Innopark. Kootut selitykset osa CXIII…

Neljä kuukautta sitten, 1.11.2010 Innopark haki ja sai kaupunginhallitukselta 900.000 euroa kassalainaa hätäapuna kassakriisiinsä.

Perusteluna oli hanketoiminnan tulojen jälkijättöisyys menoihin verrattuna. Innopark pyysi lainaa tammikuun 2011 loppuun asti, mutta Kh myönsi lainan 31.3.2011 asti. Samalla Kh edellytti yhtiön hallituksen käynnistävän selvityksen ja laativan suunnitelman yhtiön rahoituksen pitkän aikavälin tasapainon varmistamiseksi. Suunnitelman tuli olla valmis myös 31.3.2011.

Epäilin tuolloin josko rahat tulevat takaisin, mutta valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki ilmoittautui rahojen takuumieheksi: rahat kyllä tulevat takaisin hanketoiminnasta. Onhan myöhemminkin todisteltu, että hanketoiminta ei tuota voittoa tai tappiota 😀

Asia oli uudelleen Kh:n pöydällä 28.3. Kuulimme ettei tilinpäätös tai rahoitussuunitelma olleet valmistuneet, ja siksi 900 tonnin kassalainan laina-aikaa jatkettiin toukokuun -11 loppuun.

OK. Tarkoittaako tämä sitä, että yhtiöllä kyllä oli tuo 900.000 kassassaan, ja olisi kovasti halunnut maksaa sen pois alkuperäisen lainapäätöksen mukaisesti, mutta kun tilinpäätös ja rahoitussuunnitelma eivät olleet valmiit, niin ei voinut? Vai miten tilinpäätöksen tai suunnitelman valmistuminen liittyy lainan takaisinmaksuun?

Tosiasia lienee, että tuota 900 tonnia emme tule enää näkemään. Toukokuun lopussa, jos jokin suunnitelma tulee, todettaneen yhtiön tarvitsevan jo saamiensa rahojen lisäksi lisärahoitusta toteuttaakseen suunnitelman X.

Aiemmista huonoista kokemuksista huolimatta, tällä kertaa lyijy tulee muuttumaan kullaksi. Tarvitaan vain vielä vähän, ja vain tällä kertaa, lisää rahaa.

10 kommenttia artikkeliin “Innopark. Kootut selitykset osa CXIII…”
 1. Jur.kand. sanoo:

  Rahan perintä kaupungille saatiin siis siirrettyä yli Raution ja Kiemungin ek-vaalien toukokuun loppuun. Todennäköisesti valtakunnan päänsärky Portugalikin 80 miljardin velkoineen pääsee vasta uuden eduskunnan asialistoille.

  Elävässä elämässä, siviilissä ja perhetasolla tällainen vetkuttelu ei onnistu, Ulosottomies on pian ovella niinkuin Janne Ahosellakin, joka ilmoitti ennen ulosottomiestä siirtyvänsä pois ”20 vuoden julkisuudesta”. Vaan ip-lehti ei suonut tätä yksityisyyttä, kun Ahonen oli pitkään elantonsa osin rahoittanut ip-lehtijulkisuudella.

 2. Timo sanoo:

  Hei,

  Onhan näitä tapahtumien etenemisiä mielenkiintoista lukea, kiitos että tuot niitä näkyville.

 3. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Kari!
  Kysymys kuuluu, koska otetaan paskat syyläriin? Nyt kysytään vastuunkannon ja avoimuuden perään. Saapa nähdä!
  T. Hessu K.

 4. iisakki sanoo:

  Terve,

  kyllä se 900 tonnia takaisin tulee hankerahoituksen myötä. Kuten jo aiemmin on todettu, nämä teknologiakeskusohjelman kuuluvat ym. hankkeet eivät ole missään vaiheessa olleet Innoparkin ongelma.

  Ongelma on ollut pääasiassa, kuten koko ajan on sanottu, epäonnistuneet investoinnit Lammin Innotawastiin ja Innosteel-kokonaisuuteen. Näiden kohtalo täytyy päättää ja ottaa paskat syylariin, kunhan asia on saatu perattua huolella. Terve osa toimintaa jatkaa. Hanketoiminta on sitä tervettä osaa.

  Hanketoiminta on nyt eriytetty, ja samoin tullaan tekemään yhtiön muiden ”terveiden” osien osalta. Samaan aikaan elinkeinokiinteistötoimintaa ajetaan yhteen Kantolan kiinteistöjen kanssa.

 5. Kari Ilkkala sanoo:

  Iisakki,

  Huokaus.

  Oppivaisena nuorena miehenä voisit harkita joskus jollekin ”Bookkeeping for Dummies” eli ”Taloushallintoa aloittelijoille” -kurssille osallistumista. Samaa voisi suositella koko kaupunginhallitukselle.

  Jos Innoparkin ”terve” hanketoiminta ei tuota voittoa tai tappiota, se tarkoittaa sitä, että hanketoiminta ei tule ikinä tuottamaan sitä 900.000 euron ylijäämää, joka vaadittaisiin kassalainan takaisinmaksuun. Yrityksen kassassa raha ei ole korvamerkittyä – jos raha on mennyt Innotawastiin tai Innosteeliin, niin se on mennyt. Sitä ei enää ole. Koeta käsitellä tämä asia.

  Ajattele yritystoimintaa jatkumona. Jos hanketoiminta ei tuota voittoa tai tappiota, mutta vaatii esim. useiden kuukausien tai jopa koko vuoden tulorahoitusta vastaavan käyttöpääoman, niin se tekee sen jatkuvasti. Eli, jos kirjanpidossa on nyt sitoutunut muunmuassa mainittu 900.000 euroa hanketoiminnan keskeneräisiin hankkeisiin, niin näistä hankkeista tuloutuvat varat eivät suinkaan ole käytettävissä Innotawastin tai Innosteelin aiheuttamien tappioiden tilkkeeksi, tai kassalainojen takaisinmaksuun. Ei, vaan rahat sitoutuvat seuraavien hankkeiden käyttöpääomaksi. Lisäksi, jostain pitäisi löytyä rahat poistoihin.

  Kassalainaa ei maksettu takaisin. Asia perusteltiin sillä, etteivät tilinpäätös ja rahoitussuunnitelma olleet valmistuneet. Tämä on millä tahansa kielellä paskapuhetta. Kassassa ei ollut rahaa, mutta sitä ei voitu / haluttu sanoa.

  Jos kassa on tyhjä hetkellä, jona ”terve” liiketoiminta erotetaan ”sairaasta”, niin terve toiminta tarvitsee uutta rahoitusta vähintään käyttöpääomatarpeensa verran. Ja Heikkiä lainatakseni, sairaasta osasta täytyy ottaa ”paskat syyläriin”.

  Muuten surkea kirjailija Tom Clancy käytti mielestäni hyvää metaforaa eräästä hahmostaan: ”Hän ei löytäisi omaa takapuoltaan edes peilin, taskulampun ja saksan paimenkoiran avulla”.

  Välillä tulee mieleen, että edes edellä kuvattu välineistö ei auttaisi tiettyjen kaupunkikonsernin yhtiöiden päättäjiä tunnistamaan ”sairasta” liiketoimintaa.

 6. jussi sanoo:

  Heissan !

  Iisakista ei saa sanoa pahaa sanaa ,vaikka hän haaskaa veronmaksajien rahoja kiihtyvällä vauhdilla. Hän on valtuuston pj – lautakunnissa jäsenenä,Hsä,lehden kontrollari, ym muuta ja nyt eduskunta ehdokas ,näkeehän sitä tukastakin ,että viisautta on niinpaljon kuin meillä muilla yhteensä. Menestystä toivoen,,,,,,,,

 7. Jari Ranne sanoo:

  Joitakin vuosia sitten valtuutettuna ollessani Innopark oli tiedonhaluiselle valtuutetulle oikea murheenkryyni tai tarkemmin sanottuna turhauttava ja ärsyttävä. Se ei koskenut niinkään sen yleisiä tavoitteita ja pyrkimyksiä vaan juuri epäselviä raha-anomuksiaan ja talouskuvioitaan, joihin usein liittyi tiedon panttausta, vaikeatajuisia selityksiä ja monimutkaisia hallinnointi- ja vastuukuvioita. Surullista on nyt lukea lehtiuutisia ja näitä blogejakin, kun huomaa, että sama tyyli Innoparkissa on näköjään jatkunut.

 8. Reijo sanoo:

  Eikö ole myös outoa, että yritys joka markkinoi itseään kehitysyhtiönä jolta voi ostaa palveluita liiketoimintaosaamisen kehittämiseen, itse toimii noin leväperäisesti. Samalla kun oman kannattavuuden eteen tehdään selvitystä, niin yrityksen henkilöstömäärä lisääntyy. Aivan kuin tulosta alkaisi syntymään henkilöstön määrää lisäämällä automaattisesti.
  Hankkeilta saadaan kotiutettua vain hankkeeseen suoraan kohdistetut menot. Mistä yritys saa katetta muihin kuluihinsa, ei ainakaan hankkeilta. Tekeekö se liiketoiminnan ”terveeksi” jos ei voi tehdä tulosta vaan pelkästään tappiota.
  Jos Innopark maksaa tuon kassalainansa pois, niin takuulla se joudutaan korvaamaan jollakin toisella ”pikkulainalla” tervehdyttämisohjelman toteuttamiseksi.

 9. veronmaksaja sanoo:

  Kulisseissa kuhisee. Harri ja Jorma, Tapsa ja Iisakki, Juha ja Iso-Tapsa…. aivan varmasti hiovat ”sotakirveitään”, tiivistävät verkostoitumistaan… ”ei juma, jätkät, nyt ollaan kusessa, tää on hoidettava tyylillä”…

  Ihan yks lysti, mitä Iisakki kellokkaana töräyttelee, tällä köörillä tutisee puntit… tahi sitten vauhtisokeudessaan luuleevat pääsevänsä tällä(kin) kertaa, kuin koira veräjästä…, vaan eipä taida enää käydä niin.

  Kari ilkkalaa on jo porukalla kiitelty, eikä tosiaan ansiotta. Leo Leppänen on lanseerannut itsensä eläkeläiseksi, laiskanpuoleiseksi sellaiseksi…?

  Josko Kari jatkaa murskaavaa asialinjaa, niin lähtisitkö Lexa veturiksi tekemään adressia, millä osoitetaan epäluottamusta kaupungin johtoon ja johtaviin luottamushekilöihin. 1. allekirjoittaja löytyy varmaan puskista huutelijoistakin…, vaan pitäisikö päättäjien jatkuvaa mohlimistä kritisoivienkin hyvä-veli-verkostoitua?

  http://keskustelu.suomi24.fi/node/9911502

  Leo Leppänen, ota harkintaan..?

  Jos ei asialla muuta saavuteta, niin ainakin avointa keskustelua, näin kunnallisvaalien alla….

 10. Pikavippi sanoo:

  En kyllä tiedä, ehkä hallituksen kontolle tulisi kaataa näitä pikavippejä jotta saataisiin taas BKT nousuun! Kotimaisia firmoja kaikki!

  – Jyrki

Jätä kommentti

css.php