Pakko on kysyä…

Alla lainaus HäSa:n 20.1.2011 verkkosivuilla olleesta uutisesta Hämeenlinnan kaupungin vierailusta opetusministeri Virkkusen luona, liittyen OKL:n siirtosuunnitelmiin:

”Ministerin luona vierailleeseen delegaatioon kuuluivat kaupunginjohtaja Tapani Hellstén, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.).

-Ministeri sanoi neuvottelevansa Tampereen yliopiston kanssa huhti-toukokuussa. Eivät he yliopiston autonomiaan kajoa, mutta tasainen alueellinen vaikuttavuus on ministerille tärkeää, Kiemunki kertoo tapaamisen sisällöstä.

Hänen mukaan Virkkunen suhtautui Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitokseen positiivisesti ja antoi hyvää palautetta myös kaupungille esimerkiksi lahjoitusprofessuurien vuoksi.

-Oikeastaan ainoana miinuspuolena Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitoksessa hän näki sivuainetarjonnan vähäisyyden, mikä voi haitata opiskelijoiden pätevöitymistä luokanopettajan lisäksi aineenopettajiksi, Kiemunki kertoo.

Hämeenlinnan edustajat olivat valmiita tulemaan asiassa vastaan.

-Sehän on vain järjestelykysymys. Kyllä Hämeenlinna on valmis sitoutumaan asiaan. Jos tämä koetaan ainoaksi puutteeksi, on keinoja varmasti löydettävissä, Kiemunki toteaa.”

Nyt on pakko kysyä, että miten Iisakki tai Hämeenlinnan kaupunki aikoo järjestellä Tampereen Yliopiston Hämeenlinnan Opettajankoulutuslaitoksen sivuainetarjontaa?

Opetusministeri ja -ministeriö ovat nähdäkseni osoittaneet intohimottomuutensa mitenkään puuttua UTA:n autonomiaan ainakaan millään taloudellisella ohjauksella. Vaikka OKL on Hämeenlinnalle tärkeä, Hämeenlinna ei liene asiassa minkäänlainen neuvotteluosapuoli.

Miten Mohammedin kameli aikoo houkutella vuoren luokseen?

5 kommenttia artikkeliin “Pakko on kysyä…”
 1. Terve,

  näkemyksesi ministeriön ja ministerin intohimottomuudesta estää OKL:n siirto on aivan oikea. Jos yliopisto näkee parhaaksi lyödä ovet Hämeenlinnassa säppiin, ministeri ei aio sitä estää. Vaikka nykyinen toiminta täyttää ja ylittääkin komeasti kaikki ministeriön tuloksellisuuskriteerit ja toteuttaa ihanteellisesti myös yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tehtävää.

  ”Vastaantulemisella” tarkoitin niitä toimenpiteitä, joita kaupungilta on itse asiassa pyydetty tasaisin väliajoin ja tiedusteltu tulevaisuuden mahdollisuuksia nytkin käydyissä palavereissa niin ministerin kuin yliopiston hallituksen puheenjohtajan kanssa. Koko listan yhteistyön muodoista voi katsoa kh:n päätöspylän liitteistä.
  Hämeenlinna on mm. rahoittanut erilaisia yliopiston professuureja. Merkittävimpänä kenties taidekasvatus, joka mahdollistaa profiloitumisen opinnoissa. Kaupunki aikoo ehdottaa vastaavaa profiloitumismahdollisuutta oppilashuoltoon ja näissä järjestlyissä olisi mahdollista hakea yhteistyötä myös HAMK:n sosiaalialan opintokokonaisuuksien kanssa. Tosin kaikki tietävät yliopiston suhtautumisen ja tiukan rajanvedon ammattikorkeakouluopintojen ja yliopisto-opetuksen välillä. Mutta yliopistolla on myös erittäin tuloksekas ammattikasvatuksen yksikkö Hämeenlinnassa.

  Vastaavia muitakin suuntautumismahdollisuuksia, mielellään myös kaupungin omaa strategiaa tukevia, on kuitenkin mahdollista luoda, ja niissä kaupunki on valmis tulemaan vastaan.

  Kun puhutaan aineopettajaopinnoista, yleisimmät erikoistumisaineet ovat kieliä. Yliopistotasoista kielten opetusta järjestetään Hämeenlinnassa ennestään TYT:n toimesta. Ei liene mahdottomuus, että kurssivalikoimaan voitaisiin muovata väylä suosituimpiin suuntautumisvaihtoehtoihin? Ainakin kannattaa selvittää.

  Lisäksi pidän kulkemista Tampereellekin järjestelykysymyksenä. Itse tein sitä kuutisen vuotta opiskeluaikoina. Yliopisto-opiskeluun ei vaadita päivittäistä fyysistä läsnäoloa, ja mahdollisuudet etäopintoihin paranevat koko ajan.

  Kameli aikoo siis edelleen houkutella vuoren luokseen olemalla hyvä ja luotettava kameli ja maksamalla lunnaita…

  Mutta ministerin ja yliopiston johdon tapaamisten jälkeen arvioisin, että OKL:n säilymismahdollisuudet täällä ovat jotain 30/70. Kansanedustajamme eivät pystyneet vaikuttamaan ministeriin sillä tavoin kuin aikaisemmin, että peli olisi vihelletty poikki, mutta jäljellä on vielä Sirkka-Liisa Anttilan lupailema hallituksen käsittely. S-L on tunnetusti näissä edunvalvonta-asioissa sen verran kova luu, että rinnalla kokoomuksen mikkihiirieduskuntaryhmä näyttää lähinnä pannulapuilta 🙂

 2. Seppo Rehunen sanoo:

  Kommentti ja kysymys Iisakille.

  Kokoomuksella ei ole nykyisessä eduskunnassa Hämeenlinnan seutukunnalta yhtään edustajaa, kun taas sosiaalidemokraateilla on kolme.

  Miltä sosiaalidemokraattien Hämeenlinna -ryhmä (tai vaikkapa koko eduskuntaryhmä) näyttää Sinun kannaltasi katsottuna?

 3. Jaska sanoo:

  Valtiovaltahan syöttää kuntajohdolle nyt sen omia rohtoja. Kaupungin päättäjät ajavat kuntapalveluita alas nyt sellaista vauhtia että se on huomattu kyllä kunnan ulkopuolellakin.

  Jos nykyinen hegemonia saa muutaman vuoden vielä jatkaa, niin kunnallista palvelua ei saa kun kirjastosta, jos sieltäkään. Joskus sitä miettii että kenen aloitteesta nämä palvelut oikein lopulta lopetetaan. Jokuhan näitä linjaa, vai tuleeko se mieleen samaan aikaan aikaan kh:ssa ikään kuin kollegiaalisesti.

 4. Kaippa sanoo:

  Terve
  ”Seutukunnalta”?? ei pahalla, mutta juuri tästä alueajattelusta pitäisi päästä pois. Politiikot, jos ei aja omia niin ”seutukuntansa” asioita.
  Eikös Hattulassa asfaltoitu muuan mökkitie Holkerille 🙂 hyvä asfalttitie tuli, ja pyytettömästi kaikkien etu.
  Hätäkeskusuudistus on oikein kouluesimerkki siitä, kun seutukuntalainen pääsee vähän säätämään, ei mitään järkee.
  Kaksi hätäkeskusta laitetaan paikkoihin,joissa toisella puolella ei ole kuin merta ? ja toisella puolella Suomi.
  malauta on ihme touhua, nyt sama seutukuntaihminen vakuuttelee täyttävänsä hämeenlinnan poliisitalon, tai siis, tarkemmin lehdessä luki, että se ei jää tyhjilleen :), no sehän olisikin ollut saavutus. Tosin noitakaan lupauksia ei tarvitse saman ministerin olla toteamassa, ehtii taas ns alta pois.

 5. Kari Ilkkala sanoo:

  Niin,

  yliopiston pyhän kolminaisuuden – tutkimus, opetus, yhteiskunnallinen vaikuttaminen – viimeisen tulokkaan ytimessä ei kuitenkaan liene aluepolitiikka.

  Poliitikot usein peräävät laajempaa ja kauaskatseisempaa näkemystä.

  Voisivatkos poliitikot nyt tässä asiassa nostaa katseensa omista varpaanväleistään lähemmäs horisonttia? Suomen mittakaavassa Virkkusen kannattama tasainen alueellinen vaikuttaminen ei paljoa rypisty, jos OKL siirtyy Hämeenlinnasta Tampereelle. Reiäksi peitossa voi sanoa kyllä sitten sitä, jos UTA ei jatkossa kouluta opettajia ollenkaan. Tulossa oleva selvitys opettajien tarpeesta voi tarkoittaa myös muutoksia tarvittaviin sisäänottomääriin, jolla taas silläkin voi olla vaikutusta OKL:n jatko- ja siirtosuunnitelmiin.

  Kauaskatseiset alueen vaikuttajat tarjoaisivat nyt UTA:n strategiatyölle tukea ja kannustusta, vaikka sitten lunnaiden muodossa, jotta opettajankoulutusta voitaisiin jatkossakin kehittää osana Tampereen yliopistoa. Hämeenlinnan kannattaa kehittää yhteistyötään Tampereen yliopiston kanssa, istuu OKL sitten missä hyvänsä. OKL ja sen henkilöstö taas ansaitsee ratkaisun, joka kantaa kauemmaksi kuin seuraaviin tulos- ja rahoitusneuvotteluihin, jolloin taas katsottaisiin ketkä ovat luita ja ketkä pannulappuja.

Jätä kommentti

css.php