaupungin toimintakatteen virallinen kasvu on 5 %.

Seuraava analyysi on puhtaasti epävirallinen:

Kaupungin vuoden 2011 alijäämä oli ennen vahinkorahaston purkua suunnilleen yhtä suuri, kuin koko 2009-2012 tuottavuusohjelman toteutuneet ja ennakoidut säästöt.

Pelkästään Innoparkin ja Tullikamarin kuprut maksoivat enemmän, kuin tuottavuusohjelman henkilöstömenosäästöt olivat vuosilta 2009-2011.

Tilaaja-tuottaja -malli alkaa todellakin näyttää kyntensä.

Epävirallisen analyysin perusteella kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien taloudenpito on nyt virallisesti nähty.

10 kommenttia artikkeliin “KAUPUNGIN TALOUS VIRALLISELLA TÖRMÄYSKURSSILLA TOTUUDEN KANSSA”
 1. avatar Timo Kivistö sanoo:

  Matematiikka on aika yksiselitteistä, tylsää.Kun poliitikot, joskus jopa kuuden tai pienemmällä arvosanalla, sitä harrastavat, niin rapatessa roiskuu. Suomen nykyhallitus on siitä oiva ”esimerkki”, huh huh.

  Mutta kun viran haltijat, lukujen oikeellisuudesta vastaavat, antavat harhaanjohtavaa tietoa, jota samaiset poliitikot protokollan (allekirjoitettuun) oikeaksi allekirjoittavat, niin kummankaan tahon anteeksipyynnöt eivät riitä! Virheitä sattuu, joojumbojet tippui, kun asetusarvot eivät olleet oikeat, sorry!

  Anna Kari palaa, teillä siellä naapurissa on todella paljon mätää. Ja pysytään me täällä pohjoisessa teistä erossa!

  PS. Tässä yhteydessä tuo kirjanpitotermi ”toimintakate” on aika surkuhupaisa, turpaan tuli, mutta onhan katetta;)

 2. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Timo,

  juu, tuo toimintakate ei terminä ihan aukea, joten yksinkertaistetaan: se on rahamäärä, joka kaupungilta menee nettona palveluiden tuottamiseen:

  Toimintatuotot (erilaiset asiakasmaksut tms.) + Valmistus omaan käyttöön – Toimintakulut (palveluiden tuottamisen menot) = Toimintakate (nettomenot)

  Toimintakate on negatiivinen rahamäärä eli meno, joka sitten katetaan verotuloilla, valtionosuuksilla, rahoitustuotoilla ja kun talous on heikossa hapessa, lainalla.

  Vuonna 2010 nettomenot olivat rapiat 297 M€, viime vuonna rapiat 312 M€, eli nettomenot lisääntyivät 15 M€.

 3. avatar Vara-Everstiluutnantti sanoo:

  On se aina vaan jotenkin surkeaa, kun valtuustojohtaja ja ajomestari pääsevät taloudellisia juttuja ja raha-asioita säätämään? Aina on jokin erehdys, väärinkäsitys, virhelaskelma, tulkintavirhe yms. Näinhän on ollut muun muassa SCC:n rakennusluvan laskuttamisessa, saman paikan rakennusluvan maksamisessa.

  Ja edelleen saman firman osakasluetteloiden julkistamisessa ja ylipäänsä kaikessa muussakin, missä nämä velloset mukana hääräävät. Joku ilkeämielisempi jo sanoisi, että taitavat he itse olla niitä suurimpia erehdyksiä. Ja että taitaisi olla parempi, kun pojat pistettäisiin turkin hihaan?

  Oletteko muuten panneet merkille, kun valtuustojohtaja ei aikoihin ole tohtinut tänne kirjoitella. Syitä on moniakin. Yksi tietysti on se, että valtuustojohtajan lupaavista puheista huolimatta ne samat pari maansiirtokonetta ja kaivuri edelleen tököttävät lumen alla SCC:n tontilla. Eikös se pitänyt heti huhtikuun alusta ruveta stabilointia tekemään. Ja nyt kun on hankkeen pääsuunnittelija, rakennusasiantuntija ja aivo, elikkä Antti, ottanut kööristä pitkät, niin kukas se nyt sitten stabiloinnin ja muun lujuuslaskennan kalkyloi.

  Ai niin, onhan siellä vielä Kiesin Esko. Eskohan tenttaili Teknillisessä Korkeakoulussa peräti kuusitoista pitkää vuotta. Ja oli juuri varhaisen keski-iän kynnyksellä, eli 36-vuotias, kun valmistui. Luulisi sitä, että sillä kokemuksella jo hyvinkin parit stabiloinnitkin ratkaisee? Vertailun vuoksi tämä valtuustojohtajan kovasti parjaama Lulu suoritti vastaavan koulutuksen Tampereella merkittävästi alle keskimääräisen ajan.

  Valtuustojohtajaa myös on alkanut huolestuttaa tuo Moreenin alueen kaljatölkkitehtaan työllistävä vaikutus? Komiaahan se oli, kun valtuustojohtaja ja kumppanit tontin avajaisissa nauhaa leikkasivat ja seutukunnalle pariasataa työpaikkaa lupasivat. Sehän se piti olla sen kaupungin satsauksenkin motivaatio. Vaan nyt on alkanut kuulua hieman tuollaisia SCC:maisia huhuja sieltäkin suunnasta.

  Synkkää on tietysti sekin, kun valtuustojohtajalle selvisi Sukarin Topin neuvottelut eräiden valtuustokavereiden kanssa. Minä siitä jo jossain aiemmassa kirjoituksessa hieman vihjaisin, mutta eihän valtuustojohtaja luonnollisestikaan sitä sellaisenaan uskonut. Mutta kun selvitti ja luottomiehiltään kyseli, niin uskottavahan hänen se sitten oli.

  Sitten on vielä yksi pikku juttu. Nimittäin silloin kun Ilkkala, Leppänen ja kumppanit lupasivat valtuustojohtajalle vedonlyönnin häviön putelit maksaa, niin kirjoitin minäkin mieluusti maksavani. En kylläkään vetoa ollut lyönyt, mutta ihan mielellään nyt tuollaisen tapahtuman johdosta muutenkin maksaa. No meninkin sitten aika pian Alkoon, ja ostin hieman kalliimpaa roséviininä pullon. Pullon pakkasin sellaiseen pahviseen lahjapakettiin ja paketin Alkon sievään paperikassiin. Pakettiin vielä kirjoitin ystävällisen viestin ja terveiset valtuustojohtajalle, ja kassin kahvaan lapulle valtuustojohtajan nimen.

  Vein koko lähetyksen sitten Hämeen Sanomien neuvonnan rouvalle ja pyysin antamaan valtuustojohtajalle, kun tämä ohi menee. Jälkeenpäin sitten kuulin, että kuinka oli käynyt. Valtuustojohtaja oli kassin saanut ja siitä suoraan sitten toimituksen tiloihin. Ne ovat siinä ihan neuvontatiskin jälkeen samassa kerroksessa. Valtuustojohtaja sitten sisään tullessaan ilmoitti kollegoilleen, että ensimmäinen vedonlyönnin voitto jo tulikin.

  Ja edelleen aprikoi, että mahtaako olla Ilkkalalta vai Leppäseltä. Vaan paketti kun sitten porukalla avattiin ja viesti luettiin, niin kuulemma pieni hämmennyksen ilme valahti valtuustojohtajan kasvoille. Ja tokihan kollegat tästä tovin myös kuittailivat. Tämä se myös voi hetken valtuustojohtajan hermostoon vaikuttaa ja hänen epäaktiivisuuttaan selittää, kunnes hän taas miehekkäästi itsensä kokoaa ja rautaisella logiikallaan Ilkkalan kanveesiin kirjoittelee?

  • avatar Timo Kivistö sanoo:

   Nimen omaa, luvut kun nyt vaan ovat ihan yksiselitteisiä. Se, että niitä tulkitaan väärin, tai jopa vääristellään, onkin sitten politiikkaa. Siihen me insinöörit harvemmin syyllistymme. Ja jos syyllistymme, teemme sen useasti poliitikkoja paremmin;)

 4. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Vara-Everstiluutnantti,

  Iisakki sai sumuisten saarien savuiset ohramehunsa viime valtuuston alkajaisiksi. Riitta ja Lexa hävisivät vetonsa, mutta oikeudentajuisena (?!) kustansin ja toimitin ko. lekat. Joten hiljaisuutta voi jatkua vielä tovi jos rosé-kekkereitä on jatkettu suolaisempiin juomiin.

 5. avatar NU sanoo:

  Ensimmäisenä arkipäivänä tilaan Keski-Hämeen.

 6. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Kari!
  Kaupungin konsernivelka on jo yli viisi tonnia nuppia kohti. Se on yli kaksi kertaa sen, mitä minulla kalvolalaisena oli kuntalainaa.
  Lisäksi lähiaikoina on suunnitelmissa rakentaa urheiluhalli, pari päiväkotia, tuunata Ahvenistoa ja kattaa erikoissairaanhoidon vippejä eivätkä kaupunginyhtiöiden tuloksetkaan tunnu paranevan. Veikkaan, että pelkät konsernivelkojen korot vievät kassasta viitisen milliä.
  Ensi vuosi on kova paikka t. Hessu K.

 7. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Terve Vara-Everstiluti!
  Panin tuon mainitsemasi turkinhian synnyttämän assosiaation Lexan blogi-kommenttiini.
  Onkohan toi Lexan laiskuus tarttunut…
  Pääsiäistä!
  Riitta

 8. avatar Jari Mäkelä sanoo:

  Tilanne on kuntalaisen näkövinkkelistä kyllä todella huolestuttava Hämeenlinnassa. Velkaa otetaan velan päälle ja lyhennyksiä lykätään lastenlastemme maksuun. On helppo ymmärtää epätoivoiset kosioreissut Hattulan ja Janakkalan suuntaan kun tätä touhua seuraa. Tilasin taannoin Keski-Hämeen minäkin ihan siitä syystä että kriittistä tietoa kaupungin asioista median taholta on aika vaikea muuten saada. jossain vaiheessa tilaus sitten kyllä umpeutui mutta nyt kärkimedia siihen minut jälleen pakoittaa. Kasvu ja uudet hankkeet saavat sinänsä minulta ablodit, mutta tapa jolla näitä afääreitä hoidetaan on kouluarvosanalla korkintaan 6-.

  Niinkuin muistelen Karin jossain todenneen – Hämeenlinnan talous vain tapahtuu – sitä ei seuraa reaaliajassa kukaan ja korjausliikkeisiin havahdutaan vasta kun huonot housussa alkavat jo kylmetä. On loppupelissä myös avainhahmojen etu että karin tapainen asioista ymmärtävä henkilö heristelee sormeaan kaupungissa, vaikka eivät he tietysti siitä pidäkkään. Tätä nykyä elinkeinoelämälle vuotava siivu verovaroista on niin mittava että paikallispalveluiden alasajo on itsestäänselvyys ja maksumiehenä on luonnollisesti huonompi osainen ja vähäväkisempi kuntalainen . On vain arvailujen varassa minkäasteinen inhimillinen kärsimys ja näiden kerrannaisvaikutus em. seuraa.

 9. avatar Koskenranta Seppo sanoo:

  Ihmettelen kaupungin rahatoimiston toimintaa. Normaalissa yrityksessa vuoden aikana seurataan kuluja reaaliaikaisesti. Hämeenlinnan kaupungissa vasta seuraavana vuonna otetaan laskut kenkälaatikosta ja lasketaan menot ja kulut ja sitten ihmetellään. Kun ylitys oli 2,5 kertainen suunniteltuun, niin normaali kirjanpitosysteemi olisi sen jo vuoden aikana huomannut. Mutta tietysti jos on iso kankälaatikko niin..

  Kun on puhuttu Hämeenlinnan kaupungin ja sairaanhoitopiirin huonosta taloudenhoidosta, niin arvatkaapa kuka johtaa korkeimpana luottamusmiehenä kumpaakin organisaatiota ? Kannattaisi vetää johtopäätöksiä.

Jätä kommentti

css.php