MITÄ TAPAHTUI FMS-PALVELUT OY:N RAHOILLE?

Verohallinnon Sisä-Suomen perintäyksikkö kaipaa FMS-Palvelut Oy:ltä 8.573 € saatavia.

FMS-Palvelut Oy (FMS) on Innoparkin 100% tytäryhtiö, jolle valtuusto myönsi 2009 keväällä 1.168.154 € rahaa Innosteel Factory Oy:n (ISF) konekannan lunastamista varten. Lunastamisen sijaan koneiden leasingsopimukset vain siirrettiin FMS:lle. Ainakin yhden koneen osalta rahoittaja ei hyväksynyt siirtoa, ja kone jäi ISF:lle, joka sai rahat leasingmaksuihin FMS:ltä.

Keväällä 2011 kaupunginhallitus sai Teknologiakeskus Innopark Oy:n toimitusjohtajan Mikko Koivulehdon 1.6.2011 allekirjoittaman selvityksen FMS:lle annettujen rahojen käytöstä.

Selvityksen ja mm. tilinpäätösasiakirjojen mukaan FMS:llä oli 31.12.2010 rahaa noin 408.000 €, leasingvastuita 267.000 €, sekä tietysti ne koneet.

Koivulehdon selvityksen mukaan FMS selviää jäljellä olevista leasingvastuistaan tilillään olevalla rahalla. Lisäksi Innopark on 19.5.2011 esittänyt Kh:lle (30.5.2011 § 17) koneiden realisoinnista jäävän yhtiön kassaan pääomia.

JO VAIN olisi pitänyt jäädä pääomia. Nyt tuhannen taalan kysymys on, minne ne pääomat ovat joutuneet?!

ISF:n / FMS:n koneet eivät ole olleet normaalissa tuotannollisessa monivuorokäytössä, joten niiden kunto lienee ollut erittäin hyvä. Koneet on ollut mahdollista realisoida epäedullisimmillaankin siten, että uusi omistaja ottaa koneet ja leasing-sopimuksen siirtona, tai maksaa sopimuksen loppuvelan pois. Koneet ovat olleet vähintäänkin leasing-sopimustensa loppuvelkojen arvoiset.

Näin ollen koneiden realisoinnissa FMS:lle olisi pitänyt jäädä merkittävä summa rahaa, useita satoja tuhansia euroja.

Sen sijaan yhtiö on 30.12.2011 verottajan kanssa mahastaan kiinni 8,573 € summasta?!

Huomattavaa on, ettei Innopark tai Kh tehnyt keväällä 2011 Innoparkin järjestelyjen yhteydessä mitään selkoa siitä, mitä purettavien / fuusioitavien yhtiöiden vastuille ja varallisuudelle tapahtuisi? Käytännössähän ainoita reaalisia varallisuuseriä edustivat FMS:n tilillä olevat rahat, ja ISF:n / FMS:n hallinnassa olevat koneet.

Puhallus jatkuu:

Innoparkin ja Kh:n esityksissä on luotu kuva, jossa rahat, koneet ja leasingvastuut nollaavat toisensa. Näin ei tietenkään ole – koneet ovat vastanneet vähintään leasingvastuita, ja jäljelle olisi pitänyt jäädä satoja tuhansia euroja rahaa.

Joko joku on saanut koneet kutakuinkin ilmaiseksi, tai todennäköisemmin Innoparkin-konsernin kaupungin johdon siunaama puhalluspolitiikka on jatkunut vielä alkuvuoden 2011.

Innopark on Kh:n siunauksella (!) kevättalvella 2010 ”vipannut” FMS:n rahat, ja lainannut ne ISF:lle. ISF hankittiin Innoparkin tytätyhtiöksi vain tätä tarkoitusta varten. Innoparkin laina FMS:ltä ja vakuudeton lainaus konkurssikypsälle ISF:lle on osakeyhtiörikos.

1.11.2010 Innopark tarvitsi Kh:lta kipeästi lainaksi 900.000 € hanketoiminnan käyttöpääomaksi. Tosiasiassa suuri osa tuosta rahasta meni siihen, että Innopark palautti FMS:ltä vippaamansa rahat vuoden vaihteen ajaksi, jotta tilanne ei paljastuisi tilinpäätöksessä.

ISF kuitenkin jatkoi ”toimintaansa” kesään 2011 asti. Mistä rahat?

Aijjuu, vuoden vaihteen ja tilinpäätöshetken jälkeenhän FMS:n rahat saattoi taas vipata Innoparkille ja ”lainata” ISF:lle. Täytyy muistaa myös se, että Innopark ei ole enää vuosiin tuottanut lainkaan rahaa korkojen ja lyhennysten maksuun. Mistä se raha tulee?

No, esim. siitä, että viimeisten vajaan 15 kk:n aikana Innopark on saanut 2,2 M€ pääomaa, ja sen lisäksi 900.000 € ”käyttöpääomalainaa”, ja edellisten LISÄKSI Innopark Programmesin konsernitililimiitti on kasvanut nollasta 1,5 miljoonaan. Kun yhtiö ei tuota lainkaan käyttökatetta, se maksaa vanhojen lainojen korot ja lyhennykset uudella velalla.

Innoparkin johdossa olisi kannattanut laittaa hattu kiertämään ja kerätä verohallinnon saatavat vaikka omasta pussista.

2 kommenttia artikkeliin “MITÄ TAPAHTUI FMS-PALVELUT OY:N RAHOILLE?”
 1. avatar Opponentti sanoo:

  Oliko se Vekka jonka suusta kuultiin, että Innoparkissa työskentelee kaupungin kovin osaaminen.
  Tänään kaupunkiuutisissa markkinoitiin Innoparkin tiloja ja monipuolisia liiketoiminannan kehittämispalveluita. Osaamista on niin monenlaista, mutta osasta joutuu tilille.
  Yrittäjät varmaankin näiden näytöjen jälkeen parveilee oven takana ja pyytää osaamista omaan käyttöönsä, sitä terävintä kärkeä.

 2. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro Kari!

  On pakko todeta, että Innopark-yhtiöiden veroasioita hoitavat tollot. Kun juuri on puitu kuukausikaupalla isoa talouskuprua, jätetään maksamatta kymppitonnin verot. Niitä on jo karhuttu ainakin kerran ao. yhtiöltä. Taas tuli lunta Innoparkin tupaan!

  Onkohan toimitusjohtaja Mikko Koivulehto täysin tehtäviensä tasalla? Innoparkin hallituksen puheenjohtaja ja apulaiskaupunginkjohtaja lienevät jo läksyttäneet herraa?

Jätä kommentti

css.php