Hämeenlinna irtisanoo kerhojen ja lasten päivätoiminnan ostosopimuksia

Aurinkoista huomenta iltapäiväiseen Suomeen!

Olen aloittelemassa 3 kk:n opiskelumatkaa seitsemän aikavyöhyketuntia Suomesta vasemmalle, ja työrytmin löytäminen on vienyt aikansa. Näin lauantai-aamuna avasin HäSa:n keskustelupalstan, eivätkä uutiset sieltä kotoa kovin rapeita näytä olevan.

Luettuani otsikon mukaisen ketjun ajattelin kommentoida, mutta KAPPAS: sellainen on HäSa:n käsitys tiedon valtatiestä, että vaikka olen nimelläni rekisteröityneenä, kommentointini estetään ilmeisesti ulkomaisen IP-osoitteeni perusteella. Olisikin mielenkiintoista tietää, mihin HäSa:n IP-sulku ulottuu – saako Ahvenanmaalta vielä osalllistua, mutta Ruotsista enää ei? Atlantin takaa ei näemmä ainakaan…

Mutta itse uutiseen, ja siitä käytävään keskusteluun.

Uutinen kerhojen ja lasten päivätoiminnan ostosopimuksien irtisanomisesta kertoo kaiken tarvittavan kaupungin hallinnon arvoista, tilaaja-tuottajamallin toimivuudesta tilaajamonopolin vallitessa, sekä niistä absurdeista tilanteista, joihin kehysbudjetointi lautakunnat asettaa. Kun isoihin kysymyksiin ei ole ajoissa puututtu eikä aiotakaan puuttua, näperrellään nyt koko ajan asioissa joissa pikku säästön toivossa tehdään mittavia vahinkoja.

Jäähalliyhtiö ja HPK nousivat taas kerran viittaamassani ketjussa esille. Perimmäinen syy miksi nämä nousevat yhä uudelleen esille ei tietenkään ole HPK-vastaisuus, vaan se miten jäähalliyhtiön tapauksessa kiteytyi ja tuli näkyväksi kaupungissa vallitseva hallintokulttuuri. Ihmiset ovat syystä pettyneitä, turhautuneita ja vihaisia, mutta se ei mene kellokkaillemme jakeluun. Hämeenlinnan palkkajohdolle taas meidän siviilien kohkaaminen on se ja sama niin kauan kuin palkka juoksee, ja johtavat luottamusmiehet ovat älyllisesti hallinnon taskussa.

Minun silmissäni Hämeenlinnan johto on menettänyt luottamuksensa ja arvokkuutensa, ja hallintomalli uskottavuutensa.

Kannatan oikeutta mielipiteen ilmaisuun anonyyminä, jopa rekisteröimättömänä. Nimimerkkien käyttö toki antaa sitten myös muille oikeuden spekuloida kirjoittajien henkilöllisyydellä ja motiiveilla. Nimimerkkien ”heini” ja ”Tätä mieltä” ilmestyminen keskustelupalstalle, ja heidän käyttäytymisensä siellä ovat ajallisesti ja tyylillisesti mielenkiintoiset ilmiöt, ja edustanevat ahtaalle joutuneiden luottamushenkilöiden vastaiskua keskustelupalstalla. Palstan merkitys voi olla rajallinen, mutta Hämeenlinnan puskissa on niin paljon elämää, että heittää kalikan minne vain, joku älähtää.

Kommentti artikkeliin “Hämeenlinna irtisanoo kerhojen ja lasten päivätoiminnan ostosopimuksia”
 1. Kari Ilkkala sanoo:

  Täytynee käyttää blogia keskustelupalstalle osallistumiseni varaventtiilinä siihen asti, että HäSa avaa rekisteröityneille keskustelijoille pääsyn myös ulkomailta. HäSa:n mahdollisesti tahaton toimintatapa noudattaa kuitenkin parasta suomalaista kulttuuria: kaikki mikä ei ole sallittua, on kiellettyä. Tällä periaatteella lienee palstan IP-estolistatkin laadittu.

  Täällä kirjoittamaani saa vapaasti lainata keskustelupalstalla.

  No joka tapauksessa, keskustelupalstalla jonkun kellokkaistamme alter-egona toimiva nimimerkki perää vastauksia kysymyksiin Hämeenlinnan hallintokulttuurista ja HPK-suhteista vuosilta 2003 ja 2005.

  Edelleenkään kyse ei ole HPK-suhteista, enkä ainakaan itse tiedä kaupungin ja HPK:n välisistä suhteista nyt, tai 2003 tai 2005. En ole itse mainituista suhteista edes puhunut.

  Sen sijaan hallintokulttuurista ja johtavien viranhaltijoiden toiminnasta myös mainituilta vuosilta tiedän enemmän kuin olisin ikinä halunnut. Sama ylimielisyys ja säännöistä, tehdyistä sopimuksista tai niiden sopimisen tarpeesta, ja jopa laista piittaamattomuus on ollut näkyvissä jo tuolloin. Vuosien mittaan, kun tekemisistä ei ole missään vaiheessa jouduttu todelliseen vastuuseen, uskallus ja röyhkeys ovat vain kasvaneet.

  Hämeenlinnan kaupungin hallinnon toimilla 2003 tai 2005 ei ole mitään merkitystä sen nykyisen toiminnan arvioinnin kannalta – luottamus ja arvostus mitataan joka päivä ja joka ratkaisussa. Onnistumiset yhtäällä tai toisena aikana eivät oikeuta arvottomaan, moraalittomaan tai jopa väärään toimintaan myöhemmin tai toisaalla. Ensimmäinen ja ehdoton vaatimus johdolle kaikissa organisaatioissa on se, että sen toiminta on eettisesti ja moraalisesti kestävää. Etiikka ja moraali mitataan ennen kaikkea niissä toimissa, joita kukaan ei näe tai valvo, ei niissä joista voi jäädä kiinni.

Jätä kommentti

css.php