Hallitusohjelma on taloudellinen katastrofi

Säätytalolta saatujen tietojen mukaan Jyrki Kataisen vaivoin kasaan saaman hallituksen ohjelma ”tasapainottaa” valtion taloutta 2,5 miljardia seuraavalla nelivuotiskaudella.

Tämä hallitusohjelma on katastrofi, sillä se ei korjaa kestävyysvajetta senttiäkään. Yksinkertainen laskutoimitus osoittaa, että pelkästään valtion vuosina 2011 – 2014 otettavaksi tuleva nettolainan lisäys aiheuttaa yhteensä tuon 2,5 miljardin menot pelkkinä korkoina. Ns. tasapainotus on jo etukäteen syöty lisälainojen korkomenoihin.

Lisäksi valtio uusii nyt vanhoja velkojaan korkeampaan korkotasoon. Lisäkulut 2011-2014 varovaisestikin arvioiden 1 miljardi.

Edellä lasketut luvut perustuvat nykyiseen korkotasoon, jossa valtio saa lainaa 3 – 3,5% korolla. Mahdollisuudet syksyllä iskevään rahoituskriisiin kasvavat päivä päivältä. Voimme nähdä vuoden 2008 tasoisia Euribor-korkoja vielä tänä vuonna.

Kreikan taloudenpidolle virnuilu voidaankin nyt lopettaa. Kataisen sixpack osoitti pilkulleen samanlaista poliittista impotenssia ja taloudellista sokeutta, joka johti Kreikan yksisuuntaiselle tielle kohti romahdusta.

Suomen poliittinen ja taloudellinen suunta ei voi muuttua, jos hallituksen kokoonpano ja politiikka ovat yhden ainoan, ennen vaaleja julistetun totuuden panttivankeina. Kaikki perustelut, joiden mukaan Suomen on ”pakko” osallistua Euroopan rahoituskriisin estotalkoisiin, ovat kevään ja alkukesän aikana murentuneet.

Mahdoton Kreikan velkasaneeraus tulee tapahtumaan, vapaaehtoisesti tai hallitsemattomasti. Seurauksena EKP joudutaan pääomittamaan uudelleen jäsenvaltioiden toimesta. Eikä Portugal tule olemaan EU:n kriisivelaston eli ERVV:n viimeinen asiakas, ehei. Sillä välin kun kaikkien huomio on kiinnittynyt Espanjaan, voi Italia kaatua suorilta jaloilta jos sen suurimman pankin UniCreditin riskit toteutuvat. UniCredit on pankki, joka on osallistunut joka ikiseen kämmiin ja kähmintään Euroopassa viimeisten 150 vuoden aikana.

Lomien jälkeen Suomi palaa töihin tyystin erilaisessa taloudellisessa tilanteessa. Silloin tarvitsemme toisen hallitusohjelman, tai toisen hallituksen.

Jätä kommentti

css.php