Vastuu kannetaan vaikka pettua syöden?

Ennevvanhaa tiesi koska devalvaatio tapahtuu.

Se tapahtui yleensä hyvin pian sen jälkeen, kun Suomen Pankin pääjohtaja oli ehdottomasti kieltänyt asian: ”Devalvaatio ei ole mahdollinen, sitä ei harkita tai tarvita, itse asiassa SP on tehnyt esityksen sanan poistamiseksi taloussanakirjasta.”

Seuraavana aamuna puhuvat päät kertoivat vakavina miten markkinavoimat kävivät kestämättömiksi…

Tällä hetkellä markkinavoimat pelaavat aktiivisesti mm. sen varaan, että Kreikan velat järjestellään tavalla tai toisella. Samaan aikaan komissaarimme Olli Rehn vakuuttaa, ettei velkajärjestely kuulu keinovalikoimaan. Jotenkin nostalgista…

Portugalin tukipakettia tarjotaan ainoana mahdollisuutena – pelastuksen ja rahoituskriisin välissä seisoo vain Suomi.

Ja vaikka maailma ei tuhoutuisikaan vielä tänä vuonna (yleisesti odotellaan vuotta 2012), Suomella ei sitten olisi enää hädän hetkellä kavereita jos Portugalia ei nyt jeesata.

Aijjaa. No, vastatkaapa sitten tähän kysymykseen: siinä vaiheessa kun asiansa parhaasta päästä hoitanut Suomi tarvitsisi EFM:n, EFSF:n tms. järjestelyn tukea, montako maksukykyistä tai -haluista maata EU:ssa olisi jäljellä?

Tukipaketeissa on järkeä tasan niin kauan kuin voimme kohtuudella odottaa, että rahoituskriisi näillä toimilla vältetään. Ajatushan on, että JOS rahoituskriisi vältetään, ylivelkaiset maat selviävät (ajatukselle ei ole mitään perusteita). Rahoituskriisissä tukipaketit lankeavat itsekin ylivelkaisten takaajamaidensa kannettaviksi.

Järkevyys etenkin Suomen kannalta asettuu uuteen valoon jos tarkastelemme realistisesti, mitkä ovat rahoituskriisin välttämisen todelliset mahdollisuudet. Mitä jos vaihtoehdot ovatkin rahoituskriisi nyt, tai sitten kun olemme 25-50 miljardia velkaisempia?

Kumman ottaisitte?

USA kaatuu ensin, ja rahoituskriisi lähtee sieltä liikkeelle. EU:n toimet korkeintaan lykkäävät väistämätöntä.

Suomen tulee nyt pohtia yhtä, ja vain yhtä asiaa: mikä on taloutemme ja vastuidemme tila KUN rahoituskriisi tulee.

Tosimaailmassakaan ei kukaan enää lainaa rahaa velalliselle, joka tulee tekemään konkurssin joka tapauksessa.

USA:ssa huomio kiinnittyy ensisijaisesti lliittovaltion vuotuiseen budjettivajeeseen (yli 1.000 miljardia dollaria) ja velkaan (14.300 miljardia dollaria). Obaman hallinto esittää nyt velkakaton nostamista 2.000 miljardilla, jonka jälkeen velkakatto olisi noin 110% USA:n bruttokansantuotteesta.

Tämä ei ole USA:n ongelmien koko kuva. Liittovaltio voi sentään painaa rahaa, ja niin se nyt tekeekin.

Osavaltiot ja kunnat eivät voi painaa rahaa. Kymmenet osavaltiot ovat teknisesti vararikossa – esim. 12,8 miljoonan asukkaan Illinoisin osavaltiolla on 200.000 maksamatonta ostolaskua, yhteensä neljä miljardia. Summan odotetaan kaksinkertaistuvan kesäkuun loppuun mennessä. Osavaltioiden seuraavien budjettien vajeet ovat yhteensä 20% loppusummasta, monilla osavaltioilla vajeet ovat 40-50% luokkaa.

Kunnat ovat velkaa 3.000 miljardia dollaria, ja niiden eläkevastuiden rahoitusvaje on 1.200 – 3.000 miljardia dollaria. Esimerkiksi mainitsemassani Illinoisin osavaltiossa eläkevastuiden vaje on 30.000 $ osavaltion jokaista kotitaloutta kohden.

Kuvitelkaapa tätä Suomessa – USA:ssa koulupiirit ovat tilanteessa, jossa ne (siis koulut itse) joutuvat lainaamaan rahaa maksaakseen henkilöstön palkat. Takuuna on kunnan velka koululle. Kunta on velkaa koululle, koska se ei ole saanut osavaltiolta rahaa. Osavaltiot ovat vararikossa. Lallallaa…

Mikä dominopalikka kaatuu ensimmäisenä? Hyvä veikkaus muiden joukossa on 3.000 miljardin dollarin kuntavelkakirjojen muuttuminen roskapapereiksi, samoin kuin kävi subprime-johdannaisille.

Kun poliitikot tarjoavat tukipakettia ainoana mahdollisuutena ja ratkaisuna, on syytä pitää lompsastaan kiinni.

EKP pelaa kovilla korteilla, ja Trichet tuntee suomalaiset lyödessään pöytään herttaässän: EU luottaa Suomeen että se kantaa vastuunsa!

Ja sehän on mannaa Kataisen korville, korvapuolue kun ollaan. Kiitos luottamuksesta, me kannamme vastuun vaikka pettua syöden!

3 kommenttia artikkeliin “Vastuu kannetaan vaikka pettua syöden?”
 1. Heikki Koskela sanoo:

  Terve Kari!
  Kun Kataiselle ja kokoomukselle on ylivoimaista ymmärtää, että kansa valitsi enemmistöksi sellaisen eduskunnan, joka vastustaa velkapaketteja ja vakautusrahastoja, miksei Jyrki anna vuoroa Jutalle.
  Luultavasti sitten saadaan oikeita päätöksiä ja maalle hallitus.
  Oli virhe mennä jo mukaan Kreikan ja Irlannin sotkuihin. Ostettiin vain muutama vuosi lisäaikaa. Kepulaisena vain harmittaa, että Mari ymmärsi asian pari kuukautta liian myöhään. Se maksoi meille hallituspaikan.
  Olet oikeassa, että rahoitusturbulenssi alkaa Jenkeistä. Tulee luultavasti 30-luvun laman veroinen vuosikymmenen kestävä taantuma. Kun se tulee, ei ole hyvä olla monessa lainassa ja takauksessa nimi alla.
  Taitavat kohta kiinalaiset omistaa puoli maapalloa.
  Terv. Hessu K.

 2. Jur.kand. sanoo:

  Pääministerin nimittää eduskunta. Muusta ei ole perustuslaissa, valtiosäännössä jne. säädetty, kabineteissa vain sovittu. Kokoomuksen ja demarien puoluejohtajat, ovat molemmat kokemattomia puoluepoliittisia broilereita, jo vanhempiensa toimesta puolueensa nuoriso-osastoihin tyrtkätyt CV:tään venyttämään, kuten tietysti myös keskustapuolueen Mari Kiviniemikin, Jäätteenmäen tapaan pääministeritähdenlento. Myös suomenruotsalaisen rahan/rahastojen juoksupoika, Suomea maailmalla rumasti natsileimalla kuvannut Stefan Wallin, hänkin poliittinen broileri, on koskaan oikeaa työtä tekemätön, ja Urpilainen, tovin pikkulasten opettajana toki toiminut ei ole takinkääntäjänä uskottava hallitustunnustelijana, jo toisissa perättäisissä vaaleissa demaripuolueen häviössä mukana ollut.

  Ainoa – ihmisenäkin aikuinen – valtiotieteen maisteri Timo Soini on vienyt murskavoittoon puolueensa, perussuomalaiset ja 21 kuukauden pestinsä perusteella europarlamentissa,komission tapit ja heidän taustapankkiensa metkut oppinut tuntemaan. Soini on ehtinyt luoda verkostot omaan ryhmäänsä ja sitä kautta muihin ryhmittymiin. Hänet olisi tullut kansan tunnot noteeraten, itsenäisyytemme vaikuttavimmaksi vaalivoittajaksi tunnustaen ja ajan säästämiseksikin tullut valita hallitustunnustelijaksi. Olihan kolmen suurimman puolueen äänisaalis jokseenkin tasavahvasti vajaa 600 000 per puolue,
  Vaan päätä on lyötävä seinään.. Niinkin kokenut poliittinen kettu, kahden maan juristitutkinnon suorittanut Åbo Akademin ekonomi ja päälle päätteeksi käräjät istunut varatuomari Kimm Sasi on vain saanut kuunnella kiveen hakattuja puolueiden puheenvuoroja kokous toisensa jälkeen, joista kannoista ei tuumaakaan ole annettu periksi. Ei edes EKP:n pääjohtajaruhtinas Jean Claude Trichet puoliuhkailuillaan paikan päällä ole saanut kannanottoja liikahtamaan, pikemmin päinvastoin. Trichet ei taida aistia pohjoisen Talvisodan sankarikansan järkähtämättömyyttä. On liian paljon viestejä ilmassa, että nöyriä tsuhnia ollaan naruttamasssa. 300 miljoonan kultadollarin sotakorvaukset hyökkääjä-Stalinille maksanut kansa ei ole halukas uusiin taloussotakorvauksiin. Eniten on hämmästelty sitä nykyjoutomies Sauli Niinistön julkituomaa kantaa, miksei Irlannin paketin ratkaisemisen tapaan IMF:ää ( 187 maata) ja Euroopan unionia, 27 maata, euroalueen 17 maan sijaan ole haluttu leveämmin hartioin sitoa sopimukseen.

  Kun Portugali on kaiken lisäksi salannut poikkeuksellisen suuret kultavarantonsa 14 miljardin euron edestä ja kun yleisestikin hämmästellään, miksi Portugali ei lainaa Portugalinkielisten maailmanyhteiöstä, 500 miljoonaa asukasta, entisistä riistetyistä siirtomaistaan, enemmistö kansanedustajistamme tuntunee pohtivan, että antaa ajan kulua, josko vielä oleellisempaa tässä kummallisessa Etelä-Euroopan sosialististen latinomaiden Italian, Espanjan, Portugalin, Irlannin ja Kreikan konkurssissa paljastuu. Maksumieheksi pääsee myöhemminkin.

 3. Jur.kand. sanoo:

  Eurooppa-päivän 9.5. alla kirkastui, miksi pappa-ikäisellä vasurimaisteri Erkki Liikasella piti sivuuttaa kansainvälisestikin maineikas kansantalouden MIT-professori Bengt Holmlund Suomen pankin pääjohtajakisassa ja Timo Kallin suulla kieltää lainvastaisesti hakupaperien jättö muilta kuin Liikaselta. Sosialististen latinomaiden Kreikan, Portugalin, Espanjan ja Irlannin tukipaketit piti runnoa läpi nopeassa tahdissa ja nyt tiedämmekin julkisuudessa esiintyneen professori Holmlundin ankaran kritiikin maksuvelvoitteiden, avoimen piikin suuntaan. Liikasen kuten myös Lipposen ”ansiot” on valtiotieteen tohtori, suurlähettiläs Alpo Rusi tiedemiehen tarkkuudella kerännyt venäläisen oligarkin asianajajan Kremlistä YYA-ajalta skannaamilla ja CIA:lle myymillä vakoilutiedostoilla ja DDR:n johtavan SED-puolueen ja Stasin USA:han viedyllä vastaavalla aineistolla, joka oli Rusin käytettävissä muiden tiedemiesten tapaan Harwardissa. Rusin ”Vasemmalta ohi” on varsinainen alan tietoteos, aukottomasti dokumentoitu. Lipponen on keskeneräisine muistelmineen vailla lähdetiedostoja ja henkilöstöluetteloja jäänyt tiedemies Rusin paljastuksiin nähden häviölle. Lipposen Muistelmat II on vieläkin ilmestymättä. Muka vakoilusta Itälän, Nokia-Ahon ja pääministeri Lipposen manööverinä masinoitu oikeudenkäynti jäi suutariksi, kiitos Olli Rehnin ja Suomen Kuvalehden Tapani Ruokasen puolustuksen. Seppo Nevalakin uupui kesken syyttäjähommansa. Harwardin materiaali yritettiin siis Lipposen johdolla kaapata, vaan ei onnistuttu. Lopulta Halonen palkitsi Rusin himoitulla Sveitsin suurlähettilään ja Pyhän istuimen lähettilään diplomaattiviralla ynnä YK:n pääsihteerin yleiskokouksen neuvonantajan luottamuspestillä. Vahingonkorvauksiakin Suomen valtio joutui Rusille maksamaan.

  Kansalaisille voitaisiin viimein, lopettamalla salaus, kertoa, miksi Suomea rangaistaan maailman rikkaimpien maiden Britannian, Hollannin, Itävallan, Ruotsin ja Saksan unionimaksujen maksattamisella 74 milj.euroa vuosi, 15 vuodelta 1,1 miljardia euroa vuosi. Vasta perusS-puolue paljasti asian v. 2011 budjettikäsittelyssä joulukuussa 2010. Katainen yritti kieltää budjettierän äänestämisen, puhemiesneuvosto Niinistön johdolla salli.

  Eurooppa päivän alla unionin isot tapit pieniä maita ärsyttääkseen sopivat 6.5. Suomenkin taloussotakorvauksista sosialistisille Etelä-Euroopan latinomaille salaisessa kokouksessaan pieniä maita kuulematta. EKP-bossi Trichet esiintyi paikan päällä Suomessa kuin sotakorvaukset 300 miljoonaa kultadollaria Suomelle runnonut Stalin Pariisin rauhassa v. 1947, huonosti peitellyin uhkauksin.

Jätä kommentti

css.php